Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:129187 kpl

Kristityn vapaus.

Luukas 14: 1-6
*******************

Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi.” (1992) - ”Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi niinkuin pilven, ja sinun syntisi niinkuin sumun. Palaja minun tyköni, sillä minä lunastan sinut.” (1938) (Jesaja 44: 22) (Ks. aikamuotoero)

Päivän Rukous: ”Jumala, Isämme, sinä olet vapauttanut meidät lain orjuudesta. Auta pysymään tässä vapaudessa. Varjele meitä sitomasta itseämme tapoihin ja tottumuksiin, jotka estävät meitä rakastamasta sinua ja lähimmäisiämme. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.”

Mitä on kristityn vapaus? Tätä kyselemme tämän päivän evankeliumin äärellä. Jeesus siinä vierailee fariseusten johtomiehen kotona aterioimassa. Hänen luokseen tuleee sairas mies, jonka Jeesus siinä fariseuksen edessä parantaa. Fariseus näkee, että Jeesus rikkoo juutalaisten sapattimääräyksiä. Jeesus sanoo toisessa tapauksessa: ”Sapatti on ihmistä varten, eikä ihminen sapattia varten.” Hän oli sitä mieltä, että sapattina voi tehdä hyvää, pelastaa ihmisen hengen sekä parantaa, jos on tarvis.

Jeesus tuli täyttämään lain. Ristillä ollessaan Jeesus huusi: ”Se on täytetty.” Silloin temppelin esirippu halkesi keskeltä kahtia, eli tie armoistuimelle oli siitä hetkestä avattu, ja Jumalan lapset saavat aina käydä armon alttarin eteen, kun matka hidastuu ja reppu selässä alkaa painaa.

Ensimmäisessä saarnassaan Jeesus siteerasi Jesajan ennustusta: ”…. hän on tullut päästämään sorretut vapauteen”. Päivän evankeliumissa fariseus edusti sortajia , sairas sorrettua. Jumalan Hengen voimalla myös Jeesuksen seuraajat päästävät ihmisiä vielä nytkin evankeliumin sanalla synneistä vapaaksi. Apostoli Paavali toteaa myös kirjeessään (2.Kor.:3:17)näin: ”Missä Herran Henki on, siellä on vapaus.”

Päivän epistolateksti on otettu Galatalaiskirjeestä, missä Paavali kirjoittaa: ”Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.” ja: ”Te olette näet kutsutut vapauteen, veljet: älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa. Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.” (Gal. 5: 1 ja 13-14)

Mitä siis käytännössä ja jokapäiväisessä elämässä merkitsisi ”kristityn vapaus”? Luonnollisesti kristityn vapaus kuuluu vain uskoville. Muut eli ”lakiuskonnon” edustajat ovat edelleen lain orjuudessa. Siionin laulaja iloitsee: ”Nyt vapaa olen synnin, kuolon alta, oon puhdas veress´ veljen, Jeesuksen. Oon autuas, ja saanut Jumalalta jo täällä puvun lumivalkoisen. / Nyt tahdon Jeesukseni kunniaksi vaeltaa täällä Häntä seuraten. Niin vereen asti, kun mun autaaksi, verellään osti alta kuoleman.” Jeesukselta vapauden saaneet tahtovat elää Jeesuksen opetuksen mukaisesti, ylistäen ja kiittäen Häntä. Siihen kiitollisuuteen kuuluu, että he myös ”iloisin ja vapain sydämin”(Luther) julistavat Herran ihmetekoja kohdallaan ja levittävät tätä ilosanomaa kaikille niillekin, jotka ovat uskosta osattomat, että ”häähuone täyttyisi vieraista” ennen Jeesuksen toista tulemista.

Mekin tahdomme olla ilon levittäjiä ja vapauden toitottajia synkän ja toivottaman ajan keskellä. Aamen.