Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Kristityn vapaus

Markus 2: 23-28

**********************

Herra sanoo: ”Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi.” (Jes. 44: 22)

Rukous: ”Nyt kiitos, armon ruhtinas, kun uhrin täyden annoit, ja puolestamme, laupias, myös tuomiomme kannoit. Pois pyyhi kaikki syntimme, kun verelläsi maksoit ne. Tie taivaaseen on auki.”(V.304:3)

Lienee selvää, että ihmisen on tunnettava asiasisältö, ennenkuin hän osaa täydellisesti antaa kullekin asialle sille kuuluvan arvon. Esimerkiksi, jos ihminen ei ymmärrä Jumalan lain tarkoitusta, hän vääntää käskyt kielloiksi. Jumala antoi käskyt rakkaudesta suojellakseen ihmisiä toinen toisiltaan. Onhan sananlasku totta: ”Ihminen ihmiselle susi”(Homo homini lupus). Yksi kuolemansynneistä, nimittäin kateus, on paha ja vaarallinen voima ihmisten tosielämässä.

Viime vuonna koko Suomen kansa ylisti ja juhli Isänmaan vapaudesta. Vapauden symbolina nostamme sinivalkoisen ristilipun salkoihin. Meille on tärkeää, että jokaisella kansalaisella on vapaus valita omia ehdokkaita päättäjiin. Meillä on myös kaikilla uskonnon- ja sananvapaus. Väärin käsitetty vapaus kuitenkin on johtanut meilläkin heti seuraavana vuonna anarkiaan, sekasortoon ja veljessotaan. Perheessä vastuuton vapaus johtaa riitoihin ja avioeroihin. Sekä: jos työpaikoilla jokaisella on oikeus tehdä mitä haluavat, ei synny tulosta eikä kenenkään ole hyvä tehdä työtä, saati olla.Maallinen esivaltakin on alun alkaen ollut Jumalan palvelija ja laki on säädetty kurittomia varten, ei omantunnon ihmisiä varten. Sillä Jumalan käskyt ovat kaiken lain yläpuolella. 

Apostoli sanoo kirjeessä, joka on nimetty ”Vapauden evankeliumiksi” että Pyhä Henki on opas oikeaan vapauteen. Luvussa (Gal.) 5:22 on mainio luettelo: ”Hengen hedelmät ovat rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, kärsivällisyys, uskollisuus, hyvyys ja itsensä hillitseminen”. Jeesus kehotti: ”Tehkää puu hyväksi, niin sen hedelmätkin ovat hyviä”. Luonnollinen ihminen kaipaa uudistavaa voimaa Jumalan Sanasta. Virren tekijä rukoilee: ”Anna mulle uusi mieli, uudet korvat, uusi kieli”. Kun annamme Jeesuksen alkaa meissä hyvän työnsä, tulee puu hyväksi Hänen sovintoverensä kautta. Se on sama kun suurissa leikkauksissa annetaan ”verensiirto” ihmiselle, ettei hän kuivu ja kuole. Hengellisen ihmisen uudistaa vain Jeesuksesta annettu ”verensiirto”, anteeksiantamus ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Henkilökohtaisesti vastaan otettu veren evankeliumi.

Päivän evankeliumissa Jeesus selittää fariseuksille Jumalan käskyjen merkitystä ja sisältöä. Hän sanoo: ”Sapatti on annettu ihmistä varten, ei ihminen sapattia varten.” Lepopäivä on tarpeellinen sekä ihmiselle että ”juhdille”. Kolmas käsky on ensimmäinen suojelulaki.

Mistä kristitty on siis vapaa? Siionin laulaja sanoo: ”Nyt vapaa olen synnin, kuolon alta; oon puhdas veress´ veljen Jeesuksen. Oon autuas ja saanut Jumalalta jo täällä puvun lumivalkoisen. Nyt tahdon Jeesukseni kunniaksi, vaeltaa täällä Häntä seuraten, niin vereen asti kun mun autuaaksi verellään osti alta syntien.” Tämäkin pitää ensiksi ymmärtää, miten kalliin hinnan Jeesus on meistä maksanut, että taivas todella olisi meille avoinna. Jeesus sanoi: ”Ne, jotka tekevät minun Isäni tahdon, ovat minun sisareni ja veljeni ja äitini.” Jeesuksen seuraaminen on todellista vapautta. 

Nykyihminen ajattelee usein, että seuraaminen on jotain twiittaamista ta whatshappia. Kristityt käyttävät sanoja ”Uskossa kivoittelu”, ”synnin karttaminen” , ”uskon säilyttäminen hyvässä omassatunnossa”.  Ristin tien kulkeminen ei aina ole kevyttä elämistä ”armon varassa”. Me joudumme täällä sotaan henkivaltoja vastaan, joskus ihmisten mielipiteitä ja vääriä lain tulkintoja vastaan kuten Jeesuskin aikanaan. Tänä aikana voimme varautua myös ”saatanan juoniin”, jopa marttyyriuteen Jeesuksen nimen tunnustamisen vuoksi. Vuorisaarnan alussa Jeesus sanoi mm. :”Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden tähden vainotaan, sillä heidän on taivasten valtakunta. / Autuaita olette te, kun ihmiset minun tähteni teitä solvaavat ja vainoavat ja valhetellen puhuvat teistä kaikkinaista pahaa / Iloitkaa ja riemuitkaa, sillä teidän palkkanne on suuri taivaissa,. Sillä samoin he vainosivat profeettoja, jotka olivat ennen teitä.” (Matt. 5: 10-12)

Jatkamme matkaa vapaina, emme halua olla ihmisten orjia. Aamen.