Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

Pukeutuminen juhlaan!

Kukaan ei lähde juhliin pukeutumatta. Vanhemman väen keskuudessa on tiedossa, että joissakin kutsuissa on ollut myös maininta siitä, millaisessa puvussa juhliin voi mennä. Vielä 1960-luvulla oli esim. ylioppilaskunnan juhlissa frakki ja valkoinen pitkä puku. Myös häissä on ollut naisilla valkoinen pitkä puku ja miehillä frakki tai smokki. Väitöstilaisuuksissa on samoin ollut pukuvaatimus puhumattakaan presidentin kutsuissa.

Rippipukuina oli vielä 1950-luvulla pojilla musta puku ja valkea paita kravatteineen sekä tytöillä pitkä valkea puku, joka esimerkiksi itselläni oli sisareni häämekko. Jossain vaiheissa tästä vaaaditusta juhlapuvusta tuli monelle katkeruuden aihe (kuten nykyisin lukion toisen luokan tansssiaispuvuista). Varsinkin varattomien nuorten kohdalla alemmuuden tunne lisääntyi kun näkivät varakkaiden pukuloistoa. Niinpä jo 1960-luvun alkupuolella, jolloin olin Herttoniemen seurakunnan lehtorina, alettiin siirtyä samanlaisiin seurakunnan omistamiin alboihin (alba=valkoinen), joihin kukin voi pukeutua ilman alemmuuskompleksia.

Olemme huomanneet, että on yksi puku, joka kelpaa kaikkiin juhliin puhtaana ja siistittynä. Se on kansallispuku. Varsinkin nyt juhlavuonna toivoisi, että presidentin juhliin menisi mahdollisimman monta kansallispukuista kutsuttua. Toivoa sopii, mutta tuskinpa hoksaavat; aika on niin kovasti muuttunut epäkansalliseksi.

Joulun alla alamme pukea myös kotiamme juhlaa varten. Ennen kuurattiin lattiat hiekalla ja vedellä, pestiin ikkunat ja vaihdettiin verhot. Myös kaikki muu kodissa oli pyyhitty pölyistä,  ja koti tuoksui kaikenkaikkiaan juhlalta ja joululta. Kuusi tuotiin sisälle vasta kun tupa oli kaikilta osin valmis juhlaan. Pellavaiset pöytäliinat levitettiin jouluruuan alle.

Ennen kuin pukeudumme juhlaan, täytyy myös ruumis pestä ja alusasu vaihtaa. Haluamme tuoksua itsekin puhtaalta ja suojella juhlapukuamme sekä ulkoa että sisältä-

Olemme monet ennen sotaa Koivistolla syntyneet jo loppusuoralla. Olemme matkalla suureen juhlaan, johon meidät on kutsuttu, ja jonne lippukin on lunastettu. Siihen juhlaan emme voi mennä edes Koiviston kansallispuvussa. Sinne voimme mennä vain Kuninkaan itsensävalmistamassa puvussa. Vanha hengellinen laulu alkaa: ”Oi, Jumalan´ , kuink´  iloitsen, Sinulta puvun sain, Se sopii mulle taivaaseen , johonka matkustan. ”  Se puku on oikeastaan puettu päällemme jo kasteen hetkellä. Monet olemme kuitenkin joutuneet uudistamaan kasteen armoliiton ”tuhklaajapojan reissun” vuoksi. Meille lohduksi Raamattu todistaa: ”Vaikka me olemme uskottomat, pysyy kuitenkin Hän, Jumala, uskollisena, sillä Hän ei kadu liittoaan”.

Juhlapukuun pukeutuneina toivotamme toisillemme Jumalan siunaamaan Joulujuhlaa!

Valma Luukka.