Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:134908 kpl

Taivaan kansalaisena maailmassa.

Johannes 16: 5-15
*********************

”Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, eikä vaihteen varjoa.” (Jaak. 1: 17)

Rukous: ”Kun kristityn on nimi mulla, tee siksi minut todella, suo tahtos tekijäks mun tulla, sun nuhteitasi totella; ja käydä tielläs taivaaseen, elohon, iloon iäiseen.” (V.v.212:3)

Tämän sunnuntain evankeliumi on lyhyt pätkä Jeesuksen jäähyväispuheesta. Siinä Jeesus antoi opetuslapsillensa neuvoja aikaan, joka tulee hänen lähtönsä jälkeen. Hän sanoi, että hänellä olisi vielä paljon enemmänkin sanottavaa tämän varsin pitkän puheen lisäksi, mutta tiesi, että opetuslapset eivät nyt surunsa vuoksi jaksaisi kaikkea ymmärtää ja sulattaa. - Muistan omalta opiskelun ajoilta, miten meille vakuutettiin, että yli 40 diakuvaa on liikaa kerralla näytettäväksi – ja, että paras puhe on lyhyt ja ytimekäs eli: - keskittyminen yhteen asiaan on tavalliselle taivaan tien tallaajalle sopiva ymmärrettäväksi. Liian pitkät selostukset nukuttavat ennemmin kuin herättävät valvomaan.

Jeesuksen sanat ovat täyttä asiaa. Muuten niitä eivät kaikki neljä evankelistaa olisi muistaneet noinkin yhdenmukaisesti kirjoittaa muistiin. Tosin tämä jäähyväispuhe rukouksineen taitaa olla vain Johanneksella, joka luokitellaan ensimmäiseksi kristityksi teologiksi.

Päivän teema on ”Taivaan kansalaisena maailmassa”. Rukouksessa Jeesus puhuu Isälleen: ”En minä rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että sinä varjelisit heidät pahasta. He eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään maailmasta ole”.(17:15-16) Tässä siis Jeesus neuvoo, miten eletään maailmassa, vaikka ollaankin varsinaisesti ”taivaan kansalaisia”. Vanhat suomalaiset sanoivat saman asian näin: ”Käsi aurassa, sydän taivaassa!” Meillä uudestisyntyneinäkin on tehtävä maailmassa, joka lienee parhaimmillaan lähetystehtävä. Siis sellainen, että voittaisimme Jeesukselle lisää ”taivaan kansalaisia”.

Muuan sähköinsinööri alkoi 50-vuotiana opiskella papiksi . Hän sanoi: ”Jos yksikin tekee parannuksen saarnojeni voimasta, en ole turhaan lukenut papiksi.” Niin kalliita ovat Jumalan omat. Jeesus sanoi itse: ”Kaikki taivaan enkelit iloitsevat, kun yksikin tekee parannuksen.”

Yksi neuvo on tämä: ”Minä anna teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne!”

Toinen tulee apostolin kautta: ”Olkaa nopeat kuulemaan, mutta hitaat puhumaan ja hitaat vihaan.”(Jaak. 1:19)

Kolmas Jeesuksen omasta puheesta: ”Kun Totuuden Henki tulee; Hän näyttää maailmalle todeksi synnin ja vanhurskauden ja tuomion: synnin, koska he eivät usko minuun; vanhurskauden, koska minä menen pois Isän tykö, ettekä te enää minua näe; ja tuomion, koska tämän maailman ruhtinas on tuomittu.”

Tämän ajan uskovaisten tulisi edelleen olla kuuliaisia Jeesuksen neuvoille. Meidän tulisi siis rukoilla itsellemme ja toisillemme Jumalan Pyhää Henkeä oppaaksi taivaan tiellä. Yksinkertaisesti siksi, että kerran pääsisimme näkemään uskomme päämäärän, taivaan kodin ja kaikkien pyhien yhteisen Vapahtajan suuressa kunniassaan. Saisimme myös päivän psalmin mukaisesti laulaa uutta virttä , kun turmelus on riisuttu ja puhtaus puettu. Aamen.