Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225022 kpl

I Adventti

Luukas 19: 28-40
*******************

Minä tulen pian. Pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi.”(Ilm. 3:11;1938)

Rukous: ”Sun seurakuntas odottaa, kuin kauan viivyt vielä. On ahdistusta täynnä maa ja huokaa hurskaat siellä. Ah, koska kuivaat kyyneleet ja vaivastamme lopun teet? Jo joudu, Herra Jeesus!” (V.v. 11:1)

Työvuosinani pidin paljon puheita. I Adventin lempiaiheeni oli tämän kolmannen vuosikerran epistolateksti Ilmestyskirjan 3. luvun jakeet 20-22. Tuo teksti kuuluu: ”Katso, minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan ja hän minun kanssani. Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niinkuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimellensa. Jolla korva on, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.”(1938). Tuosta ovelle kolkuttajasta on tehty myös taulu ja sen jäljennöksiä, joita sodan jälkeen oli monessa uskovassa kodissa, myös meillä. Lapsena kyselimme vanhemmiltamme, että miten tuo kiltin näköinen mies pääsee sisään, kun ovessa ei ole ollenkaan ovenripaa? Meille selitettiin, että Jeesus kolkuttaa jokaisen sydämen ovelle, ja ovi pitää avata sisäpuolelta, koska Jeesus ei tule, jos ei häntä toivoteta tervetulleeksi.

Jeesus aloittaa taas uuden kierroksen ihmisten sydänten oville. Yhdessä ateriointi tarkoitti Jeesuksen aikana syvällistä ystävyyttä, jopa rakkautta. Toisaalla Raamatussa sanotaan, että jos joku kuulee Jumalan kutsun, kannattaa ottaa tuo kutsu heti vastaan, muuten voi sydän paatua. Usein kuitenkin kiusaaja kuiskuttelee, että älä vielä ota Jeesusta vastaan, vaan siivoa ensin sydämesi huone. Johannes Gossner(1773-1858) on tehnyt pienen kuvakirjan siitä, mitä ihmisen sydämessä asuu ennenkuin Jeesus astuu sisälle. Jeesus itsekin sanoo : ”Sydämestä lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys ja mielettömyys.” (Markus 7: 21-22) -Kokeneet kristityt sanovat, että parannuksen teosta ei tule mitään, jos sen lykkää huomiseen. Siitä pitää sielunvihollinen huolen. Parasta päästää Jeesus sisälle siinä tilassa, missä huone on, sillä Jeesus puhdistaa sydämen omalla pyhällä verellään hujauksessa, niin puhtaaksi, että juhla voi heti alkaa.

Päivän evankeliumi on tuttu. Se päättyy siihen, kun Jeesus sanoo fariseuksille: ”Jos nämä (opetuslapset) olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.”

Päivän evankeliumia lukiessani näen sieluni silmissä omaan pieneen maailmaansa sidotut nuoret, jotka Jeesus käskee opetuslastensa päästää vapaaksi. Jeesus rakastaa erityisesti lapsia ja nuoria. Hän tahtoo ottaa heidät pois pahuutta tekemästä omiin hyviin tarkoituksiinsa. Jokaiselle nuorelle ”sidotulle aasille” Jeesuksella on tehtävä, joka tekee heidät onnelliseksi.

Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin niinkuin profeetat olivat aikojen saatossa ennustaneet. Jeesus on nöyrä. Hänen ei tarvinnut näyttää maailmalle mahtavuutta, kuten yleensä kuninkaat ja ruhtinaat tekivät. Jeesus tuli meitä varten, jotka olemme köyhiä, mitättömiä ja mitätöityjä, maanhiljaisia varten. Meitä varten, jotka omassa arjessamme huudamme hiljaa sydämissämme: ”Hoosianna- auta ja pelasta!”. Siispä lainaamme säkeistöä, joka on poistettu nykyisestä virrestä: ”Iloitse, morsian”: Armonsa avaran, taivaansa tavaran sun helmahas Hän kantaa ja omaksesi antaa. Nyt kiitos Hälle anna, Ylistys, Hoosianna!” Aamen.