Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:184332 kpl

Jeesus, Pahan vallan voittaja (Oculi)

Johannes 12: 37-43
**********************

Niin kauan kuin teillä valkeus on, uskokaa valkeuteen, että te valkeuden lapsiksi tulisitte.”(Joh. 12: 36 a)(1938)

Rukous: ”Sokea tässä halajaa Sinulta valistusta. Ah, aukaise mun silmäni, suo mulle johdatusta. Sun Henkes valo sytytä, suo Sanas kynttiläksi. Sun tahtos mulle selitä, tee minut näkeväksi.” (V.v.:210: 3)

Tämän sunnuntain aihe on ”oculi” eli ”minun silmäni”. Jeesus sanoo päivän epistolatekstissä Laodikean seurakunnan johtajalle: ”osta minulta silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.” Tuo johtaja oli ajatellut, että hän on jo niin rikas, että hän ei tarvitse mitään, mutta Jumala näki todellisen tilan, että tuo kerskailija oli viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston.

Otsikoksi on merkitty: ”Jeesus, Pahan vallan voittaja”. Tänään on siis selvitettävä ainakin kaksi asiaa: Ensiksi: Mitä on hengellinen sokeus ja toiseksi: Mitä on Pahan valta.

Suomalainenkin tietää, että : ”Valkeus nauraa pimeyden töitä.” Pimeässä tehty työ ei siedä valon syttymistä. Yleensä pahan tekijät, varkaat ja rosvot tekevät töitä yöllä, pimeässä. Niitä töitä seuraa yleensä vapauden menetys. Hengellisessä kielenkäytössä ”pimeyden työt” ovat syntiä. Synnin seuraukset ovat niinikään vapauden menetystä. Omatunto soimaa kunnes paatuu. Koko elämä muuttuu ahdistavaksi, vaikka asuisi kuinka vapaan rakkauden aikakauden keskellä. Synnin seuraukset leviävät tekijän ympäristöön ja läheisten elämään. Ihmissuhteet ja varsinkin Jumala-suhde muuttuvat ensiksi ”penseäksi” tai haaleaksi kunnes joutuu ulos Jumalan valtakunnasta, pimeyteen. ”Joka syntiä tekee, on synnin orja”, nykyisin puhumme riippuvuuksista paheisiin.

Jumalan Sana on tarkoitettu avuksi ja herätykseksi. Pietarin puheesta Jeesuksen ajan pakanat saivat ”piston sydämeensä”. Myös Jeesuksen puheesta toiset paranivat, toiset pahenivat. Jumalan Sanasta loistaa Pyhän Hengen valo, joka paljastaa synnin sekä seuraukset. Jos ihminen ottaa evankeliumin uskossa vastaan, Jeesus alkaa puhdistaa ihmisen sydäntä maailman rakkauden kuonasta. Jeesus vuodatti viattoman verensä sitä varten, että musta sydän saisi muuttua lunta valkeammaksi. Epistola jatkaa: ”Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaana, minä nuhtelen ja kuritan, ahkeroitse siis ja tee parannus.” Jeesus auttaa parannuksen tekijää aloittamaan uuden elämän, jossa vankeuden tilalle astuu vapaus ja ilo.

Evankeliumissa näkyy Pahan valta contra Hyvän valta. Evankeliumi päättyy toteamukseen: ”Sillä he (fariseukset) rakastivat ihmiskunniaa enemmän kuin Jumalan kunniaa.” Ihmissilmin katsottuna Pahan valta on myös meidän ajassamme suurempi kuin Hyvän valta. Ihmisten kunnian tavoitteleminen on hyvin muodikasta. Se tavoittelu alkaa jo lapsena. Meilläkin on sanonta: ”Jos kumartaa toiselle, niin pyllistää toiselle.” Jeesus totesi: ”Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa”. Hän sanoi myös: ”Maailman lapset ovat ovelampia kuin valtakunnan lapset.” Pahalla on koko koneisto käytettävänään. Paha ei arkaile eikä häpeä. Se käyttää hyväkseen jokaisen ”porsaan reijjän”.

Jeesus kehottaa valvomaan joka hetki. Pahalle ei pidä antaa pikkusormeakaan, vaan heti kääntyä rukouksen hengessä Isän puoleen ja kääntyä niin, että selkä on Pahaan päin. Jeesuksen omia kehotetaan pitämään huolta heikoista ja uupuneista sisarista ja veljistä. Lasten ja nuorten tukena pitäisi jokaisen vanhemman ja opettajan valvoa, ettei Paha pääsisi käyttämään valtaansa heihin.

Vielä on toivoa. Valkeus on vielä ainakin pienenä tuikkuna ennen suuren valkeuden tuloa. Vielä on hetken armon aikaa. Vielä on Herraa ylistäviä lapsia ja vanhuksia. Vaikka pimeys on suuri ja Pahan valta mahtava, uskomme valon koittoon. Pahalla on suuri valta, mutta sen aika on rajattu. Jeesus sanoo: ”Minä tulen pian.” ”Henki ja morsian sanovat:”Tule!” Sota Pahan valtaa vastaan on päättyvä – ja tulee rauhan aika, joka kestää ikuisesti. Aamen.