Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:134922 kpl


Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa.

Luukas 16: 1-9
***************

Älä jätä elämääsi oman ymmärryksesi varaan, vaan turvaa koko sydämestäsi Herraan”. (Snl. 3:5)

Rukous: ”Herra, ainut autuuteni, älä peitä kasvojas. Mulle tule turvakseni, siunaa sielu rauhallas. Jos sä vedät kätes pois, missä silloin turva ois. Älä pahan valtaan heitä, johda aina tahtos teitä.” (V.v.: 335:5)

Päivän otsikko kuuluu: ”Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa.” Entinen otsikko taisi olla: ”Älykäs huoneenhaltija”. Uudessa otsakkeessa korostetaan uskollisuutta, mikä on varsinaisesti Jumalan ominaisuus, mutta Jumala toivoo sanassaan, että Hänen palvelijansa ja lapsensa olisivat myös kiitollisia Jumalan antamista lahjoista ja hoitaisivat niitä uskollisesti.

Korostaa täytyy myös tätä: ”KAIKKI hyvä anti ja täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä”. Me unohdamme tämän usein ja kätkemme Jumalan lahjat, emmekä käytä niitä lähimmäistemme hyväksi, Jumalan ylistykseksi ja omaksikin parhaaksemme. Joskus myös joku tulee ylpeäksi saamistaan lahjoista, esimerkiksi älykkyydestä.

Älykkyys on todella mainio asia, jos osaamme käyttää sitä oikein, esimerkiksi tieteellisessä tutkimuksessa tai matematiikassa. Ihmiset ovat kuitenkin tehneet paljon pahaa luomakunnalle keksimällä pahoja asioita kuten atomipommeja tai tehokkaita aseita ja räjähteitä. Myös huumeet, alkoholit ja tupakat väärin käytettyinä , sekä monet myrkyt tuhoavat onnellista elämää maan päällä. Erittäin pahaa on otsikon vastakohta: uskottomuus ja valhe. Varsinkin avioliitossa.

Sielunvihollinen on varsinainen Jumalan vastustaja ja hyvän tuhooja, kuten nimikin ”Saatana” osoittaa. Saatana on sen enkelin nimi, joka kapinoi Jumalaa vastaan ja heitetiin maan päälle hallitsemaan uskottomia. Jotkut ovat ihan nimeltään ”Saatanan palvelijoita” ja tekevät paljon pimeyden töitä meidänkin maassamme, kaatelevat hautakiviä, polttavat kirkkoja ja vahingoittavat itseään mustissa asuissaan. Varmaan tekisivät parannuksen sinä Suurena Herran Päivänä, kun heille sanotaan: ”Menkää pois te vääryydentekijät, minä en tunne teitä”, mutta liian myöhään. Kyllä Jumala antaa höperyydetkin anteeksi, jos katuu ja palaa Herran tykö – ajoissa, heti, kun kuulee kutsun.

Virsirunoilija pyytää nöyrästi: ”Osani olkoon suuri taikka pieni, Sun haltuus uskon vaiheet elon tieni. Mua hyvä Henkes aina johtakoon ja taivaaseen mun vihdoin saattakoon!”. Apostoli kertoo totuuden: ”Ei ole monta viisasta eikä monta suuresta suvusta, vaan ne ylönkatsotut Jumala valitsi.” - Päivän Vanhan Testamentin teksti painottaakin: ”Älä ole viisas omissa silmissäsi, pelkää Herraa ja karta pahaa!” Itsensä korottaminen muita viisaammaksi on hulluutta Jumalan edessä. Myös kuvitelma, että on yksin oikeassa, on loogisesti mahdoton yhtälö. Sama koskee yhteisöjä ja puolueita. Edes koko ihmiskunta yhdessä ei yllä Jumalan viisauteen. ”Niin paljon korkeammalla kuin taivas on maasta, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne, ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne.” (Jesaja 55: 9)

Kreikkalaisen filosofian asiantuntijana apostoli Paavali kirjoitti korinttolaisille ateenalaisten kuvitelmista. Hän kirjoittaa: ”Älköön kukaan pettäkö itseään. Jos joku teidän joukossanne luulee olevansa viisas tässä maailmassa, tulkoon hän tyhmäksi, että hänestä tulisi viisas. Sillä tämän maailman viisaus on hullutus Jumalan silmissä. Sillä kirjoitettu on: ´Hän vangitsee viisaat heidän viekkauteensa´.”(I Kor. 3: 18-19)

Jumalan lapset seuraavat sitä tietä, mitä Jeesus on edellä kulkenut. He antavat kunnian Jumalalle Hänen lahjoistaan. Profeetta ennustaa: Tyhmäkään ei eksy, kun kulkee Jumalan valmistamaa pelastuksen tietä. Tahdomme olla uskollisia ja kiitollisia siitä, mitä Herra on hyväksemme tahnyt. Leonard Typpö kirjoitti Siionin laulun: ”Jumalan runsas armo”, jonka viimeinen säkeistö kuuluu: ”Tasainen on tää tiemme, vaikk´ kulkee korpia. Ei eksy täällä tyhmä, kun seuraa Jeesusta. Ei julmat pedot raada, kun Paimen varjelee. Iloitse Herran lauma, hyvässä turvassa” (Jesaja 35) – Aamen.