Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Marian päivä.

Luukas 1: 46-55

****************

”Hänen nimensä on pyhä, polvesta polveen Hän osoittaa laupeutensa niille, jotka Häntä pelkäävät” (Luuk. 1: 48)

Rukous: ”Kristus, Jumalan Poika, turvamme toivottu: Isästä meille koittaa, kuin kertoo Raamattu; Sä kirkas oot kointähti, mi valoksemme lähdit, maan piiriin pimeään./ Sä synnyit ihmiseksi, Neitseestä puhtaasta, Maailman autuudeksi, Sä tulit taivaasta. Sä kuolon vallan voitit, elämä uusi koitti, ja taivas aukeni./ Tuo, Kristus, voimaksemme nyt rakkautesi, niin että itsellemme me emme eläisi. Suo altis mieli meille, ja Isän tahdon teille, tahtomme taivuta.” (V. 256:1-3)

Keskellä paaston aikaa on suuri ilon ja ylistysvirsien päivä. Pääylistäjä on itse päivän keskeinen henkilö: Jeesuksen äidiksi lupautunut Maria. Hänellä on meille ikiaikainen sanoma. Herra on valinnut hänet Poikansa äidiksi. Tästä lapsesta, jonka isä on Kaikkivaltias Jumala, Taivaan ja Maan Kuningas, tästä lapsesta oli tuleva köyhien ja nöyrien, maahan painettujen ja syrjittyjen Pelastaja ja Vapahtaja. Maria ei nyt jouda valittamaan eikä ajattelemaan, mitä ihmiset tästä sanovat. Hän alkaa ylistää Herraa. Siinä on meille marisijoille hyvä ja varteenotettava esikuva. 

Mariasta on sanottu, että hänestä tuli ensimmäinen kristitty. Hän uskoi Poikaansa Jeesukseen. Hän uskoi, mitä enkeli oli hänelle ilmoittanut. Hän tiesi, että Jumala oli pitävä hänestä huolta. Jos joku häpeäisi häntä, niin hän häpeäisi Jumalaa. Jeesus tuli myöhemmin osoittamaan todeksi tämän uskon. Hän sanoi: ”Joka häpeää minua ihmisten edessä, sitä minäkin häpeän Isäni edessä”.

Jumalan omat tietävät, että ihmisen suurin kunnia on saada kantaa Jeesusta povessaan. ”On kallein lahja päällä maitten omana olla Jeesuksen; Jumalan lapsi korkeampaa ei sanaa korvissani soi.” Jos me alkaisimme kuulostella, mitä maailma meistä sanoo, meille kävisi samoin, kuin entiselle isälle ja pojalle, jotka kulkivat aasin kanssa. Mikään vaihtoehto elämämme ratkaisuissa ei kelpaisi jollekin ihmisryhmälle, ja lopulta vain aasi nauraisi yksinään haudallamme.

Me iloitsemme tänään sydämemme pohjasta, että on ollut sellainen Maria-äiti, kaikkien uskovaisten äitien esikuva. Periaatteessa Marian päivä voisikin olla oikea ”äitienpäivä” myös Suomessa, niin osaisimme kiinnittää paremmin huomiota oikeisiin asioihin äitiydessä, kun nykyisin kaikki juhlapäivämme menevät markkinoiden hyväksi.

Marian päivän teksteissä on myös Hannan ylistysvirsi. Se voisi olla myös Elisabetin  tai Saaran ylistysvirsi. Nuo Raamatun esimerkki-naiset tulivat pitkän ja uuvuttavan odotuksen jälkeen  raskaaksi vanhoilla päivillään Jumalan ihmeen kautta. He kantoivat lähes koko ikänsä tuon yhteiskunnan häpeäleimaa lapsettomuuden vuoksi. Jumala korotti heidän lopulta kunniaan. Heillä , kuten jokaisella ihmisellä on jokin merkittävä tehtävä Jumalan suunnitelmassa, kunhan jaksamme odottaa ja luottaa Herran lupauksiin. Kukaan ei Herran edessä ole tarkoitusta vailla tai syrjitty.

Yhdymme tänään Marian ja kaikkien äitien kiitosvirteen. Meillä on tehtävä, joka on Jumalan edessä pyhä. ”On uskollinen ainiaan, Jumala lupauksissaan./ Ylistys korkein Isälle ja ainoalle Pojalle, Hengelle armon, totuuden nyt soikoon kautta aikojen.”(V. 50: 5b,6)  Aamen.