Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:177330 kpl


Ensimmäinen adventtisunnuntai.

Markus 11: 1-10
************************

”Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, Kuninkaasi tulee! Vanhurskas ja voittoisa Hän on. Hän on nöyrä, Hän ratsastaa aasilla” (1992) - ”Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse tytär Jerusalem, sillä sinun Kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja Hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.”(1938) (Sakarja 9: 9)

Rukous: ”Käy, Herra Jeesus, luokseni, tee majaksesi syömmeni. Sä sinne armo, autuus tuo, sun asuntos se olla suo. Mua iloon taivaan johdata, ja luonas suo mun asua. Nyt olkoon kiitos Jeesuksen, Hän saapuu luokse syntisen.” (V. 2: 5)

Tänään aloitamme uuden kirkkovuoden. Tekstit seuraavat toista vuosikertaa. Ensimmäinen adventti on ehkä vuoden yksi iloisimmista juhlapyhistä. Se lupaa toivoa enemmän kuin muut. Se lupaa, että Jeesus tulee syntisten auttajaksi. Sen vuoksi profeetat kehottavat iloitsemaan, iloitsemaan ”suuresti”, jopa riemuitsemaan. Pimeimpänä vuodenaikana kaikenlainen rohkaisu ja toivon antaminen on Jumalan lapselle nykyaikana tuiki tarpeellista.

Totuus nykyajasta on kuitenkin se, että kaikki ihmiset eivät ymmärrä adventista mitään. Monet valtaa hysteria, että pitäisi saada haalituksi jouluksi kaikenlaista koristetta ja syötävää, ynnä lahjoja. Vaikka pitäisi muistaa, että Jumalan antama joululahja syntiemme sovitukseksi riittää ilman ajan rytinää ja ritinää. Jouluevankeliumi, kynttilä ja puuro, nuo ilahduttivat sodan aikana ja sen jälkeen meitä köyhiä suomalaisia. Myös joulusauna kuului suomalaiseen jouluun.

Adventtiaika on valmistautumista ottamaan vastaan joulun Kuningasta. Hän seisoo ovilla ja kolkuttaa. Sydänten ovet aukeavat sisältä päin. Jumala ei lähetä Poikaansa tekemään kenellekään väkivaltaista sisääntuloa, vaan jokainen saa vapaasti ottaa tai olla ottamatta kotiinsa ja sydämeensä joulun ”pikkuista vierasta”.

Jumalan lapset ovat onnellisia, kun Jeesus lupaa tulla. Tulla sydämeen ja tulla noutamaan kotio. ”Oi joudu, Jeesus, Sua odotan, Oi joudu, joudu ikikunniassas. Oi joudu, Sinuun hartaast uskallan, Oi joudu, anna ilo taivahassas.” (1938) – Me todella uskomme, että Jeesus tulee pyhien enkeleittensä kanssa jo piankin viemään omansa taivaan kunniaan. ”Iloitse suuresti tytär Siion, sillä sinun Kuninkaasi tulee sinulle!”

Joskus ajattelemme, että niin suuri vieras ei tule omaan likaiseen sydämeemme. Haluaisimme tehdä ensin joulusiivoa. Sielunvihollinen, se Vanha Käärme kuiskuttelee, että ”tee parannus, mutta älä vielä tänään!” Jeesus on eri mieltä, Hän tahtoo itse puhdistaa saastaisen sydämemme sydänverellään. Oma siivoamisemme tuottaa vain tekopyhyyttä ja omavanhurskautta. Farisealaisuus ei kelpaa Jumalalle. Mutta. Kun Jeesus tulee sisälle, Hän osaa tehdä hyvää jälkeä. Hän parantaa siivotessaan mielemme, kielemme ja henkemme. Jeesus on ainoa, joka on todellinen terapeutti myös monille fyysisille ja henkisille sairauksille.

Jeesus kannattaa ehdottomasti päästää sisälle. Hän avaa samalla myös taivaan portit köyhälle syntiselle. Luther todistaa: ”Ei ole taivaassa pyhempää, eikä helvetissä pahempaa, kuin minä.” Apostoli Paavali toteaa samoin: ”Varma on se sana, ja kaikin tavoin vastaanottamisen arvoinen, että Jeesus tuli syntisiä pelastamaan, joista minä olen suurin, enkä ole sen arvoinen, että minut apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.” Tämmöiset syntiset ja ryövärit (ristillä) Jumala pelastaa, kun vain nöyrästi palaa Hänen luokseen niinkuin tuhlaajapoika teki.

Tänään haluamme siunata tulevan kirkkovuoden ja laulaa sydämestämme: ”Hoosianna Daavidin Pojalle!”. (Herra auta, Herra anna menestys!) Aamen.