Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:280635 kpl

Jeesus, kiusausten voittaja.

Mark. 1: 12-13
******************

”Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan.”(Ps. 91:1)

Rukous: ”Jeesus, puolees käännyn, ikävääni näännyn, kuule ääneni. Halajan sua aina, sydämeeni paina, lohdutuksesi. Herrani, mun armaani, verelläsi minut ostit, armohelmaas nostit./ Huomaas murheet heitän ja sun turviis peitän suuret puutteeni. Tunnet asiani, valvo etuani, Vapahtajani. Synnistä mua saata sä verelläsi puhtahaksi, taivaas asujaksi.” (V.v.: 319: 1,8)

Päivän teema on: ”Jeesus, kiusausten voittaja.” Ensimmäisen vuosikerran tekstissä kerrotaan tarkasti, miten se tapahtui; se kiusausten voittaminen. Ennen varsinaista julkista toimintaansa Jeesus paastosi erämaassa 40 vuorokautta. Sen paastojakson tarkoitus oli valmistautua Isän antamaan tehtävään. Sielunvihollinen löysi mahdollisuuden häiritä tätä valmistautumista esittämällä omia tarjouksiaan, joihin sortuminen olisi tarkoittanut sitä, että Jeesus ei olisi voinut suorittaa lunastustyötä vanhurskaan Isänsä sovittamiseksi. Jeesus torjui kiusaukset vetoamalla Isänsä eli Jumalan sanaan. Samalla Jeesus antoi esikuvan seuraajilleen siitä, miten kiusaukset voitetaan.

Ensimmäisen vuosikerran Vanhan Testamentin teksti kertoo myös seikkaperäisesti, miten ensimmäisille ihmisille kävi Eedenin paratiisissa, kun he joutuivat kiusauksen eteen. Heidän kohdallaan tapahtui niin, että epäusko voitti ja syntiinlankeemuksen jälkeen koko ihmiskunta joutui ja joutuu kärsimään synnin seurauksista, jotka vain suurenevat ja pahenevat vuosituhansien jälkeen. Jopa niin, että suuri osa ihmiskunnasta on jo v. 2021 pahasti paatunut eikä suruttomuudessaan ainakaan näytä yhtään kaipaavan elämää Jumalan yhteydessä.

Toisen vuosikerran epistolatekstissä apostoli sanoo, että se on autuas, joka kestää koettelemuksissa, sillä sen palkka on elämänkruunu. Jumala antaa voitonseppeleen niille, jotka rakastavat Häntä. Apostoli vielä tarkentaa, että Jumala ei kiusaa ketään eikä ole kenenkään kiusattavissa, mutta ihmisen omat himot vaikuttavat sen, että hän lankeaa kiusauksiin. Melkein jokainen on elämänsä aikana langennut kiusauksiin. Sen vuoksi tämän (3.) vuosikerran epistolatekstissä sanotaan, että Jeesus voi auttaa kiusauksissa, koska hänkin on kokenut kiusaukset, ja ymmärtää ihmisiä heidän lankeemuksissaan. Ehkä juuri tästä syystä myös kiusaukset saarnataan anteeksi ja jätetään ne Jeesuksen veren pesoon.

Kiusauksilla on suuri merkitys uskon tiellä. Ne opettavat meille nöyryyttä. Varsinkin, jos olemme lankeamisen vaarassa tai jo langenneet, tarvitsemme Jeesusta avuksemme. Kiusausten edessä opimme rukoilemaan ja huutamaan avuksi Herran nimeä. Opimme myös kuuntelemaan lähimmäisiämme, jotka ovat ylivoimaisten kiusausten keskellä. Opimme olemaan varovaisia, sillä kiusaukset muuttavat muotoaan aina vaan houkuttelevammiksi. Etenkin, jos ihmisten enemmistö on taipunut niiden alla. Myös ns. ”ystävät” voivat johdattaa harhaan heikoilla olevan sisaren tai veljen. Opimme myös rukoilemaan toisten eikä vain itsemme puolesta.

Virren tekijä rukoilee: ”Kiusausten heltehessä, saatanan mua vietellessä Sinuun (Jeesukseen) panen toivoni. Asu, Jeesus luonani.” Tähän rukoukseen voimme yhtyä. Aamen.