Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Tuomiosunnuntai

Kristus, kaikkeuden Herra.”

Matteus 25: 31-46

****************************

Herra, sinun tuomiosi ovat oikeat. Herra, sinä olet Korkein, maailman valtias.” (Ps. 97: 8-9)

Rukous: ”Mun nimeni Sun kirjassas suo, Jeesus, aina olla. Mun anna olla turvissas, kun seison tuomiolla. Sun luonas silloin autuutta,  mun anna, Herra, nauttia; Sun lunastettuis kanssa.”            (V.v. 605: 6)

Tuomiosunnuntain teksti tekee ihmisen nöyräksi. Ihan satavarmasti ei uskovainenkaan voi sanoa, saako  olla lampaitten joukossa. Olemme lukeneet ja nähneet oopperan: ”Viimeiset kiusaukset”. Siinä niinkin suuri Hengen mies kuin Paavo Ruotsalainen joutui viimeisellä portilla ahdistukseen siitä, voiko hän sittenkään olla valmis menemään Herran eteen. - Monet muutkin viimeistään kuoleman edessä pohtivat tätä samaa. - Muistan oman äitini kamppailun. Hän oli ollut runsaat 60 vuotta elävässä uskossa kilvoitellen joka päivä pahaa vastaan sekä itsessään että ympäristössään. Hän oli sodan alla synnyttänyt vaikeissa olosuhteissa seitsemän lasta ja hoitanut vuorollaan veljieni ja sisarteni 33 lastenlasta. Sodan aikana vanhimman veljeni kaksostytöt syntyivät alle kilon painoisina. Äiti hoiti heidät lämmittämällä vettä pulloihin ja ympäröimällä pienet tytöt niillä. Molemmat jäivät henkiin. Veljeni oli sodassa. -Ennen kuolemaansa äitini alkoi pelätä, että uskominen oli mennyt hukkaan. Hän huomasi olleensa huono äiti ja huono puoliso, vaikka avioliitto oli kestänyt 17-vuotiaasta lähes 60 vuotta ennen isämme kuolemaa. Sain hänet rauhoitetuksi, kun muistutin, että emme mene taivaaseen omien tekojemme varassa, vaan turvaten uskossa Jeesuksen ansioihin, Jumalan armoon ja anteeksiantamukseen

Jumalan tuomiota on syytäkin pelätä, sillä siitä ei ole enää valitusoikeutta. Jumala tuomitsee oikein. Hän jakaa vanhurskaasti oikeutta koko maanpiirille. Tämän maailman kunnia, maine ja rikkaudet eivät merkitse Jumalan tuomiossa mitään. Siksi on turhaa tavoitella ihmisten suosiota antamalla periksi  Raamatun totuuksista. Monet pettävät itseään ja muita opettamalla ja uskomalla sielunvihollisen muunto-oppeja.

Ensi kuulemalta tuo Lutherin opetus, että pelastumme ”yksin armosta, yksin uskosta Kristuksen tähden” olisi väärä. Samoin Paavalin opetus, että : ”Usko Herraan Jeesukseen niin pelastut”. Jeesushan sanoo, että: ”Kaiken, mitä olette tehneet/ jättäneet tekemättä näille minun vähäisimmille veljilleni, olette tehneet minulle”. Jeesus vielä luettelee nälkäiset, alastomat, sairaat ja vangitut. Olisiko autuus sittenkin tekojemme takana. Sanoohan Jeesus myös: ”Jokaisesta turhasta sanasta on tehtävä tili viimeisenä päivänä”,  ja: ”joka sanoo toista hulluksi, on ansainnut helvetin tulen”. Ei ole helppoa, ei. 

Uskovaiset menevät siis tuomiolle Jeesuksen ansioon turvaten. He ovat rukoilleet ja saaneet synnit anteeksi Jeesuksen veressä. ”Verinen risti on vedetty velkakirjan päälle”. Siionin laulaja kertaa: ”Tää kallis vaatteheni on , Jeesus , verensä, Ja vanhurskauteni sovintokuolonsa. Kirkkaampi taivahia, puhtaampi enkeleitä oon tässä puvussa. /  Puvussa tässä mennä voin tuomiollekin, kun ompi vaatteenani vanhurskaus tuomarin.Nähdessään morsiamensa, iloitsee sydämensä, kohtaani suuresti.”(V.Sl.:58; 12-13) – Me emme siis lähde kerskailemaan hyvillä töillämme, vaan lahjavanhurskaudella, joka puettiin päällemme uuden syntymisemme hetkellä. Isän siunaamina olemme saaneet kulkea taivasta kohti, lapsenuskoiset kasteen hetkestä asti, muut tuhlaajapojat ja tytöt siitä asti, kun syntisenä saivat polvistua armon alttarin eteen. Kätten päällepanemisen ja ristin merkin kautta saimme Pyhän Hengen oppaaksi taivaan tielle. 

Jos joku meistä kiitollisuudesta Herraa kohtaan osaa auttaa muitakin uskoon ja lampaan osaan, koko taivas iloitsee. Jeesus nimittäin sanoo: ”Niin on taivaassa ilo suurempi yhdestä, joka tekee parannuksen kuin 99:stä, jotka eivät parannusta tarvitse.” Tämä uskovaisten / epäuskoisten suhde on pelottava vielä nykyaikana. Rukoilemme siksi, että joku niistä 99:stäkin pelastuisi. Aamen.