Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:177326 kpl

Kärsimyksen sunnuntai.

Luukas 13: 31-35
********************

Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani”(1992) - ”Miksi murehdit, minun sieluni, ja miksi olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa. Sillä vielä minä saan kiittää häntä, minun kasvojeni apua, minun Jumalaani.”(1938) (Ps. 43:5)

Rukous: ” Sua, Jeesus, kiitän ainiaan, kun hädästä mun nostit. Joit vihan maljan katkeran, ja verelläs mun ostit. On autuuteni Sinussa, mä elän laupeudesta./ Sua ylistän , oi Jumala, jo täällä murheen maassa, vaan kerran valkovaatteissa, sun luonas, kunniassa. Saan siellä iät veisata, mä elän laupeudesta.”(V.:275)

Tätä sunnuntaita nimitetään ”kärsimyksen sunnuntaiksi”. Nimi osuu paikalleen tänä vuonna 2020, jolloin koko maailma vapisee kulkutaudin edessä. Jo alkuvaiheessa ateistisesta Kiinasta on levinnut tauti, joka on tappanut useissa maissa tuhansia ihmisiä. Tauti on levinnyt myös rakkaaseen isänmaahamme Suomeen, joka on monilta huomaamatta luisunut kauas Jumalasta ja Hänen varjelevista käskyistään. Monet eivät edes muista tai osaa enää kääntyä elävän ja kaikkivoivan Herramme puoleen rukouksen ja uskon hengessä. Se, että Herra ei ole vielä lopettanut kärsivää luomakuntaansa, Hänellä on vielä kesken valittujensa etsimistyö. Täällä on vielä muutama ”Aabraham”, joka rukoilee ”Sodoman ja Gomorran” puolesta, ettei Herra hävittäisi kansoja ”Joonan” ja muitten tottelemattomien palvelijoittensa laiminlyöntien vuoksi.

Päivän evankeliumisssa kerrotaan keskustelusta Jeesuksen ja fariseusten kesken. Fariseukset kehottivat Jeesusta lähtemään pois, koska Herodes aikoo tappaa hänet. Jeesus kuitenkin vastaa, ettei ole vielä hänen aikansa lähteä. Hän kertoo tulevista tapahtumista ja siitä, että hän nousee ylös kuoleman haudasta kolmantena päivänä, samalla aikajanalla, jolla Joona oli aikanaan ollut valaskalan vatsassa. Vanhan Testamentin kertomukset Iisakin uhraamisesta ja Joonan saarnasta toteutuvat kaikki Jeesuksen elämän ja kuoleman kautta.

Vanhan Testamentin tekstissä Herra toteaa, että Hänen valittu kansansa ei ole välittänyt kutsusta tulla takaisin oudoilta teiltänsä Jumalan tykö. Samalla tavalla nyt Jeesus kertoo, miten Hän on halunnut koota Jerusalemin kansaa ”niinkuin kana kokoaa poikiansa siipiensä suojaan”, mutta kansa ei ole tahtonut tulla. Siksi Jeesuksen täytyy todeta, että Jerusalemia kohtaa tuho . Jumala on nähnyt, miten Jerusalem on tappanut totuuden puhujat, Jumalan profeetat ja Jumalan sanansaattajat. Ja tappaa edelleen hänet, joka lähetettiin tuomaan sovun ja rauhan maailmaan.

Tämän päivän maailmassa tapahtuu samoja asioita kuin ennen Jeesuksen ensimmäistä tuloa maailmaan. Siksi on hyvin todennäköistä, että Herra pelastaa omat uskovaisensa pian, ennen maailman totaalista tuhoa. Nyt jo eletään ahdistuksen ja pelon maailmassa, jossa myös koko luomakunta ”huokaa” niinkuin synnytystuskissa.

Nyt pitäisi kuulla myös nämä Jeesuksen sanat: ”Eloa on paljon, mutta työn tekijöitä vähän. Rukoilkaa siis Elon Herraa, että Hän lähettäisi työmiehiä eloonsa.” Emme tarvitse vesitettyä evankeliumia, vaan terveellistä ”rukiista leipää”, ettemme uupuisi kilvoittelussa ja totuuden sanan levittämisessä. ”Työs ala Herra ja päätä se itse, vaivatut sielumme virvoittaen. Hengelläs saata sä kaikille julki, sun valtakuntasi voimallinen! Muista, oi Jeesus, ja armahda meitä; ethän sä syntistä luotasi heitä./ Uskossa heikkoja auta, sä Jeesus. Turvassa turvaton luonasi on. Viel´ olet antanut autuuden päivän. Sun sanas aina on muuttumaton. Hengelläs virvoita, Jeesus, sä meitä. Ansios vaatteella riisutut peitä.” (V.v. 173: 2-3) . Aamen.