Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:167355 kpl


Helluntai

Johannes 14:15-21
*****************

”Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen ennen kuin koittaa Herran päivä. Mutta jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu.”(Joel 3: 4-5)

Rukous: ”Tule Pyhä Henki, laskeudu alas taivaasta, meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan..” -”Lähde armon, rakkauden, Henki taidon, totuuden. Lahjoittaja elon uuden, lohduttaja sydämen. Hengelleni todista, että kuulee Jumala, minua kuin Isä lastaan, armoin katsoo taivahastaan.”(V.v.: 104:3)

Helluntai on Vanhan Liiton laissa Jumalan luomistyön muistopäivä. Vanhan Liiton väki eli Mooseksen lain mukaan. Heille opetettiin, että jos täyttää lain, saa elää (iankaikkisesti). Uuden Liiton Helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen muistopäivä. Jo profeetat ennustivat, että kun Pyhä Henki tulee, se vaikuttaa kunkin uskovan sydämessä itsenäisesti, ilman ulkoa opitun lain kirjaimen noudattamista. Mitä se käytännössä tarkoittaa, kysymme?

Jokaiselle ihmiselle, myös pakanoille, on annettu omatunto. Se on opetuksen mukaan Jumalan ääni. Se ohjaa ihmistä erottamaan oikean ja väärän. Omatunto on myös ihmisten ohjattavissa. Esimerkiksi vanhemmat, jotka eivät ole uskossa voivat opettaa lapsellensa kovia ja kylmiä asenteita lähimmäisiä ja varsinkin uskovia lähimmäisiä kohtaan. Jos väki ei ollenkaan tunne Jumalan lakia, tai edes kymmentä käskyä, voi ihmisestä tulla oman edun tavoittelija, jopa väkivaltainen, ahne ja kateellinen. Monet pahantekijät eivät tunne katumusta, vaikka joutuvat poliisin kiinniottamiksi.

Uskovat ihmiset puhuvat enemmän synnistä kuin epäuskoiset. Epäusko näet on synnin tuottaja, se ei näe omaa pahuuttansa. Pyhä Henki kertoo synnin synniksi. Se varoittaa ja ohjaa Totuuteen. Jumala näet tahtoo totuutta salatuimpaan asti. Jumala on antanut ainokaisen Poikansa vapauttamaan ihmiset synnin kahleista. Hän vaikuttaa Pyhän Hengen kautta meissä uskon Jeesukseen Kristukseen ja ohjaa sitä tietä pelastukseen ja lopulta taivaaseen.

Kun ihminen herää synnin unesta, hän alkaa rukoilla, että hän saisi syntinsä anteeksi. Jumala voi antaa silloin Pyhän Hengen ohjaamaan ihmistä ”armoistuimen” eli Jeesuksen tykö. Jeesus löytyy uskovaistensa keskuudesta. Hän jakaa elävässä Jumalan lasten joukossa anteeksiantamuksen evankeliumia. ”Siellä lapset laulavat, Jeesusta kilvan kiittävät; kun tuli meit´ pelastamaan kuoleman hirmuvallasta.” vanhaa laulua siteeraten.

Tämän helluntain VT:n tekstissä Jeremia ennustaa Herran sanan: ”Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa , ja he ovat minun kansani” (Jer. 31: 33)

Pyhä Henki annettiin ensimmäisenä Helluntaina opetuslapsille ja uskoville siksi, että he uskaltaisivat astua esiin todistamaan Jeesuksen ylösnousemukseta ja lähtisivät viemään evankeliumin ilosanomaan kaikkialle maailmaan. Kun Pyhä Henki tuli esimerkiksi Pietarin päälle ja sisimpään, hän muuttui kieltäjästä voimalliseksi seurakunnan johtajaksi, jolle Herra antoi heti 3000 seuraajaa. Myös kaikille muille annettiiin omat tehtävät ja alueet, joissa evankeliumi haluttiin ottaa vastaan, ja niin syntyi maailmanlaaja kristillinen kirkko.

Pyhän Hengen saaminen edellyttää kuuliaisuutta Jumalan Sanalle. Se on Totuuden Henki. Maailman Henki on toisenlainen. Siitä on esimerkki kuningas Saulista. Hän menetti Jumalan Hengen, kun alkoi varastelemaan viholliskansan aarteita. Jumalan Henki on arka ja nöyrä Henki ihmisen sydämessä, se rakastaa rauhaa ja rakkautta. Paavali luettelee Hengen hedelmät (Gal 5:22). Niitä Jumalan lapset opettelevat koko elämänsä ajan. Kun maailman ajan painostuksen alla tulee uupumus, he rukoilevat voimaa Pyhältä Hengeltä ja pakenevat Jeesuksen veren turviin. Näin matka päättyy onnellisesti. Tässä uskossa sanomme Aamen.