Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:285881 kpl


Kutsu Jumalan valtakuntaan.

Luukas 19: 1-10
******************

”Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset.” (I Kor. 1: 24-25)

Rukous: ”Mun, Jeesus, anna aina muistaa sun suurta ehtoollistasi. Maailma mielestäni suistaa – ja kuulla kutsumustasi. Mua auta valmiiks aikanaan, ennenkuin ovi suljetaan.” (V.v.:137: 6)

Tämän sunnuntain evankeliumitekstissä kerrotaan Sakkeuksesta, joka nuoruudessani ja vielä aloitellessani pyhäkoulujen ohjaajana 1960-luvulla, oli kaikkien lasten tuttu, jopa lempitarina Raamatusta. Sakkeuksesta jopa laulettiin harva se pyhä pyhäkouluissa.

Jeesus sanoi: ”Tule nopeasti alas, sillä tänä päivänä minun on määrä olla sinun kodissasi.” Sakkeus oli nimittäin pieni mies, joka oli kiivennyt puuhun nähdäkseen Jeesuksen. Jumalan Pyhä Henki oli jo valmistellut Sakkeusta kohtaamaan Elämän Herran. Meidän uskontunnustuksemme mukaan nimittäin myös se, että haluamme tutustua Jeesukseen, on jo Jumalan työtä meissä. Sielunvihollinen sen sijaan esittelee monia esteitä, ettemme joutuisi koskaan ”tulisilmäisen tuomarin” eteen. Niistä esteistä kertoo tämän sunnuntain ensimmäisen vuosikerran evankeliumiteksti.

Sakkeus oli rikas mies. Hän oli verojenkerääjä eli tullineuvos. Heitä kutsuttiin Jeesuksen aikana publikaaneiksi eli kansankielellä ”syntisiksi”. Kun Jeesus otti Sakkeuksen valtakuntaansa, tämä antoi puolet omaisuudestaan köyhille, ja jos hän oli ottanut joltakin liikaa veroa, hän maksoi nelinkertaisesti takaisin. Sakkeus huomasi, että ei vääryydellä hankittu omaisuus tee onnelliseksi. Sakkeus sai nyt uuden elämän, hän ei enää elänyt itseään varten vaan osallisena armosta ja pelastuksesta.

Opettaja Heikki Jussila kirjoitti joskus 1950-luvulla kirjan ”Kutsujan armo”. Hän oli käsittänyt oikein, että ”Kutsu Jumalan valtakuntaan” ei olekaan käännyttämistä eikä aivopesua, vaan sitä, että pääsee osalliseksi jostakin paremmasta elämästä, turvallisesta elämästä Jumalan lasten kanssa, Hyvän Paimenen lauman jäsenenä, matkalla kohti taivasta. Meille annetaan Jumalan lahjana Pyhä Henki ohjaamaan venettä oikeaan suuntaan maailman myrskyjen keskellä. Pyhä Henki myös synnyttää meissä hengen hedelmiä, mm. tuon, että haluaa korvata vahingot, mitä epäuskossa ollessaan on tuottanut lähimmäisilleen sekä jakaa omastaan hätää kärsiville.

Myös sellainen kuvitelma, että itse olisi jotakin erinomaista tai aina oikeassa voidaan hyljätä Jumalan valtakunnan sisäänotossa. Päivän epistolassa, jonka apostoli osoitti korinttolaisille, sanotaan: ”Katsokaa, veljet, omaa kutsumustanne: ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista, vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaaksensa sen, mikä väkevää on häpeään etc.” Historia kertoo, että nuo Sakkeukset ovat harvinaisia, sillä ”publikaanit ja portot menevät ennen heitä (fariseuksia ja kirjanoppineita) Jumalan valtakuntaan. Köyhät ja sairaat etsivät tietä Jeesuksen luo. Siksi sitä majataloa, johon laupias samarialainen toi haavoittuneen matkamiehen verrataan usein Jumalan lasten joukkoon. Jeesus sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.” ”Jumalan hullut” ovat parantaneet maailmaa enemmän kuin tietoviisaat.

Suomenkin historia kertoo elämänmuutoksesta Pohjanmaalla kun herännäisliike alkoi vaikuttaa siellä. Entisten puukkojunkkarien talot nousivat pystyyn ja isännät alkoivat elää siveellistä elämää ja pitää tuvissaan seuroja. Lapin juopot kaatoivat viinatynnyrit maahan ja monissa pitäjissä nimismiehet jäivät työttömiksi. Usko kasvattaa ahkeria, rehellisiä ja raittiita kansalaisia, joille on kysyntää työpaikoilla. Uskova Jumalan kansa rakastaa luontoa ja isänmaata, omaisia ja kaikkia lähimmäisiä, sillä Pyhä Henki näyttää valoa sokeille silmille ja avaa kuurot korvat toisten hädälle.

Jumalan kansan päämäärä on Taivas. Sinne pääsemme armosta iankaikkisen elämän omistajina. Paavali neuvoi nuorta Timoteusta: ”Tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu.” Aamen.