Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:134925 kpl

Jeesus, maailman valo.

”Kiittäkää Herraa, kaikki kansat! Ylistäkää häntä, kansakunnat! Halleluja!”
(Ps. 117:1)

Rukous: ”Mun sydämeni sytytä, Sua rakastamaan viritä ja vedä armollasi. Mua elähytä totiseks Sun ruumihisi jäseneks, Suo olla omanasi. Puolees, Jeesus, sielu halaa, mieli palaa. Ah, kuin soisin, Omas että olla voisin.”(V.v.: 31: 3)

Loppiainen on kristikunnan vanhin joulujuhla. Sitä on ennen vietetty Jeesuksen syntymäjuhlana, jota kansan keskuudessa kutsuttiin ”vanhaksi jouluksi”. Nykyisessä maailman ajassa loppiainen on mielletty Joulun päätöspäiväksi, jolla ei juuri ole yhteiskunnassa suurta merkitystä.

Työssäoloaikanani loppiaista vietettiin lähetystyön juhlana. Tämä saattoi johtua siitä, että pakanakuninkaat tulivat tuomaan Jumalan vaikutuksesta kalliita lahjoja Jeesuksen seimen eteen.

Miten nämä Kaksoisvirtojen maan viisaat miehet löysivät Jeesus-lapsen, kertoo päivän evankeliumi.

Vanhan tiedon mukaan Baabelin virtain maassa oli kaupunki, jossa olivat sen ajan suurimmat observatoriot. Siellä tiedemiehet näkivät tähtikoheesion, joka näytti tietä Juudean maalle. Ymmärrettävistä syistä miehet menivät ensin Jerusalemin palatsiin, koska tähden ilmestyminen tarkoitti sitä, että suuri kuningas oli syntymyt. Silloinen Juudean kuningas oli kuitenkin julma ”styranki”, joka vahti tarkkaan, että hänen poikansa olisivat kruunun perillisiä.

Jumala kuitenkin unessa varoitti tiedemiehiä menemästä takaisin Jeruselemiin, ja niin he menivät ”toista tietä kukin omalle maallensa”.

Profeetat olivat ennustaneet: ”Sinä Beetlehem, sinä Juudan seutu et suinkaaan ole vähäisin Juudan ruhtinasten joukossa, sillä sinusta on lähtevä hallitsija, joka kaitsee minun kansaani Israelia.” (Matt. 2: 6)

Beetlehemistä muistamme, että se oli kuningas Daavidin kotikaupunki. Siellä oli myös Raakelin hauta. Muistamme, miten Samuel etsi kaupungista Saulin seuraajaa, eikä hänelle kelvannut muu kuin nuorin poika, joka oli paimenessa. Hänestä tuli myöhemmin Vanhan Testamentin tärkein henkilöhahmo, jolla oli paitsi soturin, myös runoilijan armolahjat. Raakel mainitaan Herodeksen surmatekojen yhteydessä: ”Raakel itkee lapsiansa, joita ei enää ole”. Herodes näet käski surmaamaan kaikki poikalapset, jotka olivat alle kahden vuoden.

Loppiaisen otsakkeeksi on annettu: ”Jeesus, maailman valo!” Johtunee siitä, että päivän Vanhan Testamentin alku on tällainen: ”Nouse, loista kirkkaana, Jerusalem, sillä sinun valosi saapuu, ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi.” (Jes. 60:1) Rukousvirtemme alkaa myös sanoilla: ”Kas, kirkas nyt kointähtönen, Hän, valo armon, totuuden, jo taivahalle koitti!” Eli tietäjien tähti jää vielä varjoon, kun puhumme itse joulun Herrasta, Jeesus-lapsesta. Hän on Raamatussa ennustettu Aamutähti, josta kirjoittaa myös Uuden Testamentin Apogryfikirjan kirjoittaja Johannes. ”Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä, teille seurakunnissa. Minä olen se Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti.”(Ilm. 22:16.)

Lopuksi sana ”Pohjolan profeetan” rohkaisu loppiashartaudesta: ”Ottakaa vaari taivaan tähdestä, te väsyneet matkamiehet, älkääkä kadottako koskaan tätä tähteä silmistänne, sillä se johdattaa teidät Beetlehemiin. Sillä pitkä on matka Kanaanin maalle, ja lyhykäinen on armon aika, ja tie, joka vie elämään, on ahdas. Monta vaarallista paikkaa on tiellä. Jos köyhät matkustavaiset kadottavat Vapahtajan tähden, niin he eksyvät tien risteyksiin”.

Lähdemme nyt uhraamaan Vapahtajalle sydämemme kultaa ja mirhamia. Aamen.