Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:106206 kpl

Jumalan kansan koti-ikävä

Joh. 14: 1-7

**********************

”Jumala hallitsee voimallaan iäti, Hänen ilmänsä tarkkailevat kaikkia kansoja”(Ps. 66: 8)

Rukous: ”Kristus-kuningas, kaikkivaltias, meidän salli taistella ja kärsiä; kaiken antaen, vaivat kantaen saada puhdistusta, voimaa ristiltä. Jo ilta tummuu yllä maan, siis auta meitä joutumaan, ennen kuin on yö, päättyy kylvötyö, saavut, Kristus, Herra, lopun hetki lyö” (V.: 162:3)

Olen ajatellut, että suomalaisten miesten suurin haave on ollut rakentaa perheelleen koti. Ainakin meillä, jotka sodan jälkeen jouduimme aloittamaan alusta tällä puolen Suomen uutta Venäjän vastaista rajaa. Nytkin vielä maamme on ”täynnä” rintamamies-taloja. Niissä oli yleensä sama pohjapiirustus. Kaksi mallia, isompi ja pienempi. Oma isäni rakensi pienemmän, tosin  mallia vähän parannellen.

Hautajaisissa yksi suositelluista teksteissä oli aikanani tämä pätkä Jeesuksen jäähyväispuheesta. ”Älköön sydämenne olko murheellinen, älkääkä peljätko. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta – ja sanoisinko minä teille, että minä menen rakentamaan teille sijaa. Minä menen valmistamaan teille sijaa, mutta minä tulen takaisin ja otan teidät luokseni, että saisitte olla siellä missä minäkin olen.”  - Jeesus ei jättänyt perhettään orvoiksi, vaan lupasi tulla takaisin ottamaan heidät  ”ikuisiin majoihin, ystäväin seuroihin.” Mikäli mekin olemme uskossa Jeesukseen, olemme siinä samassa ketjussa, missä opetuslapsetkin olivat: Me odotamme Herramme tuloa.

Olen tahallisesti valinnut miesten hautajaisiin tämän tekstin, juuri edellämainitsemastani syystä. He ymmärtävät Jeesuksen lupaukset kodin rakentamisesta ja lupauksen merkittävyydestä. Naisille olen ottanut puheeni pohjaksi sen kertomuksen, missä kuvataan  tätä tulevaa kotia Ilmestyskirjan mukaan.

Toiset tämän päivän teksktit puhuvat Jumalan lupauksista Vanhan Testamentin kanta-isille. Heistä merkittävimpiä olivat ”uskon isä Aabraham” ja uskonnon dokumenttien muistiinmerkitsijä Mooses.  Jumala lupasi heille luvatun maan, jossa he ja heidän sukunsa saisivat asua ikuisesti, mikäli noudattaisivat Jumalan suunnitelmaa ja Hänen käskyjään.

Jumala on uskollinen lupauksissaan myös yksilön kohdalla. Jos me pysymme kasteen armoliitossa, saamme periä kodin taivaassa. Jos olemme joutuneet synnin pettämiksi, on meillä lupa palata takaisin Jeesus-tielle, joka johtaa Isän kotiin. Se tapahtuu menemällä ovesta lammashioneeseen, kuten viime sunnuntaina totesimme. Augsburgin tunnustuksen mukaan kasteen armoliittoon palaaminen tapahtuu katumuksen ja parannuksen kautta.  Samalla saamme uskoa syntien anteeksiantamiseen ja evankeliumin puhdistavaan sanaan. Se mikä annettiin anteeksi Jeesus-ovella, ei tule kanteeksi täällä eikä tulevassa.

Sunnuntain aiheena on ”Jumalan kansan koti-ikävä”. Otsikolla on Raamatussa monta ilmaisua. Mm.:”Jumala on tehnyt kaiken kauniisti ajallansa, myös iankaikkisuuden Hän on pannut sisimpäämme”. 

Tiedämme ainakin karjalaisina, mitä on ”koti-ikävä”. Lohdutuksen saamme Jumalan lupauksista. Ikävässä auttaa myös toisten Jumalan lasten seura ja matkalaulut, joita jo Vanhan Testamentin uskovaiset lauloivat erämaavaelluksella. Me laulamme Suomen kielellä vanhoja ja uusia hengellisiä lauluja, joilla on terapeuttinen voima sydämellemme. Täällä olemme hetken ”vieraina ja muukalaisina” odottaessamme sitä suurta ”Herran päivää”. Aamen.