Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Palmusunnuntai.

Kunnian Kuninkaan alennustie.

Matteus 21: 12-22

************************

”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit. Minä huudan sinua, mutta sinä olet kaukana.”(Ps.22:2)

Rukous: ”Nyt tahdon sanoin niinkuin töin ylistää rakkauttas, ja kiittää päivin, kiittää öin, näin suurta laupeuttas. Virteni lakkaamatta soi, niin heleästi kuin se voi, ja laulaa armostasi. Muun kaiken ennen unohdan kuin rakkautes, kalleimman kaikista lahjoistasi.” (V.: 58:4)

Tänään astumme ”hiljaiseen viikkoon”. Muistan sellaisenkin nimen kuin ”piinaviikko”. - Itsekin vielä tämän pappisurani aikana, ja varsinkin ennen sitä muistan, miten tämän viikon jokaisena  iltana oli kirkossa kullekin päivälle merkitty ”ahtisaarna”. Iltakirkon aikana hiljennyttiin kuuntelmaan ”pitkää tekstiä”.  Viikon aikana käytiin ”lectio continua”- periaatteella koko kärsimyshistoria lävitse jonkun evankeliumin mukaan. Teksti itsessään selitti tilannetta, joten papille ei jäänyt paljon selitettävää. Veisattiin myös noissa illoissa kärsimysajan virret jokseenkin kaikki. Kiirastorstaina sitten tyhjennettiin alttari, että pitkänä perjantaina alttari voitiin pukea mustiin, ja alttarille tuotiin viisi punaista ruusua tai kukkiva piikkikruunu (Kristi törnekrona).

Ensimmäisenä palmusunnuntaina lapset ja aikuiset levittivät oikeita palmunoksia ja vaatteitansa tielle, kun köyhän kansan Kuningas tuli aasilla ratsastaen kohti Jerusalemia. He lauloivat kuninkaalleen ”Hoosiannaa”- avunpyyntöä. Teksti on sama kuin ensimmäisenä adventttina. Kun farsieukset kielsivät lapsia laulamasta, ”Kunnian Kuningas” totesi: ”Jos nämä eivät laula, kivet laulavat!”. Fariseukset pelkäsivät oman asemansa vuoksi. He kuvittelivat, että jos Jeesusta ei saataisi tapettua, ”koko kansa” seuraisi Jeesusta ja he itse jäisivät vaille suosiota. 

Palmusunnuntain teksti poikkeaa adventin tekstistä siinä, että Jeesus astui nyt sisälle temppeliin ja ”ajoi kaikki myyjät ja ostajat ulos.” Jeesus sanoi: ”Minun Isäni huone on tarkoitettu rukoushuoneeksi, mutta te teette siitä ryövärien luolan”. Monet nykyajan ihmiset eivät tahdo uskoa Jeesuksesta tätä kuvaa. He saarnaavat ”pehmo-Jeesusta”, joka on pelkkää armoa, vailla totuutta. Luonnollinen ihminen haluaa lukea itsensa ja siinä ohessa Jeesuksenkin niin suvaitsevaiseksi, että ei voisi tarttua mihinkään saastaan – ja ottaa tosissaan ihmiskunnan pahuutta. Jeesus kuitenkin toteutti Isänsä tahdon ja maksoi tuon pahuuden taakan kärsimisellään ja kuolemalla ruman ja raakalaisille tarkoitetun ristin päällä.

Palmusunnuntain nimi on ”Kunnian kuninkaan alennustie”. Se puhuttelee meitä voimakkaasti nykyajan turhamaisuuden keskellä. Meidän tulisi ymmärtääksemme paremmin oman autuutemme hintaa, pitää omat ahtisaarnamme kunakin hiljaisen viikon iltana. Eli yksinkertaisesti kulkea ajatuksissamme tuo kärsimysviikon reitti Jeesuksen kanssa. Meille vanhat opettivat aikanaan, että kiusausten tullessa on hyvä kulkea Getsemanesta Golgatalle opetuslasten ja Herran kanssa. Silloin kiusaajan toimet lannistuvat ja saamme takaisin sisäisen rauhan ja lapsen uskon.

Tänään koristamme palmun (pajun) oksilla kotimme ja laulamme ”Hoosiannaa” paitsi itsemme myös lastemme, ystäviemme ja koko kansamme puolesta. ”Herra, auta! Herra, pelasta!” Samalla me uskovaiset rukoilemme, että Herra jo toteuttaisi lupauksensa ja noutaisi omansa kotiin pahan ja kylmän maailman ”laattialta”. Aamen.