Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Pyhän Kolminaisuuden päivä.

Salattu jumala.

Matteus 28: 16-20

******************

”Köyhää minä katson, köyhää, hengeltään särkynyttä, sanani alla arkaa”(Jes. 66: 3)

Rukous: ”Suo usko mulle armostas, se kallis lahja taivaan. Niin, että varjeluksessas kestäisin kaiken vaivan. Sinua anna rakastaa ja veljeäni armahtaa. Näin eläissä ja kuollessa suo apua, ja karkoita pois kiusaaja. / Kunnia Jumalallemme, Isälle, Luojallemme, ja Kristukselle, Pojalle, rakkaalle Herrallemme, niin Hengelle myös Pyhälle, lohduttajalle hyvälle. Hän ajassa tääll opettaa ja vahvistaa, iäiseen iloon valmistaa”.

Uskontojen viidakossa on myös sellaisia ”kristittyjä”, jotka eivät usko ”kolminaisuusoppiin”. Siinä he ovat oikeassa, että tämän opin käsittäminen ei ole helppoa. Että kolme on yksi. Toisaalta olemme oppineet ymmärtämään, että kaksi on yksi avioliitossa. Jumalalle, joka on maailmankaikkeuden arkkitehti ja Luoja, ei liene mahdotonta sellainen, mikä ihmiselle on  täysin käsittämätöntä, kuten  esimerkiksi vuodenajat ja lapsen syntymä. Sanoohan jo vanha Jesaja, että ”niin paljon korkeammalla kuin taivas on maasta, niin kaukana kuin itä on lännestä” ovat Jumalan ajatukset korkeammalla kuin ihmisen ajatukset. Jeesus totesi opetuslapsille samoin, että ”nämä ovat salatut maailmalta, mutta teille on annettu tuta Jumalan salaisuuksia”.

Myös tämä on monelle käsittämätöntä, että Jumala on antanut Pojalleen kaiken vallan taivaassa ja maan päällä. Ja se, että Jeesus istuu nyt Jumalan oikealla puolella, Jumalan ”Neuvonantajana”. Suuttuivathan  suuren neuvoston jäsenet tästä asiasta niin, että kivittivät diakoni Stefanuksen kuoliaaksi. Jotkut eivät anna Jeesukselle edes Jumalan oikeuksia. Vaikka ei Pyhä Kolminaisuus siitä mitenkään muutu, vaikka ihmiset kuinka kieltävät ja vääristävät sitä oppia. Me uskomme niinkuin on kirjoitettu Jumalan kunniaksi ja oman sielumme autuudeksi.

Jeesus antoi  lähetyskäskyn  (- ja kastekäskyn) Galileassa ”Pyhällä vuorella” erkaantuessaan oppilaistaan. Se käsky sitoo kirkkoa tänäkin päivänä. Jeesus tahtoo, että kaikki kansat saavat kuulla Jumalan armokutsun. Sen jälkeen Herra palaa kirkkaudessaan ja tulee ”se suuri Herran päivä”. Jumalan lapset pääsevät ”Keedarin majoista Rauhan kaupunkiin, Uuteen Jerusalemiin”

Pyhän Kolminaisuuden päivän epistolassa Pyhä Apostoli Paavali valottaa  sitä perintö-osaa, jonka Jumala on suunnitellut heille, jotka uskovat evankeliumin, ottavat armon vastaan ja saavat rikkomustensa anteeksiannon ja sen pantiksi Pyhän Hengen. Niin ihana kohta, että pitää lainata tähän: ”… sen armonsa kirkkauden kiitokseksi, minkä Hän on lahjoittanut meille siinä rakastetussa, jossa meillä on lunastus Hänen verensä kautta, rikkomustemme anteeksiantamus Hänen armonsa rikkauden mukaan.”(Ef. 1: 6-7)

Oppi Kolmiyhteisestä Jumalasta auttaa meitä ymmärtämään, miten paljon Jumala meitä rakastaa. Hän näyttää itsestään kolmet kasvot: Isän vastuuta kantavat, oikeudenmukaisuutta vaativat, pahuutta vastustavat Luojan kasvot. Pojan uhrautuvat, rakastavat ja kärsivät kasvot, joiden kautta  ja ansiosta Isä vanhuskauttaa Jeesukseen uskovat ja ottaa meidät perillisekseen. Ja Pyhän Hengen äidin kasvot. Hän synnyttää meissä uskon, vahvistaa meitä Sanan rieskalla ja opastaa taivaan tiellä välttämään syntiä ja kuulostelemaan Hyvän Paimenen ääntä ja seuraamaan sitä.

Näin uskoessamme voitamme kiusaukset ja kuljemme toisten uskovien kanssa tasaista, ennalta valmistettua tietä kohti päämäärää, voittopalkintoa, uskollisina ”vähässä”. Emme unohda rukousta emmekä ”sanomattomia huokauksia” täällä Keedarin majoissa. Kohta saamme kuulla ”Yljän äänen”. Hän kutsuu meidät Karitsan häihin. ”Siell ei enää muistu mieleen, surut, murheet, vaivatkaan”. Aamen.