Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:173577 kpl


Jeesus, kiusausten voittaja

Matteus 16: 21-23
*******************

”Autuas se mies, joka kiusauksen kestää, sillä kun hänet on koeteltu, on hän saava elämän kruunun, jonka Herra on luvannut niille, jotka häntä rakastavat.”(Jaakob 1: 12) 1938.

Rukous: ”Kiusausten heltehessä, valheen hengen vietellessä anna kuulla ääntäsi. Asu, Jeesus, luonani. / Murra pahuuteni valta, Herra, suojaa saatanalta. Sinussa on voimani, Asu, Jeesus, luonani.”(V.: 305: 3-4)

Suomessa usein toistettu sanonta kuuluu: ”Jos annat pirulle pikkusormen, se vie koko käden.” Tuo osuu hyvin esim. varastamiseen. Jo lapset osaavat näpistellä kotona, koulussa ja kaupassa. Jos näpistelijää ei saada heti kiinni ja opeteta häntä kunnioittamaan toisten omaisuutta, näpistely alkaa tulla tavaksi ja muuttuu vähitellen varastelemiseksi. Tytöillä ja naisilla on taipumusta erilaisiin näpistelyihin kuin pojilla ja miehillä. Olemme kuulleet myös sairaudesta, jossa ihminen varastelee tavaroita, vaikka hänellä ei ole mitään tarvetta saada niitä. Sellainen taitaa olla nimeltään kleptomania.

Muistamme, miten ensimmäisille ihmisille tuli kiusaus ottaa puusta, mistä oli kielletty ottaa. Kielletyn puun hedelmä näyttää vieläkin makealta ennen ottamista, mutta karvaalta teon jälkeen. Esimerkiksi toisen aviopuolison vietteleminen ja ”varastaminen” on nykyisinkin hauskaa puuhaa monen mielestä. Tuollainen kiusaukseen suostuminen on syntiä, ja synnillä on aina ikävät seuraamukset, jos ei heti, niin ajan oloon tai viimeistään Jumalan tuomioistuimen edessä. Esimerkiksi Jumalan käskyt suojelevat ihmisiä kiusauksilta ja sen vuoksi alkavat kieltosanalla: ”Älä.”

Joskus ihmiset syyttävät Jumalaa, että miksi Hän salli kiusauksen. Apstoli sanoo päivän tekstissä, että ”Jumala ei kiusaa ketään, vaan jokaista kiusaa hänen oma himonsa, joka häntä vetää ja houkuttelee.” (Jaak. 1: 13-14) - Jo kiusauksiin joutuminen kertoo siitä, että ihminen on eksynyt ”erämaahan”, eroon Jumalan läheisyydestä ja uskonystävistä. Siksi myös kiusauksia saarnataan anteeksi, että ihminen ymmärtäisi, mistä on kysymys, ja kuka on kiusausten puuhamies. Saatanalla on tunnetusti halu saada itselleen seuraajia ja kannattajia. Se kiertää varsinkin Jumalan lapsia niinkuin ”kiljuva jalopeura etsien, kenet hän saisi niellä.”

Jumalan omilla on halua vastustaa sielunvihollisen juonia. Me haluamme olla Jeesuksen puolella ja hänen seuraajiaan. Me haluamme taistella syntiä ja pahuutta vastaan myös omassa sisimmässämme. Me pyydämme Pyhältä Hengeltä ohjeita ja neuvoja muuttuvassa ajassa. ”Me taistelemme uskossa, kun odotamme kruunua.”

Evankeliumi kertoo, miten Pietarikin joutui kiusaukseen, vaikka hän oli Jeesuksen kanssa lähituntumassa. Pietari ei halunnut uskoa, että Jeesus menee ristiinnaulittavaksi ja kansansa häpäisemäksi. Juuri ennen tätä keskustelua, Pietari oli tunnustanut, että Jeesus on Herra. Tähän Jeesus oli vastannut: ”Tätä eivät liha eikä veri ole sinulle ilmoittanut, vaan minun Isäni Henki.” Jeesus lupasi perustaa Pietarin uskontunnustuksen päälle seurakuntansa, jota eivät tuonelan portitkaan voita.” - Nyt Jeesus joutui sanomaan Pietarille: ”Mene pois minun edestäni saatana; sinä olet minulle pahennukseksi, sillä sinä et ajattele sitä, mikä on Jumalan, vaan sitä, mikä on ihmisten.”

Paastonaikaan lähtiessämme meidän on hyvä ajatella sitä, mikä on Jumalasta. Kun seuraamme Jeesusta ristin tiellä, huomaamme, miten paljon Jumala on meitä rakastanut. Hän tahtoo pelastaa meidät pahasta, avionrikkoja-sukupolvesta ja antaa meille puhtaat ajatukset ja teot. Hän vapauttaa meidät evankeliumin sanan kautta näpistelyistä, varastamisesta ja valheesta. Jeesus auttaa meitä katsomaan asioita Hänen silmillään ja erottamaan, mikä on tärkeää, ja mikä on turhaa. Kun rukoilemme Jumalaa Jeesuksen nimessä, saamme vastauksen sydämen ikävään ja voiman ”kiusausten heltehessä.” Aamen.