Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:129213 kpl

Kadonnut ja jälleen löytynyt.

Luukas 15: 1-10
**********************

Autuas se ihminen, jonka pahat teot on annettu anteeksi, ja jonka synnit on pyyhitty pois”(Ps. 32:1)

Rukous: ”Suo anteeks kaikki synnit, puhdista verelläs. Luo minuun uusi mieli, pyhitä Hengelläs. Ja meidät suuret, pienet, Sun sulje huomahas; yö rauhainen suo meille, oi Jeesus laupias.” (v. 552: 2)

Meillä vanhoilla ihmisillä on yksi yhteinen tapa. Me laitamme tavarat huolellisesti johonkin, mutta emme löydä niitä. Joskus menee tunti-kaksikin päivässä hukatun tavaran löytämiseen. Joskus muistin huononeminen vaikeuttaa asioita. Täytyy todeta niinkuin muuan henkilö: ”Minulla on hyvä kaivo, mutta huonot vinttauslaitteet.” Eipä sekään ole hyvä, jos kaikki tavarat jätetään näkyville, sillä aina joku tavara joutuu toisen alle ja elämä on kaaosmaista.

Jeesuksella on monta vertausta siitä, miten paljon Jumala rakastaa juuri kadonneita, heikkoja ja sairaita lampaitansa. Jeesuksella on aina Hyvän Paimenen mieli ja työvälineet mukanaan sitä varten, että Hän löytäisi niitä kadonneita; ja voisi tuoda ne takaisin lammastarhaan. Hänellä on paimensauva, että Hän voisi pelastaa rotkoihinkin pudonneet. Hänellä on sidontatarvikkeita haavoille jalkansa satuttaneita varten ja viiniä elvytykseen. Hyvä Paimen etsii löytääkseeen. Lopulta, löydettyään kadonneen, iloitaan ystävien ja naapureiden kanssa ja varmaan toisten lampaittenkin kanssa kotiin palanneen löytötavaran vuoksi.

Toisessa vertauksessa on puhetta kadonneesta hopearahasta. Israelissa oli tapana antaa morsiamelle pääkoriste, jossa oli kymmenen hopearahaa otsalla. Jos yksi raha katosi, ei korulla ollut enää arvoa. Siksi kadonneen löytäminen oli tärkeä toimi. Maalattiaisen huoneen lakaisu lampun valossa oli tarkkaa työtä. Löydettyään rahan nainen kutsui ystävättärensä ja naapurin naiset ilojuhlaan.

Fariseuksille, jotka pahentuivat siihen, että Jeesus seurusteli syntisten kanssa ja jopa aterioitsi publikaanien kodissa, Jeesus sanoi, että Jumalan enkelitkin iloitsevat siitä, jos yksikin syntinen tekee parannuksen: enemmän kuin heistä, jotka eivät mielestään tarvitse parannusta.Toisaalla Jeesus sanoo omasta tehtävästään: ”En minä tullut kutsumaan vanhurskaita vaan syntisiä parannukseen, sillä terveet eivät tarvitse parannusta, vaan sairaat.”

Jumalan sanan kuunteleminen on tarkoituksellista ja hyödyllistä silloin, jos henkilö yrittää saada oman tilansa kuullun sanan sisälle. Eli tässä tapauksessa jokainen voisi kysyä, olenko minä kadonnut lammas tai hopearaha. Jos olen kadoksissa ja ulkopuolella lammastarhan tai Jumalan lasten kodin, pitäisi tehdä niinkuin Laestadius neuvoi: pitää määkiä niin kovalla äänellä kuin pystyy, että ”Se suuri lammasten paimen” kuulisi ja hakisi takaisin turvalliseen laumaan. Tsosin: kyllä taivaassa kuullaan heikkokin huokaus. Maailman ”kylmällä laattialla” ei kukaan välitä ”puupennin vertaa” hätääntyneen ja eksyneen hätähuudoista. Päinvastoin. Fariseukset ja jumalattomat sanovat: ”Mitä se meihin koskee, katso itse eteesi.”

Pyhä Apostoli Pietari sanoo päivän epistolatekstissä: ”Teidän vastustajanne Saatana kulkee ympärillänne kuin kiljuva jalopeura etsien kenet hän saisi niellä!” Apostoli neuvoo valvomaan ja pitämään mielen valppaana moninaisten kiusauksien keskellä.

Paitsi, että Löytäjän ilo on suuri, tiedämme, että löydetyn ilo on myöskin suuri. Hän on Jumalalle kiitollinen löytähetkellä ja iankaikkisesti. Aamen.