Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:280621 kpl

 

Reminiscere

Markus 9: 17-29
********************

Herra, sinä olet laupias. Muista minua. Osoita ikiaikaista hyvyyttäsi.” Ps. 25:6

Rukous: ”Muista, Jeesus, minua voimieni uupuessa. Öin ja päivin sairaana, saanhan nytkin rukoilla. Auta tuskan vaivatessa. Sinä itse nöyrästi kannoit oman ristisi, Muista Jeesus minua.”(V. 480:1)

Tämän päivän evankeliumissa Jeesuksen luo tuli mies, joka oli huolissaan pojastaan. Hän ei siis rukoillut Jeesukselta, kuten virressämme: ”Muista, Jeesus, minua”, vaan: ”Muista, Jeesus, lastani!” Kovin tutulta tuntuu tämä rukous jokaiselle uskovalle äidille ja isälle. Emme ole niinkään huolissamme itsestämme, vaan lapsistamme, jotka elävät aivan uudessa maailmassa, missä virukset ja harhaopit jylläävät. Juuri tänään olen kertonut pojilleni, että rukoilen heidän puolestaan, ettei Korona-virus iskisi heihin. Meillä on totisesti paljon aihetta rukoilla lastemme ja ystäviemme ja koko isänmaamme puolesta juuri nyt: ”Muista, Jeesus, ja armahda meitä”.

Jeesus joutui silloin, kun isä esitti asiansa, nuhtelemaan ihmisiä heidän epäuskostaan ja koko silloisen sukupolven epäuskosta. Hän sanoi, että ihmisten pitäisi luottaa Jumalan kaikkivaltaan, sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta. Isä rukoili siihen vastaukseksi: ”Herra minä uskon (luotan), auta minua epäuskossani.”

Jeesus paransi mykän pojan, jossa oli myös joku ”saastainen henki”. Jeesus sanoi: ”Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pois, äläkä enää mene häneen!”. Sitten Jeesus tarttui pojan käteen ja nosti hänet ylös. Opetuslapsia Jeesus ohjeisti sanomalla: ”Tätä lajia ei saa lähtemään ulos muulla kuin rukouksella ja paastolla.

Luther on opettanut seuraajiaan mm. , että epäusko on kaikkien syntien äiti. Ajatusta voi oikeaksi todistaa kertomus syntiinlankeemuksesta (I Moos.: 3). Kertomuksessa käy selvästi ilmi, miten synti syntyi epäuskosta. Ensimmäiset ihmiset alkoivat epäillä Jumalan sanoja. Epäusko johti tottelemattomuuteen. Ihmiset ottivat hedelmän siitä puusta, mistä Jumala oli kieltänyt ottamasta. Kaikista muista puista ihmisten oli lupa syödä hedelmiä. Olihan siinä yhtenä osapuolena myös Kiusaaja, jota kutsutaan monilla muillakin nimillä. Tuon onnettoman tottelemattomuuden seurauksena synti on tullut aina vaan suuremmaksi ja erottanut ihmiskunnan hyvästä Jumalasta.

Joskus käy niin, että uskoon tulleet ihmiset ylpistyvät uskostaan. He alkavat arvostella toisten uskovaisten kilvoittelua. He korottavat itsensä muitten yläpuolelle niinkuin fariseukset Jeesuksen aikana. Apostoli joutui sanomaan itseviisaille korinttolaisille: ”Sentähden, jos joku luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea. Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne , vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää.” Tämä on hyvä neuvo vieläkin, sillä nykyisin ihmiset haluavat itse päättää, mikä on syntiä ja mikä heille sopii. Jumala kuitenkin siunaa edelleen kuuliaiset lapsensa.

Meissäkin on monasti ”mykkä ja kuuro henki” varsinkin Jumalan tahdolle, vaikka tiedämme, että Jumalan tahto on paras. Ja, että oman tahdon tie vie umpikujaan. Siksi päivän toinen aihe: rukous, saa yhä enemmän tilaa elämässämme. Paitsi, että rukoilemme lastemme puolesta: ”Muista, Jeesus, lapsiani!”, joudumme iän karttuessa yhä enemmän rukoilemaan myös tätä rukousta: ”Muista, Jeesus, minua!”.

Saamme rukoilla itsellemme lisää uskoa, sillä kruunun ryöstäjiä on sekä lähellä että kaukana. Hetkittäin saamme muistella myös Jeesuksen sanoja päivän evankeliumissa: ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo!” Aamen.