Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Ylösnousseen todistajia.

Luukas 24: 36-49

******************

”Näin sanoo Herra Sebaot: ´Minä kylvän rauhaa ja menestystä´.”(Sak. 8:12a)

Rukous: ”Kirkasta, Herra Jumala, sanasi maailmalle. Rauhan ja riemun virtoja puhkaise kaikkialle. Herätä kaikki kansat maan, ne saata Hengen hallintaan Kristuksen armon alle.” (V.419: 3)

Rehellisten ihmisten on tosi vaikeaa käsittää, miksi ihmisten pitää valehdella. Puhutaan ”narraamisesta”, ”valkeasta valheesta” ja siitä, että ”totuus jätetään kertomatta.” Sitten on vielä ”kalavale”, imartelu ja liioittelu. Sielunvihollinen on ”Valheen Isä”, joten ”emävale” voisi olla hänen hallussaan. Lapset yleensä huomaavat heti, jos aikuinen valehtelee. He ottavat kuitenkin alitajuisesti mallia, joten hekin osaavat aikuisena valehdella.

Roomalaiset vartijat ja juutalaiset, jotka huomasivat Jeesuksen Ylösnousseen, valehtelivat ilmeisesti säästääkseen oman nahkansa. Vartijahan ei saisi nukkua. He panivat syyksi kuolleen häviämiselle, että ”opetuslapset ovat varastaneet ruumiin”. Totta Raamattu puhuu, kun se ilmoittaa, että tuota valhetta ihmiset mieluusti uskovat – vielä ”nytkin”.

Järki ei käsitä neitseestä syntymistä eikä ylösnousemusihmettä. Ihmisjärki ei olekaan annettu sitä varten, että pitäisi käsittää Jumalan tekoja. ”Niin paljon korkeammalla kuin taivas on maasta….”. Jumalan teot ja ajatukset ovat aivan eri tasolla kuin ihmislasten. Jumala-todistusten mukaan ”maailman järki”, LOGOS  on suunnitellut sekä luomis-,  että maailmanjärjestyksen. ”Hän antaa elämän ja ottaa sen pois”. Hän tietää sekä yksilön että maailman kellonajat. Ylösnousemus on meille käsittämätön, mutta ei Jumalalle.

Tämän sunnuntain evankeliumiteksti vie meidät visiitille Jeesuksen ja opetuslasten kokoukseen viikko pääsiäisen jälkeen. Jeesus ilmestyy vielä ihmisen hahmossa oppilailleen ja puhuttelee heitä rauhan tervehdyksellä: ”Rauha teille”. Vuorisaarnassa Hän oli jo sanonut: ”Autuaita ovat rauhan tekijät, sillä heidät pitää kutsuttaman Jumalan lapsiksi”. Jeesuksen yksi nimitys Jesajan ennustuksissa olikin: ” Rauhan ruhtinas”. Jäähyväispuheessaan Jeesus sanoi: ”Rauhan minä jätän teille, minun rauhani.” Tunnetussa Siionin laulussa ovat alkusanat: ”Jumalan rauhaa rinnassansa ken kantaa maassa kuoleman, on onnellinen kulkeissansa, maan vieraan poikki taivaaseen”. Jo Achrenius veisasi: ”Mun rauhan ja lepon on Jeesuksess ain, sillä Jeesuksen kuolost ma elämän sain...”.

Jumalan lasten tehtävä on levittää rauhan sanomaa maailman rauhattomuuden keskellä. Ennen kuin voi  todistaa Jeesuksen ylösnousemuksesta ja sen tuomasta levosta ja rauhasta, pitää ihmisen ensiksi tulla rauhan lapseksi. Augustinus oivalsi tämän: ”Ihminen on luotu elämään Jumalan yhteydessä. Siksi ihmissydän on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa.” Augustinus ja monet tuhannet sen jälkeen ovat kokeneet itse anteeksiantamuksen tuoman rauhan povessaan. Eivätkä enää luovuta sitä pois mistään hinnasta.

Kuvaavasti maailman myrskyissä riepoteltu Jumalan kansa näkee edelleen silmissään ”rauhan rannan”. Siellä saamme nähdä Rauhan päämiehen kasvoista kasvoihin ja nauttia lepoa ja rauhaa iankaikkisesti. Aamen.