Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:280584 kpl

Apostoli Johanneksen päivä.

Johannes 21: 19-24 tai Joh. 1: 1-14
********************

Katsokaa, minkäkaltaisen rakkauden Isä on meille antanut, että meitä kutsutaan Jumalan lapsiksi, joita me olemmekin. Sentähden ei maailma meitä tunne , sillä se ei tunne Häntä.” (I Joh. 3: 1)

Rukous: ”Auta, Jeesus, ainiaan rakkauttas tuntemaan kiittäen, ylistäen, kunniakses eläen. Kiitos olkoon Jumalan, Poikans´ antoi ainoan, Vapahtajaks´ maailman.”(V.v.:30: 8)

Apostoli Johannesta kutsutaan ”Rakkauden Apostoliksi.” Hänestä tiedetään, että hän oli Jeesuksen opetuslapsista nuorin. Kuvissa Johannes istuu lähinnä Jeesusta ja joskus nojaa päätään Jeesuksen olkapäähän. Tiedetään myös, että hän oli ylhäistä sukua ja ylipappi Kaifaan sukulainen. Tämä selittää sen, että opetuslapset pääsivät ylipapin pihamaalle katsomaan Jeesuksen ”oikeudenkäyntiä”. Siellä päivän evankeliumissa kyselijänä toiminut Pietari kielsi Jeesuksen – ja sittemmin itki sitä katkerasti.

Johannes nimitti itseään omassa evankeliumissaan nimellä: ”se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti”. Jotkut käsittävät tämän lausuman väärin, että Jeesus olisi valikoinut toiset rakkaammaksi kuin toiset. Totuus on kuitenkin se, että jokainen Jeesuksen pelastama syntisparka voi itsestään sanoa: minä olen se, jota Jeesus rakasti/rakastaa.

Jerusalemin vainojen jälkeen v. 40 opetuslapset hajaantuivat eri maakuntiin kertomaan Vapahtajastaan. Johannes joutui Efesoon ja kuoli siellä yli 90-vuotiaana. Hänet kannettiin uskovien kokouksiin paareilla ja hän toisteli sanoja: ”Lapsukaiset, rakastakaa toisianne.” Efeson seurakunnan johtajana hän joutui myös Diokletianuksen vainojen aikana Patmos luodolle, missä Jumala näytti hänelle näkyjä tulevista ajoista. Ne näyt Johannes kirjoitti muistiin ”Ilmestyskirjaan”. Tarina kertoo, että Johannes yritettiin tappaa keittämällä, mutta suunnitelma meni myttyyn, kun polttajat eivät saaneet tulta syttymään padan alla.

Johanneksen kirjoittamissa kirjeissä on ylläoleva toteamus, joka jatkuu : ”Rakkaani, nyt me olemme Jumalan lapsia, eikä ole vielä käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Me tiedämme tulevamme Hänen kaltaisikseen, kun Hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä Hänet sellaisena kuin Hän on.” Tässä kohtaa tulee mieleen Jobin kirjan kohta, jota usein käytämme hautauspuheessa: ”Sillä minä tiedän Lunastajani elävän, ja viimeisenä Hän on seisova multieni päällä. Ja kun tämä nahka on raastettu päältäni, saan minä nähdä Jumalan.”

Apostoli Johanneksen päivän otsikko on yksinkertaisesti hänen toteamuksensa: ”Jumala on rakkaus.” Evankeliumissa Jeesus viittaa siihen, että Johannes jää ainoaksi, joka ei kuole marttyyrinä.

Päivän evankeliumi voisi olla myös Johanneksen ”jouluevankeliumi”, joka on kohdassa Johannes 1: 1-14. Siinä Johannes viittaa siihen, että Jeesus on eläväksi tullut Jumalan Sana, jonka kautta kaikki on syntynyt ja luotu. Johannes nostaa Jeesuksen niin korkealle, että oikeasti ei ilman Jeesusta olisi yhtään mitään tässä maailmankaikkeudessa.

Johannes kirjoittaa, että Jeesus tuli maailman valkeudeksi keskelle piemeyttä. Hän tuli omillensa, mutta omat eivät ottaneet Häntä vastaan. Pimeys ei käsittänyt. Mutta kaikki, jotka ottivat Valkeuden vastaan ja uskoivat Hänen nimeensä, saivat voiman tulla Jumalan lapsiksi . Evankeliumi päättyy ihanaan lauseeseen: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme Hänen kirkkauttaan, sen kaltaista kirkkautta, joka ainokaisella Pojalla on Isältä, ja Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”

Tästä Siionin Laulaja todistaa: ”Kun Jeesus ompi mulla on kyllin kaikkea, ei mitään puutu multa, kun Hän on minulla. Oi Hänen rakkautensa, se ompi verraton. Se halkee laupeudesta, niin palava se on.” Niinpä. Aamen.