Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219092 kpl

Jeesus, Pahan vallan voittaja

Johannes 8:46-59
**********************

Minun silmäni katsovat alati Herraa, sillä hän päästää minun jalkani verkosta. Käänny minun puoleeni, armahda minua, sillä minä olen yksinäinen ja kurja. Minun sydämeni pakahtuu tuskasta, päästä minut ahdistuksistani. Katso minun kurjuuttani ja vaivaani, anna minun syntini anteeksi.”(Ps. 25:15-18)

Rukous: ”Oi, armahda Kristus, niin kaita on tie, mi kiusatun kulkijan kotihin vie. Kun tuntoa polttivat tuomiot lain, niin armosta syntini anteeksi sain./Kun uskoni suitseva kynttilä on, ja rakkaus penseä, toimimaton, mun uhrisi lämmöstä syttyä suo ja viedä sun tultasi toistenkin luo.”(V. 438: 1,4)

Jos Jeesus puhuisi tämän päivän saarnatekstin mukaan Suomessa, Hänet todennäköisesti haastettaisiin oikeuteen ”vihapuheesta”, josta tosin kukaan ei tiedä, mitä se oikeasti on. Iankaikkisen vanha totuus kuitenkin on tämä, että harva haluaa kuulla totuutta itsestään ”päin naamaa”. Jeesuksesta vanhan testamentin profeetta ennustaa esim. näin: ”Katso, minun palvelijani, jota minä tuen, minun valittuni, johon minun sieluni mielistyi. Minä olen pannut Henkeni häneen, hän levittää kansakuntiin oikeuden.”(Jes. 42:1), ja ”Hän halajaa Herran pelkoa; ei hän tuomitse silmän näöltä eikä jaa oikeutta korvan kuulolta, vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat suunsa henkäyksellä” (Jes. 11: 3-4). Ihminen, ei Jumalan lapsikaan voi, eikä uskalla puhua noin, mutta Jumalalla on valta taivaassa ja maan päällä sanoa ”suorat sanatmaan asukkaille. Ja kun Jumala puhuu, hän tekee näin parantaakseen lapsiaan totuuden sanan kautta.

Totuuden sanan alla ihmiset usein suuttuvat. Tällä kertaa kuulijat tarttuivat kiviin, heitelläkseen niillä puhujaa. Kivien heitteleminen Jeesuksen aikaan tuntui olevan yleinen paheksunnan ja rangaistuksen keino. Jeesus väisti tälläkin kertaa eli poistui paikalta majesteetillisesti. Ihmisten synnit jäävät painoksi omilletunnoille. Ne, jotka tämän ymmärtävät, rientävät takaisin Jeesuksen luo kuuntelemaan armon ja anteeksiantamuksen evankeliumia eli: ”Vaihtamaan synnin Jumalan armoon” (autuas vaihtokauppa/Luther).

Tänään sain kuulla todella vaikuttavan herätyssaarnan striimattuna. Saarnasta opin myös uuden asian, jota en ennen ollut huomannut tekstissä. Ne ovat sanat tekstin lopussa: ”Jeesus sanoi heille: ” Totisesti, totisesti minä sanon teille: ennenkuin Aabraham syntyi, minä olen ollut”(1938). Pastori oli alkutekstistä ja vanhoista sekä ulkomaisista käännöksistä huomannut, että tekstin pitäisi kuulua: ”ennen kuin Aabraham syntyi, Minä olen.”. Jeesus ilmaisi sanoissaan olevansa Jumala. Se juuri nostatti vihan fariseuksissa. He pitivät tätä Jumalan nimen käyttämistä ”Jumalan pilkkana”, joka silloin edellytti ristiinnaulitsemista häpeäpaalussa. Saatana aktivoituu ihmisen sisällä kun Jumalan sanan kaksiteräinen miekka osuu siihen. Me jälkipolvien Jumalan lapset olemme saaneet pelastuksen ja vapautuksen synneistämme ja pahan vallasta itsessämme Jeesuksen veren evankeliumin kautta. Se on laulumme ja kiitoksemme aihe. Aamen.