Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:177330 kpl


Kiitollisuus


Johannes 5: 1-15
*****************

”Kiitos Jumalalle Hänen sanomattomasta lahjastaan!”(II Kor. 9: 15)

Rukous: ”Anna rukoukseen mieli, kiitokseesi käännä kieli.”

Päivän evankeliumi vie meidät Jerusalemiin Lammasportin luokse. Jeesuksen aikana siellä oli pulppuava lähde. Ihmiset uskoivat parantuvansa erilaisista taudeista, jos pääsivät ensimmäisenä lähteeseen, kun se alkoi toimia. He kutsuivat paikkaa Beet-eshdaksi. Se tarkoittaa suomeksi käännettynä: ”Armon lähde (huone)”. Toki ihminen aina ajattelee, että hänelle on tapahtunut suuri armo, kun hän paranee vaikeasta sairaudestaan. Nykyisin kyllä uskotaan enemmän lääketieteen ihmeellisiin keksintöihin, ja taitavien lääkärien käsiin. Mutta vieläkin on paljon paikkoja, joissa käydään jonkun luonnon parantavan lähteen luona.

Evankeliumin keskeinen henkilö näyttäisi olevan erityisen kärsivällinen ihminen. Hän oli kertomuksen mukaan odottanut 38 vuotta, että joku ystävällinen lähimmäinen olisi saattanut hänet ensimmäisenä lähteeseen. Silloinkin, kuten nyt, ihmiset ajattelivat vain omaa parastaan ja unohtivat kärsivän lähimmäisen.

Kun Jeesus tuli paikalle, Hän pysähtyi sairaan luo ja herätti hänessä jo menetetyn toivon. Jeesus kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?” Hölmö kysymys, vai mitä? Ei minusta. Koko kristinuskon keskeisissä tapahtumissa on kysymys tahdosta. Vanhemmilta kysytään: ”Tahdotteko antaa lapsellenne kasteen lahjan?” Nuorilta kysytään konfirmaatiossa: ”Tahdotteko seurata Herraa opissa, elämässä, kärsimisessä ja kuolemassa?” Avioliittoon aikovilta kystään: ”Tahdotko rakastaa NN:ää kuolemaan asti?” Uskovat kysyvät etsiviltä: ”Tahdotko uskoa?”. Opiskelijat kysyvät itseltään: ”Mitä oikeasti tahdon oppia?” Ammatinvalinnanohjaajat kysyvät nuorilta: ”Mitä oikeasti tahdot tehdä työksesi lopun elämääsi?” Myös siitä on kysymys, tahdommeko mennä taivaaseen, haluammeko valita elämän tien.

Jeesus paransi sairaan sanallaan. Ilman lähteeseen laskeutumista. Hän sanoi jumalallisella arvovallalla: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele!” Fariseukset pahastuivat koska oli sapatti eikä heidän mielestään saanut ”kantaa vuodetta”. Jeesus joutui monta kertaa sanomaan noille kovanaamoille, että: ”sapatti on luotu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.”

Päivän psalmit kehottavat kiitollisuuteen: ”Kiitä Herraa minun sieluni, äläkä unhoita, mitä hyvää Hän on sinulle tehnyt. Hän, joka antaa sinun syntisi anteeksi ja parantaa sinun sairautesi.” tai :”Hyvä on kiittää Herraa, ylistää Hänen nimeänsä!”

Kiitollisuus on oikeastaan mielenlaatu. Apostoli neuvoo: ”Kiittäkää joka tilassa.” Olemme myös oppineet tämän ajatuksen: ”Kiitosvirren säveleitä pahat henget pakenee!” Jumala siunaa kiitollisen mielen. Päivän epistolassa ovat sanat: ”Iloista antajaa Jumala rakastaa.” Kokemuksen kautta voin itsekin todeta, että antamalla tarvitsevalle saa siunauksen. Saan myös kiittää uskovia vanhempiani, jotka antoivat esimerkin lähimmäisten ja omien lastensa auttamisesta erilaisin tavoin, vaikka ei rahaa sodan jälkeen ollutkaan. Kaikkein suurin lahja heiltä oli erilaisten taitojen opettaminen sekä ongelmien ratkaisukeinot, mitä ne milloinkin olivatkaan. Ja tietenkin : elävä usko Jeesukseen.

Kiitollisuuden aiheita on paljon. Tärkein on elämän lahja. ”Jos et olisi syntynyt tänne, et pääsisi sinne.” Näin sanoi kastepappi vanhemman poikani kastetilaisuudessa. Kiitollisuus koskee myös terveyttä, lukutaitoa, kotia, vanhempia, sisaruksia, ystäviä ja kaikkea, mikä kuuluu ”jokapäiväiseen leipään” (Luther luettelee Isämeidän-rukouksen yhteydessä parikymmentä kiitollisuuden aihetta.) Uskomisen asiassa Jeesuksen rakkaus, armo, syntien anteeksisaaminen ja sydämen rauha ovat niin suuria kiitoksen aiheita, ettei niitä järkikään käsitä. Toini T. kirjoittaa: ”Mutta taivaassa parhaiten kiitän, kun on turmelus riisuttu. Ole kiitetty Herrani, Jeesus, ole kiitetty , kiitetty.” Tähän yhdymme. Aamen.