Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Valvokaa!

Matteus 24: 36-44

**************************

Valmistaudu kohtaamaan Jumalasi! Katso, Hän on muovannut vuoret ja luonut tuulen. Hän ilmoittaa ihmisille tahtonsa.”(Aaamos 4:12)

Rukous: ”Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. Herra, käänny jo puoleemme. Kuinka kauan viivyt vielä? Armahda meitä, palvelijoitasi!” (Ps. 90: 12-13) - ”Valvoa mun , Jeesus, anna, aina ristis juurella. Ja niin joka päivä kuolla synneistäni kaikista. Suo mun kuolla maailmasta , kuolla itsestänikin; että kaiken elämäni, Sulle vain mä eläisin” (V. 315:1)

Kirkkovuoden toiseksi viimeisenä sunnuntaina kuuntelemme Jeesuksen puhetta opetuslapsilleen. Jeesus kertoo toisesta tulemisestaan. Hän sanoo: ”Herran päivä tulee niinkuin varas yöllä.” Kukaan ei tiedä hetkeä eikä päivää. Jeesus kehottaa olemaan valveilla ja odottamaan sitä, kun ”taivaat avautuvat ja Ihmisen Poika tulee pilvissä”

Ensimmäisen vuosikerran tekstissä Jeesus kertoo kymmenestä neitsyestä, joista viisi oli valveilla. He pääsivät perille Karitsan häihin. Tämä kertomus lienee meille tutuin. Kaikilla kymmenellä oli lamppu alkumatkasta, mutta viideltä lopppui kesken matkaa öljy. Virren tekijä rukoilee: ”Uskon lamppu lakkaamatta öljystäsi loistakoon. Käymään tietä oikeata Pyhä Henki johtakoon. Säästä meidät pahasta, anna rauha taivaassa; iloisesti kiittäkäämme armostasi, Jeesuksemme” (V. 536:5) Tradiotion mukaan  lamppu on usko Jeesukseen. Se voi olla kuollut tai elävä usko. Se voi olla aivousko tai sydämen usko. Jossakin kirkkokunnassa opetetaan, että pelastukseen riittää pelkkä tieto Jumalasta ja Jeesuksen sovitustyöstä. Pietistiset herätysliikkeet ovat tahtoneet siirtää uskon päästä sydämeen. Monet uskovaiset puhuvat myös ”elävästä uskosta” / ”Elävä Jumala”. Kuollut usko ei kuule eikä näe. Se nukkuu.

Jumalan Sana on annettu sitä varten, että sitä kuunnellessa ihminen herää synnin unesta. Hän alkaa ikävöidä uutta elämää. Evankeliumin saarnan ja sovintoveren voimalla elpyy kuolemankankea sielumme. Pyhä Henki alkaa sytytellä lampussa kuivaa sydäntämme. Synnin unesta herännyt ei vielä välttämättä nouse valvomaan. Usein siihen tarvitaan toisia, jo uskossa olevia Jumalan lapsia. Jeesus parantaa ja nostaa jalat ja kädet lupauksensa mukaan töihin; ne kaikki, joilla on halu ja tahto pelastua. Valvominen alkaa ristin juurelta tai armoistuimen luota. ”Tunkion päältä on vaikea uskoa”, siksi tarvitsemme synnin tunnon ja synnin tunnustuksen. Monet tarvitsevat myös ”vihan” omia helmasyntejään kohtaan, että pääsisivät valvomisen tilaan.

Getsemanesta muistamme, että Jeesuksen opetuslapsetkin nukahtivat, vaikka Jeesus pyysi heitä hetken valvomaan. Tässä ajassa on sama tilanne. Uskovaisetkin tahtovat nukahtaa monenlaisten maailman houkutusten ja rientojen keskellä. Ilmestyskirjan alkupuolella Jeesus puhuttelee seitsemän seurakunnan johtajia. Hän kehottaa pitämään huolta seurakunnista , olemaan uskollinen kuolemaan astii; että voisi antaa heille ”elämän kruunun”. Sardeen seurakunnan johtajalle Jeesus suoraan sanoo: ”Minä tiedän sinun tekosi, sinulla on se nimi, että elät, mutta sinä olet kuollut./ Herää valvomaan ja vahvista jäljellejääneitä, jotka ovat kuolemaisillaan, sillä minä en ole havainnut sinun tekojasi täydelliseksi Jumalani edessä.” (Ilm. 3: 1-2)

Jeesus kertoo tekstissämme, että Herran tulemuksen päivänä epäuskoinen maailma elää samalla tavalla kuin ”Nooan päivinä”. Ihmiset syövät ja juovat, naivat ja menevät miehelle. Kukaan ei aavistanut silloin, kunnes vesi tuli ja vei heidät mennessään. Jeesus vielä sanoo, että pellolla työskentelevistä toinen otetaan, toinen jätetään, samoin leipomistehtävissä olevista toinen otetaan, toinen jätetään. Siksi: ”Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee”.

Apostoli neuvoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta, kiittäkää  joka tilassa”. Me olemme kokeneet, että rukous on juuri valvomista. Me rukoilemme itsemme, lastemme, omaistemme, ystäviemme, kirkon ja kansamme puolesta. Me pyydämme Herralta rohkeutta tunnustaa Jeesusta ajassamme. Me pyydämme armoa epäuskoisille. Me pyydämme armoa uskoville, että valvoisivat ja rakastaisivat toinen toistaan. Pyhä Henki auttaa pysymään hengellisesti valveilla ja kulkemaan oikeaa tietä, kuulostelemaan Jumalan tahtoa kohdallamme ja antamaan meille voimaa Evankeliumin ja synninpäästön sanasta.  Toisten uskovien kanssa käymme Herran pöydässä saamassa uskollemme vahvistusta. Odotamme Herran päivää ja sanoja: ”Tulkaa, minun Isäni siunaamat”. Aamen.