Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:106206 kpl

Itsensä tutkiminen.

Matteus 23: 1-12

***************************

””Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija. Joka itsensä korottaa, se alennetaan.”(Matt.:23:12)

Rukous: ”Suo, Jeesus, paras opettaja, mun itseäni tuntea; ja sulle, rakas Vapahtaja, mun sydämeni avata. Ett´ tilani mä tuntisin, ja sulta avun löytäisin” (V. 409:1)

Jeesus sanoi tämän päivän evankeliumin mukaan, että ”Mooseksen istuimella istuvat fariseukset ja kirjanoppineet”. Mooseksen istuin tarkoittaisi meidän aikanamme samaa kuin ”istuvatkäräjätuomarit ynnä lautamiehet. Tuomari tuntee lain pykälät ja kirjaimet, lautamiehet taas tuntevat ihmiset, joita tuomitaan, tai ainakin saavat jostain tietää keitä he ovat. Ihmiset luottavat usein liikaakin kovaa lakia lukeviin ”päättäjiin”, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita siitä, mitä käytännössä tapahtuu.  Esimerkiksi omana aktiiviaikanani kouluhallitus ja opetusministeriö harvoin kuuntelivat opettajien tai oppilaitten ääniä, kun tekivät päätöksiä opetustavoitteista ja oppilaitten tulevaisuudesta.

Joskus tavalliset ihmiset ovat avanneet sydäntään ja tunteitaan väärille ihmisille. Kun välit menevät poikki, luottamukselliset asiat leviävät sinne, minne ne eivät kuulu. Juorujen perusteella jopatuomarikunta saattaa joutua tekemään valhepäätöksiä. Monet kärsivät yksinäisyydestä ilkeiden ihmisten vuoksi.

Mooseksen istuimella istuvilla on silmillään ”Mooseksen peite”. Se estää näkemästä todellista tilannetta. Mooses ei tunne armoa. Jeesus sanoo, että nuo ihmiset opettavat toista ja tekevät toista. Hän kehottaa tekemään opetuksen mukaan, ei esimerkin. Tuo ohje olisi hyvä oppia myös nykyaikana, sillä lapset esimerkiksi katsovat mallia vanhemmistaan ja toistavat seuraavillekin sukupolville aikuisten tekemiä virheitä. Varsinkin väkivallan käytön oppimimen kotona  tai koulussa on tosi raadollista.

Mooseksen istuimella istuvat eivät uskalla katsoa omaan poveensa. Tai sitten he ovat ”luulosairaita” kuten ”fariseus temppelissä”. Hän näet Jumalan edessäkin uskalsi kehua itseään paremmaksi kuin taampana seisova publikaani. Fariseus noudatti kirjaimellisesti 1000 käskyä ja kieltoa, joista enemmistö oli kieltoja. Hän korotti itsensä ”korokkeelle” - ja halveksi kansaa, joka ei ”tuntenut lakia”. Kun Jeesus seurusteli syntisten kanssa, he halveksivat Jeesustakin – ja lopulta tuomitsivat Jeesuksen itsensä pilkkaamisesta. 

Apostoli kirjoittaa: ”Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, petämme itseämme,  eikä totuus ole meissä”.  Totta. Jumalan sanan mukaan olemme ”kaikki poispoikenneet, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet”….mutta saamme laupeuden, kun kadumme ja tunnustamme syntisyytemme. Jeesuksen veri on vuotanut juuri syntiemme vuoksi, että saisimme puhtaan sydämen. Mutta se edellyttää korskean mielemme murtamista ja asettumista Jumalan armon ja anteeksiantamuksen alle ”armonkerjäläiseksi”. 

Itsensä korottaminen eli ”ylemmyyden tunne” samoin kuin itsensä alentaminen eli ”alemmuuden tunne” ovat molemmat vääriä asennoitumisia. Jumala on luonut jokaisen omaksi kuvakseen ja riitämme Hänelle sellaisinamme. Meidän pitäisi riittää myös vanhemmillemme Jumalan lahjana ja lainana. 

Mutta jos maailma ja sen julmat ihmiset painavat ja ahdistavat meitä ylös tai alas oikeasta itsestämme saamme laulaa: ”Älä rakas ystäväni, katso omaa  sydäntäs. Se on aivan kylmä kolkko, turmeltu ja ynseä./ Katso taivaallista ylkää, jok´ on täynnä rakkautta. Siitä syntinenkin löytää sydämeensä iloa” (SL 270:1-2) Tai niin kuin Juhana Staupitz sanoi munkki-Lutherille: ”Rakas veli, älä katso itseäsi. Katso Kristukseen”. Jumalan ja Jeesuksen Pyhä Henki valaisee silmämme näkemään itsemme sijasta armollisen isän kasvot. Noitten kasvojen katseleminen auttaa myös näkemään läheiset ja lähimmäiset rakkaudellisten silmälasien lävitse. ”Minä nostan silmäni vuoria kohti. Mistä tulee minulle apu? Apu minulle tulee ylhäältä.”(Ps. 121: 1) Aamen.