Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:106206 kpl

Rakkauden laki.

Luukas 6: 27-31

******************

Niinkuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te samoin heille” (Lk. 6:31)

Rukous: ”Oi Herra, anna tultasi, mun lamppuni ei loista. Ja henkeäni virkistä ja epäusko poista. Verelläs minut puhdista, niin että voisin kulkea tahtosi tietä aina” (V. 435:2)

Ihmiset kokevat usein Rakkauden lain vaatimuksena. He sanovat, että aina on annettava anteeksi, jos aikoo itse saada Jumalalta anteeksiantamuksen. Varsinkin uskoa tunnustavia vaaditaan sietämään lähes kaikkea, panettelua, mustamaalausta ja vääriä todistuksia. Usein vedotaan myös päivän tekstiin, jossa Jeesus kehottaa rakastamaan vihollisiakin, ja rukoilemaan vainoajien puolesta. Epäuskoiset ihmiset lukevat varsinkin uskovaisten elämää takaperin niin, että heillä ei saisi olla ollenkaan vihan tai minkään muunkaan tunteita. Apostoli kuitenkin sanoo: ”Vihastukaa, mutta älkää tehkö syntiä”. Epäuskoisessa maailmassa ei useinkaan lueta valikoimatta Jumalan sanaa. Mm.  Jeesuksen vuorisaarnassa ja apostolien kirjeissä neuvotaan välttämään monia sellaisia asioita, joista harvoin saarnataan syntinä.

Kaikki sellainen on syntiä, joka erottaa meidät Jumalasta ja lähimmäisestä kuningaskäskyn vastakohtaisesti.

Luther kuvaa tunteita lintuina, jotka lehahtavat päämme yli. Hän sanoo: ”Lintujen lentoa päämme yli ei voi estää, mutta sen voimme estää, etteivät ne tee pesää ajatuksiimme” . Vihan  hautominen saattaa vaikuttaa koston halua ja johtaa lopulta syntiin ja henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan.

Nuorena kysyin rippi-isältäni, pitääkö minun antaa anteeksi loukkaukset, joita rakastamani henkilö jatkuvasti kohdisti minuun. Rippi-isä neuvoi: ”Anteeksi pitää antaa, mutta jatkaa ei tarvitse”.

Saman katon alla oleville pitää kyllä antaa jatkuvasti anteeksi, että yhtieselämä voi jatkua ilman riitoja. Esimerkiksi äiti voi joskus tuntea olevansa ”anteeksiantamusautomaatti”, sillä kasvavat nuoret, varsinkin teini-iässä, näkevät vanhemmissaan paljon vikoja. Niinpä muuan rakkauden psykologi toteaa, että äidin ja Jumalan rakkautta ei tarvitse ansaita. Sen sijaan aviopuolisoiden rakkaus on usein ansaittava jatkuvasti ja yhä uudelleen, että sopuisa elämä voisi onnistua. 

Nykyisin on paljon ihmisiä, jotka tahallaan ja tarkoituksella tekevät toiselle pahaa. He eivät kadu tekojaan, tai jos katuvat, vasta kuoleman kynnyksellä tai oikeastaan sitten, kun asioita ei voi enää korjata. Harvoin monet edes aikovat korjata ja korvata pahoja tekojaan.

Uskovaisten automaattinen anteeksiantamus voi aiheuttaa paatumuksen ja sitä kautta kadotukseen joutumisen. Jeesus neuvoo ”kirkkolaissaan”: ”Jos veljesi rikkoo sinua vastaan, mene ja nuhtele häntä kahden kesken. Jos hän sinua kuulee, olet voittanut veljesi (jne...)” Niinkuin David katui Naatanin nuhtelusta ja voitti siten Jumalan puolelleen, niin tehkäämme.

Muuan maailmankuulu psykologi kertoi kirjassaan, että jos hän kuulee, että joku on puhunut hänestä pahaa, hän lähettää seuraavana päivänä tuolle ihmiselle kukkia kiitokseksi, että tietää, missä asiassa hänen pitää tehdä parannusta. Minä yritin tätä keinoa eräälle vainoojalleni, mutta Jumalan Pyhä Henki esti aikeeni. Hän antoi ymmärtää, että tuo ihminen olisi pistänyt pilkaksi varsinkin yksinkertaisen uskoni hyvään. - Jotkut ääriuskovaiset taas kieltävät käyttämästä asianajajia tai poliiseja apunaan pahoissa häväistysasioissa. Muutamat kieltävät myös vakuutukset.  Heidän mielestään pitää vaan antaa anteeksi ja unohtaa vääryydet ja uhkaukset.  En usko että Jeesus sitä tarkoitti. 

Se, että uskovainen ihminen ylipäätään jaksaa antaa anteeksi, perustuu siihen, että hän ensin on itse saanut tuhannen taalan velan anteeksi. Edistääksemme rauhaa ja rakkautta ympäristössämme, voimme katkaista kohdallamme juorut ja panettelut. Voimme välttää pilkkaajien seuraa. ”Autuas on se ihminen, joka ei vaella jumalattomien seurassa , eikä istu siellä, missä pilkkaajat istuvat...”(Ps. 1.) - Eikä meidän suinkaan tarvitse lausua joka asiaan omaa mielipidettämme. ”Autuaat ovat hiljaiset, sillä he perivät maan”(Vuorisaarna). Voimme aina muistaa myös tämän seikan: Jeesus puhuu uskovaisten keskinäisestä rakkaudesta, ei kaiken suvaitsemisesta. Aamen.