Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:109989 kpl

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa.

Luukas 4: 16-21

***********************

”Me katselimme Hänen kirkkauttaan, sen kaltaista kirkkautta, joka Ainokaisella Pojalla on Isältä. Ja  Hän oli täynnä armoa ja totuutta.” (Joh. 1:14 b)

Rukous: ”Kristus, Jumalan Poika, turvamme toivottu. Isästä meille koitit, kuin kertoo Raamattu. Sä kirkas oot Kointähti, mi valoksemme lähdit, maan piiriin pimeään. / Suo, Kristus, armos aina, rakkaus palava ! Sydämiin usko paina, synnistä luovuta. Taivuta haluamme, Sua että rakastamme, pois vilppi juurruta.”

Tämän päivän teksti kertoo siitä saarnasta, jonka Jeesus piti kotikaupungissaan Nasaretissa. Siinä saarnassa oli yhteensä kymmenen sanaa. Saarnan vaikutus oli vahva. Jeesus ajettiin pois synagoogasta . Homilian eli keskustelun jälkeen teksti etenee: ”Tämän kuullessaan kaikki, jotka olivat synagoogassa, tulivat kiukkua täyteen ja nousivat ja ajoivat hänet ulos kaupungista, ja veivät hänet sen vuoren jyrkänteelle asti, jolle hänen kaupunkinsa oli rakennettu, syöstäkseen hänet alas. MUTTA HÄN LÄHTI POIS;  KÄYDEN HEIDÄN KESKITSENSÄ.” (Luuk. 4: 28-30)

Ihmiset pitivät Jeesusta Joosefin poikana, joka ei olisi saanut heidän mielestään korottaa itseään Messiaaksi. Sillä tuo teksti Jesajan kirjasta, oli kaikille tuttu ennustus siitä, mitä Messias tulisi tekemään kansalleen Israelille. Päivän Vanhan Testamentin teksti liittyy tähän ennustukseen. Siinä luvataan: ”Sinä (Siion) olet oleva kaunis kruunu Herran kädessä, kuninkaallinen seppele Jumalan huomassa.” Nyt pieni, köyhä Galilean kaupunki kuuli, että: ”Tänään, teidän korvainne kuullen, on tämä kirjoitus käynyt toteen”.

Nasaretin saarnassa Jeesus ilmaisi, että Hän on Jumala. Hän luki itsestään tämän: ”Herran Henki on MINUN päälläni, sillä Hän on voidellut (Messiah) MINUT julistamaan evankeliumia köyhille, Hän on lähettänyt MINUT saarnaamaan vangituille vapautusta, ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja saarnaamaan Herran otollista vuotta.”

Vaikka nyt ajattelemme ja tiedämme, että Jeesus oli Jumalan valtuuttama Messias, joka toi Jumalan valtakunnan keskellemme, ei ole mitenkään varmaa, että me olisimme tuolloin Nasaretissa uskaltaneet käydä puolustamaan uskoamme Jeesukseen, niin suuri on ihmisten joukkovoima ja suuri Pahan Hengen valta maailmassa. Olemme kokeneet tämän vieläkin ”koulu- ja työpaikkakiusaamisten”  keskellä. Jos edes kaikki uskovaisiet nykypäivänä uskaltaisivat yhdessä tehdä stopin erilaisten ja totuuden puhujien puolesta.

Tätä tekstiä lukiessani olen niin iloinen tuosta viimeisestä lauseesta: ”Hän lähti pois käyden heidän keskitsensä”. Noin juuri Hän osoitti jumalallisen olemuksensa ja voimansa. Me pienet muurahaiset jäämme usein itkeskellen puolustelemaan itseämme ja selittelemään kiusaajillemme. Meillä ei ole suoraselkäisesti voimaa vain kävellä pois sanomatta mitään. Tai on sittenkin, jos luotamme siihen, että Jumala on enkeleineen meidän suojanamme Pahan valtojen keskellä. Tuo oikeus meillä olisi Jeesuksen omina.

Siionin laulaja toteaa: ”En pelkää mitään vaaraakaan, mi täällä kohtaapi. Taivaaseen tahdon rientää vaan, missä tuska lopun saa. Kiittäkää Herraa, kiittäkää, kiittäkää, kiittäkää Herraa, sillä Jumalan lapset pääsevät Hänen luonaan olemaan.”  Tai tässä:  ”Muistakaa ain´ ystäväni, uskollisuutt´ Jeesuksen. Henkens´ antoi Hyvä Paimen, Autuudeksi lampailleen. Voimamme on voitossaan, elämämme veressään, Haavoissansa pyhiss´ on, riemuvuosi loputon. Armon voima meitä kantaa, kunnes pääsemme taivaaseen.” (O.H.Jussila) – Tämän päivän teksti on niin totta heille silloin ja meille nyt, jotka uskomme Jeesuksen olleen ja olevan Jumalan Poika, meidän Herramme. Aamen.