Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219132 kpl

Joulu 2020

Luukas 2
*****************

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden. Jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.” (Jes. 9:1)

Rukous:”Sun katsehesi laupias on ilon paiste autuas, kajastus taivahasta. Jo kasteessa mun kihlasit ja omaksesi omistit, armahdit pientä lasta. Anna aina rakkauttas, suloisuuttas. Salli minun ,kokonaan ain olla sinun.” (V.v.: 31:4)

Jouluevankeliumi Luukkaan mukaan on luettu ja selitetty esimerkiksi näitten minun 83 joulun ympärillä satoja kertoja. Joka vuosi me kysymme, olisiko jotain uutta tälle vuodelle.

Lapsena kuuntelimme joulun evankeliumia silmät pyöreinä. Isä yleensä luki sen ääneen jouluaattona ennen kuin meni joulupukin hommiin. Lauloimme yleensä jouluvirsiä ja Siionin Lauluja sekä koulussa opittuja klassisia joululauluja.

Koulun joulujuhlassa muistan lukeneeni evankeliumin vielä teini-iässäkin. Olimme yleensä ujoja esiintymään suuren yleisön edessä. Kerran ainakin luin iso rekisteriraamattu käsissäni. Se painoi aika paljon. Raamattu oli tosin rekvisiittana, sillä oikeasti olin opetellut evankeliumin ulkoa uudemmilla sanoilla. Karjalaislapsena minut valittiin esiintymään, koska tiesivät minun usein laulaneen vapaaehtoisesti koulun eri tunneilla, ja olin tietysti koulun kuoroissakin ollut solistina.

Tänä vuonna (2020) ei oikeastaan tarvitse keksiä mitään uutta evankeliumista, koska elämme jokseenkin samanlaista henkisen ja hengellisen pimeyden aikaa, mikä Jeesuksen ensimmäisen tulon aikanakin oli Rooman maailmanvaltakunnassa. Nykyisinkin puhutaan maailmanlaajoista (globaaleista) kysymyksistä ja patistetaan kaikkia uskontoja sekoittamaan itsensä muitten joukkoon ja muodostamaan kaikille sopivan sekauskonnon (synkretismiä). Siihen teosofisen näkemyksen mukaan valittaisiin kaikista uskonnoista hyvät puolet ja sellaiset, joihin kukaan ei loukkaantuisi. Vaikka jokainen ajattteleva ihminen tietää, että tuo on vain toteutumaton haavekuva, kuitenkin jotkut siihen uskovat ja pitävät sitä päämääränä.

Suuri osa ihmisistä ei usko, että Jeesus syntyi Pyhästä Hengestä, ilman miehen kosketusta. Tämä Jumalan ihme (mysteeri) pysyy jäljelle käsittämättömänä. Me pelastumme kuitenkin uskon kautta, joten voimme tehdä niinkuin oppi-isämme: ”Nostan hattua ja menen ohi.” Jumalalla on oikeus ihmeisiin kuten maailman luominen sanalla, Jeesuksen syntymä ja ylösnousemus. Eikä ihmeitä tarvitse etsiä sen kauempaa kuin katsella itseään peilistä: ”Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen” (1992) tai: ”Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti, ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää.”(1938)(Ps. 139: 14).

Jouluevankeliumissa sanotaan, että ”heillä ei ollut sijaa majatalossa”. Myöhemmin Jeesus totesi eräälle seuraansa pyrkineelle: ”Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmsien Pojalla ei ole mihin päänsä kallistaisi.” Tämäkin totuus pätee tänä päivänä. Ne ihmiset, jotka tahtovat tuoda totuuden päivänvaloon, ovat taas ja vieläkin yksinäisiä kuten Saarnaaja Raamatun aikana ja monet suuret Herran profeetat. Viisaus ja totuus loukkaavat vallanpitäjiä ja tekopyhiä. Viisaita ei kuunnella eikä heitä kutsuta suosikkien seuraan. Köyhät ja kurjat saavat leposijan vain Jeesuksen ristin luona. ”On lepopaikka suloinen laitettu Golgataan.../ Tässä se köyhä matkamies saa vähän levätä – ja virvoitella itseään taivahan leivällä...”

Kun katselemme ja kuuntelemme ”artistien” esittämiä vanhoja joululauluja, aavistamme, että vain harva heistä on valmis menemään aasien ja härkäin seuraan kumartamaan vastasyntynyttä Jeesus-lasta, pikkuista ”vierasta” taivaasta (LLL). Meissä uskovaisissa on monen vierastama tallin haju, sillä se tarttuu kun saa ihastella aitoa ja puhdasta maailman Vapahtajaa tallin seimessä. Apostoli sanoo: ”Mutta kiitos olkoonJumalan, joka aina kuljettaa meitä voittosaatossa Kristuksessa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi hänen tuntemisensa tuoksun. Sillä me olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle sekä pelastuvien että kadotukseen joutuvien joukossa. Näille tosin kuoleman haju kuolemaksi, mutta noille elämän tuoksu elämäksi. Ja kuka on tällaiseen kelvollinen? Sillä me emme ole niinkuin nuo, jotka myyskentelevät Jumalan sanaa; vaan puhtaasta mielestä, niinkuin Jumalan vaikutuksesta, Jumalan edessä, me Kristuksessa puhumme.” (2.Kor 2: 14-17). Aamen.