Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:108182 kpl

Tuomiosunnuntai.

(Kristuksen kuninkuus)

Matteus 25:31-46

*****************************

Jeesus sanoo:´Isä itse ei tuomitse ketään, vaan Hän on antanut kaiken tuomiovallan Pojalle´”.(Joh.5:22)

Rukous: ”Nyt, Kristus,  kansaasi armahda ja vaivan kuilusta säästä! Suo, että etsimme sinua ja voimme luoksesi päästä. On synti saanut jo tuomion, ja kaiken anteeksi annat. Nyt portti armoosi auki on ja meidät riemuusi kannat.”(V. 154: 5)

Nykyaikana ihmiset vlttävät tuomio-sanaa. Emme kuitenkaan pääse pakoon siitä, että Raamattu tuomitsee synnin synniksi. Raamattu kertoo myös, että synnin palkka on kuolema. Ja edelleen, että ”Herran päivänä” on kaikkien kuolleitten noustava tuomiolle. Eikä siinä vielä kaikki. Sekin vielä, että Herran eteen kutsutaan vasemmalle puolelle ”vuohet”, ja oikealle puolelle ”lampaat”. Luther sanoi aikanaan, että tuona päivänä hän näkee ainakin kolme ihmettä: Ensiksi ”taivaaseen” pääsee moni, jota Luther ei sinne olisi päästänyt. Toiseksi: taivaasta puuttuu moni, jonka Luther olisi sinne sijoittanut. Kolmas ja suurin ihme on se, että löytää itsensä valittujen pyhien joukosta.

Ihmisten tuomio ei ole koskaan yhtäpitävä Jumalan tuomion kanssa. Jumalan tuomio-istuimen edessä suurin ja painavin tekijä on se, uskoiko Jeesukseen vai ei. Se, että syntinen oli saanut puhdistuksen Jeesuksen veren kautta. Se, että oli ottanut sydämeensä Jeesuksen uskon kautta. Se, että Jumalan Pyhä Henki oli saanut päätäntävallan ihmisen elämässä.

Pyhäkoulupoika oikaisi opettajaa, joka väitti, että ei ole mitään, mitä Jumala ei näkisi. Hän sanoi: ”Jumala ei näe sitä, joka on ristin takana piilossa”. Joo-o, ihan totta. Lapset laulavat sujuvasti: ”Vielä tilaa on, vielä tilaa on.” Pitää kuitenkin muistaa, että armonaika jokaisen kohdalla on lyhyt. Ohi kiitävä kuin varjo. Tai niinkuin laivan vana meren aalloissa. (Ks. Viis.5:10)

Elämän suuri kysymys on MIKSI? Miksi tämä tapahtui? MIKSI  Jumala  sallii kärsimyksen, sairauden, ennen aikaisen kuoleman, onnettomuudet, tsunamit jne.? MIKSI jollekin perheelle syntyy sairas lapsi? MIKSI suuren perheen äiti tai isä otetaan pois? MIKSI vastasyntynyt lapsi kuolee? MIKSI-kysymys jää usein vaille vastausta. Jumala on salattu, mutta antaa armonsa nöyrille.

Kun puhumme viimeisistä ajoista, kysymys miksi muuttuu kysymykseksi MILLOIN? Jo opetuslapset kysyivät: MILLOIN tämä kaikki tapahtuu. Siihen kysymykseen vastasi ”valvomisen sunnuntai”. Jeesus antaa vain tietää viimeisten aikojen tuntomerkkejä, mutta itse tapahtuma jää salaisuudeksi, jopa Pojalta. Vain Isä tietää, milloin se ”Suuri ja julkinen päivä” on. ”Silloin se julki luetaan: Hääsaliin MORSIAN otetaan, missä riemulaulu suloinen, korviini aina on kuuluva.” Morsian on Jumalan seurakunta, Jumalan lasten luvuton joukko.

Valtaistuimen edessä olevat joukot kysyvät myöskin Kuninkaalta: MILLOIN? Molemmat joukot ovat ilmeisen huonomuistisia. 

Oikealla puolella olevat kysyvät: ”Herra, MILLOIN me näimme sinut nälkäisenä ja ruokimme sinua jne.?” Kuningas vastaa: ”Totisesti minä sanon teille. Kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”

Vasemmalla puolella olevat kysyvät myös: ”MILLOIN me näimme sinut nälkäisenä, emmekä antaneet sinun syödä...” Kuningas vastaa: ””Totisesti, minä sanon teille: kaiken, minkä olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähimmistä veljistäni, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

Kuultuamme huolellisesti tuomiosunnuntain evankeliumin, me kaikki varmasti ymmärrämme kaksi asiaa. Oikealla puolella oleville ”huonomuistisille” on eduksi, että Kuningas ”istuu Jumalan oikealla puolella”. Hän, Suuri Armahtaja ja Anteeksiantaja on meidän Puolustajamme Isän istuimen edessä jo täällä kulkiessamme. Hän lähettää Pyhän Henkensä johdattamaan meitä oikeaa tietä kotiin asti.

Vasemmalla puolella ovat ne, jotka ottavat opastuksen maailman viisailta ja kirjanoppineilta eivätkä tyydy ”lapsen osaan”. He seuraavat häntä , jolle on valmistettu ero Jumalasta ja Jumalan lapsista. He kukkuvat omaan viisauteensa, joka on (perkeleen) pahan viisautta. Heille on valmistettu oma paikka.

Me tahdomme kulkea ”lammasten ja lammasten Paimenen jäljissä”. Me syömme Jumalan Sanan puhdasta ”rieskaa” ja juomme elävän veden lähteestä. - ja odotamme ilolla kutsua ”Karitsan häihin.” Aamen.