Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225020 kpl

Kuninkaasi tulee kunniassa.

Luukas 17: 20-24
*************************

Näin sanoo Herra, Israelin kuningas ja sen lunastaja, Herra Sebaot: Minä olen ensimmäinen ja viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä”(Jesaja 4:6)

Rukous: ”Kristus, tule perkaamaan synnin saasta sielustani. Itse en voi milloinkaan puhtaaks saada tuntoani. Sen vain veres puhdistaa. Armos sielun kaunistaa.”(V.v.:9:3)

Tänä armonvuonna 2020 elämme korona-aikaa. Kirkot lähettävät jumalanpalveluksia striimattuina tai youtuben kautta.(Epäteknisenä ihmisenä en oikein tiedä, mitä striimaus tarkoittaa) Kirkoissa on vain muutama ihminen. Heilläkin kaikilla on hengityssuojain, koska laulukaan ei oikein ole luvallista.

II Adventti aiheineen osuu itsenäsyyspäivään, joten radiosta kuullut saarnatkin keskittyvät 103-vuotismuisteluihin. Se on ihan hyvä, sillä nuorelle sukupolvelle on hyvä muistuttaa, mitä sotiemme veteraanit ovat maksaneet vapaudestamme. Saarnat muistuttavat myös siitä, että koko Suomen kansan yhtenäinen rukousrintama saattoi pelastaa Suomemme. Elossa olevat veteraanit vielä itse kertovat, miten kädet menivät ristiin vaaran uhatessa. Kotirintaman perheet, ja varsinkin vaimot ja sisaret kutoivat sukkaa ja rukoilivat. Herra kuuli rukoukset ja säästi maallemme vapauden. Sitä mietimme, mitä nykyihmiset tekisivät, jos joutuisimme samaan tilanteeseen kuin vuonna 1939 viideksi vuodeksi.

Päivän tekstit varoittavat Ihmisen Pojan, Jeesuksen tulemisen ajasta. Tekstit kertovat, että silloin on paljon eksyttäjiä, jotka kerskailevat siitä, että heidän käsissään on Jumalan valtakunta ja sen avaimet. Jeesus sanoo fariseuksille, että Jumalan valtakunta ei tule nähtävällä tavalla. Se on Jumalan salaisuus, joka on kätkettynä uskovien sydämiin. Pyhä Henki todistaa yhdessä ihmisen hengen kanssa, onko hän Jumalan lapsi. Meille opetettiin lapsena, että jos sananjulistaja selittää oikein Jumalan ilmoitusta, kuulija tietää sanomatta, onko hän uskossa vai ei. Jumalan Sana on näet kaksiteräinen. Siinä on laki kurittomille ja evankeliumi uskoville. Epäuskoiset kokevat usein, että heitä tuomitaan, vaikka kyse on siitä, että heidän kohdallaan parannus on vielä tekemättä, eikä Jumalan armo ole päässyt valaisemaan heille taivaan tietä.

Apostoli Jaakob epistolatekstissä kehottaa kärsivällisyyteen ennen Jeesuksen toista tulemista. Hän on samaa mieltä kuin rukousvirtemme sanoittaja: ”Kristus tule perkaamaan synnin saasta sielustani. Itse en voi milloinkaan puhtaaks saada tuntoani...”. Jaakob sanoo, että ne julistetaan autuaaksi, jotka kestävät kiusaukset loppuun asti. Me tämän pahan ajan uskovat rukoilemme, että Herra antaisi voimaa lopun ajan taisteluissa syntiä, sielunvihollista ja maailmanmielisyyttä vastaan. Ja, että pysyisimme Jumalan armon ja totuuden alaisina, uskon tiellä. Se on kaita ja omien mieltymysten lannistamisen tie, mutta ainoa autuuden tie. Aamen.