Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:129205 kpl


Rakkauden kaksoiskäsky

Matteus 22: 34-40
**********************

Autuas on se mies, joka rakastaa Herran lakia ja tutkistelee Hänen lakiansa päivät ja yöt.” (Ps. 1:2)

Rukous: ”Myös minä Herran lakia näin seuraavani soisin, vaan mistä saisin voimia, kun teen ja elän toisin. Sen tähden pelkään, vapisen, kun tunnen synnin syytöksen ja rangaistuksen uhkan. / Lahjoita, Jeesus, Henkesi, luo kuollut eläväksi. Lahjoita rakkautesi voimaksi kestäväksi, niin että uusin sydämin tahtosi, Herra, täyttäisin, vapaana tuomiosta.” (V.: 191: 4,7)

Rakkauden kaksoiskäsky on jo Mooseksen laissa. Siinä kehotetaan vanhempia teroittamaan käskyä lapsilleen, sitomaan se käsivarteensa ja kirjoittamaan ovensa pieliin. Mooseksenuskoiset, joita myöhemmin alettiin kutsua Israelin kansaksi , valituksi kansaksi, ja vielä myöhemmin juutalaisiksi, todella lukivat kaksoiskäskyn aamulla ensimmäiseksi. Sitä aamurukousta kutsutaan ”Shma”-nimellä. Se tarkoittaa suomeksi ”Kuule” tai kuuntele (Israel, Herra, meidän Jumalamme on yksi. Ja rakasta Herraa, Sinun Jumalaasi kaikesta sydämestä, sielusta ja mielestä, ja lähimmäistä niinkuin itseäsi.)

Lainopettaja aikoi solmia Jeesuksen sanoista. Jeesus kuitenkin yllätti hänet vastaamalla juuri tuon käskyn sanoin. Hän vielä lisäsi, että siinä on koko laki ja profeetat pienoiskoossa.

Aivan eri asia on sitten se, miten vaikeaa tuon lyhyen käskyn täyttäminen on. Siinailla annettujen kivitaulujen idea on sama. Ensimmäisessä taulussa kehotetaan rakastamaan Jumalaa ja noudattamaan Hänen tahtoaan. Toisessa taulussa, alkaen vanhemmista opetetaan rakastamaan ja kunnioittamaan lähimmäisiämme. Jo ensimmäinen käsky on vaikea, koska Jumalan tilalle nousevat tuhannet muut asiat, jotka ovat mielestämme tärkeitä. Kuten raha tai tavara. Joskus myös järki pistää hanttiin. Toisinaan taas ”lihan himo, silmäin pyyntö tai elämän koreus” työntävät Jumalan sivuun.

Apostoli toteaa: ”Tahto minulla olisi, mutta ei voimaa hyvän toteuttamiseen.” Usein väsymyksen tai kyllästymisen vuoksi ei ole edes tahtoa. Pyhä Henki kyllä auttaa, jos muistamme turvautua rukoilemaan voimaa Häneltä.

Miksi Jeesus sanoo, että nuo kaksi käskyä ovat yhdenvertaiset. Ainakin siksi, että ilman Jumalan rakkautta ja rakastamista ei kukaan voi oikein rakastaa lähimmäistä. Lähimmäisrakkaus on heijastumaa Jumalan rakkaudesta (agapee). Sitä Paavalikin tarkoittaa (I. Kor. 13) ”Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kieltä, mutta en omistaisi Jumalan rakkautta, en minä mitään olisi.” Voima hyvään tulee aina ylhäältä, Jumalan Pyhältä Hengeltä. Pyhä Henki on voiman ja rakkauden henki. Paavali sanoo myös, että ”Evankeliumi on Jumalan voima (dynamis) itsekullekin pelastukseksi...”

Lähimmäisrakkaus on Pyhän Hengen hedelmää, niinkuin apostoli kirjoittaa Galatalaiskirjeessa (5:22) Ne ovat: ” Rakkaus, ilo , rauha, pitkämielisyys, hyvyys, uskollisuus, ystävällisyys, itsensä hillitseminen, sävyisyys.” (Murrosikäiset pojat koulussa sanoivat, että heille ”itsensä hillitseminen” on vaikein asia. Mikä Sinulle?). Noitten hedelmien tarkkaileminen itsessä voisi olla hyvä, päivittäinen uskonnon harjoitus.

Meidän onnemme uskovaisina on se, että Jeesus on edesvastaajamme Jumalan edessä, sillä aina me jäämme miinukselle rakkauden käskyn täyttämisessä. Aamen.