Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

Helluntaipäivä.

Apt. 2: 1-13 ja Joh. 3: 16-21

*************************

”Niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:16)

Rukous: ” Oi armas voiman antaja, suo, että koko sielusta tahtosi voisin täyttää, uskoa yksin Herraani ja lähimmäisten parhaaksi lahjasi kaikki käyttää. / Ja auta, ettei minua saa oma tahto, maailma langettaa juonillansa. Kun usko horjuu, vakuuta: armossaan otti Jumala myös minut lapseksensa.” (V. 120: 3-4)

Tämän päivän evankeliumi Johanneksen mukaan alkaa tutulla lauseella, jonka Jeesus antoi Nikodeemus nimiselle opettajalle, joka ”juutalaisten pelon vuoksi” tuli tapaamaan Jeesusta yöllä. Tämän lauseen jokainen kristitty osaa ulkoa, koska se on ns. ”pienoisraamattu”. Tämän lauseen sisältö kattaa koko pelastuksen salaisuuden. Lausetta käytetään myös synninpäästön kohdalla jumalanpalveluksen liturgia-osassa. Meitä on myös opetettu laittamaan oma nimemme tuon sanan : ”yksikään” kohdalle, jolloin lupauksesta tulee henkilökohtainen.

Jos joku haluaa veikata, mikä on kristikunnan suurin juhla, yksi ehdokas olisi helluntaipäivä. Jeesus nimittäin sanoi yöllisessä keskustelussa opettajalle: ”Joka ei synny uudesti ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa”. Myös uskontunnustuksemme mukaan Pyhästä Hengestä riippuu oikea kuuleminen, oikea julistus, oikea ymmärrys ja oikea uskoontulo. Oma voima ja järki ei pysty yhyttämään Jumalan salaisuuksia eikä kellekään aukea tie taivaaseen.

Toisaalta voidaan myös sanoa, että  yhtä juhlaa ei voi olla ilman toista, eikä toista ilman kolmatta. Eli jos ei ole joulua, ei ole pääsiäistä eikä myöskään helluntaita. Opetuslasten piti näet olla yhdessä niin kauan kunnes Jeesus lähettää Henkensä heitä ohjaamaan ja hoitamaan evankeliumin levittämistä ”kaikille kansoille”. Jos vaikka otetaan esimerkiksi Pietari, joka pelkäsi juutalaisten vihaa samoin kuin Nikodeemuskin. Pietari jopa kielsi Herransa ja Mestarinsa pelosta. Mutta nyt, kun Pyhä Henki laskettiin Pietarin päälle, hän astui esiin ja puhui niin palavasti Vapahtajastaan, että kolme tuhatta miestä teki parannuksen yhden puheen voimasta. Sellaista on tuskin tapahtunut edes nykymegaevankelistojen aikana. Rohkeasti Pietari myös kuoli Jeesuksen nimen tähden, pää alaspäin. Hän ei näet enää pitänyt itseään sen veroisena, että olisi kuollut samalla tavalla kuin Jeesus ristin päällä.

Koska ilman Pyhää Henkeä ei hengellisessä mielessä tapahdu mitään positiivista myöskään itsellemme, on syytä miettiä, kuka minussa vaikauttaa. Peruslähtökohtana on totuus, että maailmassa vallitsee kaksi henkeä, paha ja hyvä henki. Paha henki lähtee Saatanasta ja Pyhä Henki on Jumalan ja Jeesuksen henki. Jumala kyllä puhalsi henkensä vanhaan Aadamiin, mutta kiusaus ja synti erottivat Aadamin Jumalasta ja Onnellisten maasta. Jumala antoi kuitenkin jo alussa lupauksen Hänestä, joka ”on rikki polkeva käärmeen pään” eli ”Uudesta Aadamista”, oikean ihmisen mallista, joka ei suostu syntiin, vaikka on kiusattu kaikessa niinkuin mekin. Laulun tekijäkin sanoo sujuvasti: ”Kun vanha Aadami syntiä teki, Aadami uusi on pelastanut.”

Kannattaa myöntää, että ilman Pyhää Henkeä olemme kaikki ”toivottomia tapauksia”. Olemme hengellisesti orpoja, yksinäisiä ja kodittomia. Mutta kun Pyhä Henki saa sytyttää sydämme palamaan, uudistuu elämämme . Meissä syntyy usko ja iankaikkisen elämän toivo. Pietari kirjoittaa ensimmäisessä luvussa: ”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, joka suuren laupeutensa mukaan on uudestisynnyttänyt meidät elävään toivoon Jeesuksen Kristuksen kuolleistanousemisen kautta, turmeltumattomaan ja saastumattomaan ja katoamattomaan perintöön , jotka taivaissa on säilytettyinä teitä varten, jotka Jumalan voimasta uskon kautta varjellutte pelastukseen, joka on valmis ilmoitettavaksi viimeisenä aikana...”.

Kirkko elää paruusian aikaa. Jeesus ei henkilökohtaisesti puhu meille, vaan Pyhä Henki puhuu saarnatun ja kirjoitetun sanan kautta jokaisen vastaanottavaisen sydämelle henkilökohtaisesti. Hän synnyttää uskon ja opastaa taivaan tiellä. Jumala antaa mielellään Pyhän Henkensä rukoilevalle ihmislapselle.  ”Kiitos, Jeesus, siitä. Kiitä sieluni, kieleni! Hoosianna Aamen.”