Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:173590 kpl

Ylösnousseen todistajia

Johannes 21: 1-14
*********************

Herra piti minusta huolen. Hän pelasti minut kuolemasta, ja säästi silmäni kyyneliltä, ei antanut jalkani astua harhaan.”(1992) - ”Sinä olet pelastanut minun sieluni kuolemasta, minun silmäni kyynelistä, jalkani kompastumasta.”(1938) (Ps. 116:8)

Rukous: ”Rakas Jeesus armollinen, ilmesty viel´ rannalle, kun on meidän soutaminen kiusausten järvellä./ Kun jo maassa väsyneinä, usein täällä makaamme. Auta ylös uupuneita, saata lepoon henkemme.” (Aug.Jokinen: 37: 7-8)

Raamattu kertoo monen monia kauniita tapahtumia ihmisten elämässä. Yksi niistä Uuden Testamentin puolella on ”kirkastusvuoren tapahtuma”. Tämän päivän kertomus Tiberiaan meren rannalta on myös yksi kauneimmista.

Päivän pääotsake on ”Ylösnousseen todistajia”. Tekstien päähenkilöinä esiintyvät Jeesuksen lisäksi opetuslapset, etupäässä Pietari. Jonkinlaista pettymystä kuvastaa se, että Pietari palaa entiseen ammattiinsa kalastajaksi. Muut seuraavat häntä. Pettymystä tulee siitäkin, kun pitkän yön yrittämisen jälkeen ei yhtään kalaa ole verkoissa.

Sitten tilanne muuttuu. Tuntematon mies rannalla sanoo: ”Lapset, onko teillä mitään syötävää?” He vastasivat: ”Ei ole.” Sitten Jeesus sanoo: ”Heittäkää verkot oikealle puolelle venhettä”. Kuuliaisuuden palkaksi tuli niin paljon kalaa, etteivät opetuslapset jaksaneet nostaa verkkoa. Silloin ”se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti, sanoi Pietarille: Se on Herra!” Pietari hyppäsi mereen ja muut seurasivat venheellä ja vetivät verkon maalle. Verkossa oli suuria kaloa, sata viisikymmentä kolme.

Jeesus oli tehnyt nuotion rannalle ja paistoi siinä kaloja. Hän antoi väsyneille kalastajille leipää ja kalaa. He kaikki tunsivat Herran, jolloin sekä heidän sielunsa että ruumiinsa paranivat ja tulivat ravituksi. Johannes lisää, että tämä oli kolmas kerta, kun Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen.

Ihmiset kysyvät usein, että eikö Jeesus rakastanut kaikkia opetuslapsia tasavertaisesti, koska Johannes käyttää itsestään nimitystä: ”se opetuslapsi, jota Jeesus rakasti”? Minun mielestäni me kaikki uskoon autetut tunnemme samoin kuin Johannes. Me ihmettelemme: Miksi juuri minä olen saaanut armon, kun monet ovat minua parempia ihmisiä? Vanhan Testamentin runoilija myöskin ihmettelee: ”Hän veti minut tulesta niinkuin kekäleen” tai : ”Hän nosti minut ylös lokaisesta liejusta ja asetti minun jalkani rauhan tielle.” - Jeesus sanoo: ”Monet ovat kutsutut, mutta harvat valitut”. Muistaisimmepa aina kiittää Herraa tästä suuresta armosta omalla kohdallamme.

Epistolatekstissä kerrotaan uudenlaisesta Pietarista. Hän, joka oli kieltänyt Mestarin ennen tämän kuolemaa, seisoi nyt rohkeasti ja todisti Ylösnousseesta Vapahtajastaan. Sitä ennen oli kuitenkin tapahtunut kaikenlaista. Päivän evankeliumitekstin jälkeen heti kerrottiin siitä, miten Jeesus testasi Pietarin rakkautta kysymällä kolmasti: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua enemmän kuin nämä?” Kolmannella kerralla Pietari totesi nöyrästi: ”Herra, sinä tiedät kaiken; sinä tiedät, että olet minulle rakas”. Silloin Jeesus antoi Pietarille seurakunnan johtajan tehtävät. ”Ruoki minun karitsoitani” ja ”Kaitse minun lampaitani” ja ”Ruoki minun lampaitani”. Jeesus taisi arvojärjestyksessä asettaa lapset etusijalle.

Ennen tuota voimallista todistusta suuren neuvoston ja tuhatpäisen yleisön edessä Pietarille oli annettu Pyhän Hengen voima. Se oli tapahtunut helluntaina. Ennen helluntaita opetuslapset olivat piileskelleet masentuneina ja väsyneinä. Vasta Jumalan Hengen voimasta he uskalsivat lähteä kertomaan ylösnousemuksen suuresta ihmeestä ja ottamaan vastaan ”Kristuksen pilkan” ja häpeän. Jeesus ei ollut luvannutkaan tässä maailmassa kunniaa todistajilleen. Hän oli sanonut: ”Autuaita olette, kun minun nimeni tähden teitä vainotaan ja pilkataan, sillä teidän palkkanne on suuri taivaisssa.” Tuon päämäärän tähden mekin tahdomme todistaa Herramme kuolemaa ja ylösnousemusta, maksoi mitä maksoi! Amen.