Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219092 kpl

Tehkää tie Kuninkaalle!

Johannes 1: 19-27
*******************

Jumalan, ainoan viisaan, olkoon kunnia Jeesuksen Kristuksen kautta, aina ja iankaikkisesti. Amen.” (Room. 16: 27)

Rukous: ”Sä Jeesus, Herra kunnian, Sä pyhä Poika Marian, oot Herra, Jumalani. Sä sydämeni kukkanen, Sun sanasi on suloinen ja kallis hunajani. Jeesus, Kristus, hoosianna! Taivaan manna, mulle kanna; sanastasi syödä anna.”(V.v. 31: 2)

Usein sanomme, kun kuuntelemme vaikkapa poliitikkojen puheita ja lupauksia, että helppo tuo on sanoa, mutta tekeminen on eri asia – ja usein valovuosien takana. Esimerkiksi tien raivaaminen ei käy käden käänteessä. Varsinkaan, jos pitää alentaa korkeat vuoret ja nostaa syvänteet tasaiseksi tieksi. Jo pienen rakennushankkeen edessä mietimme, onko tontti valmiiksi tehdyn tien varressa, vai pitääkö paikalle ensin rakentaa tie. Tien tekeminen Jeesuksen aikana lienee ollut vielä moninkerroin vaikeampaa kuin nykytekniikan ja koneitten maailmassa. Miljoonat hupenevat lyhyenkin tieosuuden rakentamiseen ja tasoittamiseen. Jos vielä pitäisi rakentaa tie kuninkaalle vaikkapa kuninkaanlinnaan, vaatimukset voisivat ylittää tavallisen kansan tiet, valtatiet ja moottoritiet.

Profeetoille annettiin tehtäväksi rakentaa teitä ihmisten sydämiin. Erikoistehtävissä olivat Elia ja Johannes Kastaja. Tänään on Johannes Kastajan työ esillä evankeliumissa. Hänestä tiedetään, että hän oli Elisabetin ja pappi Sakariaan poika, ehkä puoli vuotta Jeesusta vanhempi. Elisabet oli Marian sukulainen. Hän synnytti Johanneksen vanhoilla päivillään samoin kuin Vanhan Testamentin Saara, Abrahamin vaimo ja Hanna Elkanan vaimo. Saaran lapset tappelevat vieläkin siitä, kumman sydän on Herralle kelvollinen. Hannan lapsi Samuel voiteli Israelin ensimmäisen kuninkaan, ja toisenkin, nimittäin Daavidin. Näillä vanhojen ihmisten ihmelapsilla oli siis kaikilla joku historiallinen tehtävä.

Johannes on oikeasti viimeinen Vanhan Testamentin profeetta. Hän saarnasi lakia. Hän kastoi ”parannuksen kasteen liittoon.” Johannes valmisti tietä ”Jumalan Karitsalle, joka ottaa pois maailman synnit.” Johannes itse eli Jordanin läheisyydessä Qumranin luostariyhteisössä syöden kuivatetuista heinäsirkoista tehtyä puuroa ja pukeutui kamelinkarvoista tehtyyn viittaan. Johannes ja hänen opetuslapsensa odottivat ”valkeuden ja vanhurskauden opettajaa” ilmestyväksi maailmaan. Johannes puhui siitä avoimesti, että pian tulee Hän, joka kastaa Pyhällä Hengellä ne, jotka uskovat. Hän ei ottanut itselleen kunniaa vaan sanoi olevansa vain ”huutavan ääni erämaassa”. Johanneskin sai sitten maksaa totuudesta hengellään.

Tänä aikana näyttäisi olevan paljon kovasydämisiä ihmisiä. Ihmisopit ovat totaalisesti sekoittaneet yksinkertaisen evankeliumin syntien anteeksisaamisesta ja iankaikkisen elämän perimisestä. Sokeat opastavat sokeita. Kuuliaisuus Jumalan kutsulle on suurelle osalle aivan vierasta. Miten raivata tietä tällaisessa ideologioitten viidakossa? Monet ovat mielestään viisaampia kuin Luojamme opetus pyhässä Raamatussa. Oma ego on monen jumala. Lisäksi laiskuus Raamatun tutkimiseen ja lukemiseen on yleistä.

Jumala itse raivaa tietä kovaan sydämeen sairauksien, onnettomuuksien ja monenlaisten ajallisten murheittten ja surujen kautta. Aluksi varsinkin lapsille ja nuorille Jumala puhuu rakkauden ja armon kautta. Jos rakkaus ei kelpaa, Isä koettaa lähestyä jämäkämmällä otteella. Isä haluaisi antaa kaikille lapsille mahdollisuuden päästä luokseen Taivaan juhlaan.

Jos meistä tuntuu, että emme ole löytäneet tietä pois itsestämme ja jääneet ulkopuolelle Jumalan armon, voimme etsiä, rukoilla ja pyytää: ”Ah, murra mun kivinen sydämeni, luo uudeksi se, Isä Taivaan.” Jeesus lupasi, että jokainen etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Jeesus kuulee ”määkivän lampaan äänen”(LLL) ja nostaa hänet syliinsä ” maailman kylmän laattian päältä”.(LLL) Aamen.