Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Valvokaa!

********************

Valmistaudu kohtaamaan Jumalasi, Israel! (Aamos 4: 12)

Rukous: ”Nyt valvomaan rohkaise, Jumalani, ja oikein suo aikani käyttää, niin että on öljyä lampussani, kun maan ääret huuto tuo täyttää: Nyt Herramme Kristus jo saapuu!” (V. 152: 4)

Pitkään, uuvuttavaan valvomiseen voi kuolla. Joitakin tälläisiä tapauksia on ollut tietääkseni. Yleensä unettomuuden tutkimuksissa on saatu apua nykyisin. Monet ottavat nukkumiseen avuksi nukahtamis- ja unilääkkeitä. Sitten on uniapnea, jossa ihminen aivankuin on puoleksi valveilla ja puoleksi unessa kaiken aikaa. Tuo viimeksimainittu voisi hengellisessä mielessä olla tila, jossa ihminen ei osaa päättää, onko hän uskossa vai epäuskossa. ”Kahden Herran palveleminen” on suuren valtaväestön keskuudessa aikalailla hyväksytty elämäntapa. Varsinkin nykyaikaiset ”suvaitsevaiset” perustelevat kantaansa, että ihmisen pitäisi hyväksyä kaikki elämäntavat. 

Teräväpiirteiset kristityt näkevät miettiessään sanomisiaan ja tekemisiään, missä sieluntilassa he ovat. Enimmäkseen uskovaiset ihmiset rukoilevat ja anovat Jumalalta Sanan valoa tielleen. Valossa kulkeminen auttaa pysymään valveilla. Siksi Jeesus kehottaa ostamaan öljyä (uskon)lamppuun. Se valo tulee Jumalan Pyhältä Hengeltä. Pyhä Henki on opas, joka tietää tarkalleen, mikä on syntiä ja mitä pitää välttää, ettei joutuisi liian suuriin kiusauksiin ja lankeasisi. Jos lankeemus tulee, Pyhä Henki näyttää tietä armoistuimelle saamaan synnit anteeksi Jeesuksen veressä.

Sekä evankeliumi että epistolatekstit viittaavat siihen suuntaan, että Herran tulemus on yllätys. ”Herran päivä” tulee niinkuin varas yöllä. Se tulee juuri silloin, kun ihmiset kuvittelevat , että ”kaikki on hyvin, ei ole mitään hätää.” Jeesus kuvaa, että maailman tila Hänen tulemisensa aikana on samanlainen kuin ennen vedenpaisumusta: ”Ihmiset söivät ja joivat, menivät naimisiin ja naittivat tyttäriään”. Kun Nooa (tai Jumala?) sulki arkin oven, repesi taivas ja tulva peitti alleen kaiken elävän. 

Apostoli nimittää uskovaisia valon ja päivän lapsiksi. Siihen kuuluu, että on valveilla ja raittiina. Eikä se tarkoita vain raittiina alkoholista vaan raittiina myös opissa ja elämäntavassa. Apostoli neuvoo  pukeutumaan uskon ja rakkauden haarniskaan ja pantava päähänsä pelastuksen toivo. Hän neuvoo myös rohkaisemaan toisia uskovia eli auttamaan toisiakin pysymään valveilla. Vastuu sekä omasta että läheisten valveilla olosta kuuluu siis koko uskovien seurakunnalle. (Meillä oli nuorena partiovyö, jossa luki ”Ole valmiina”, lähtöön ja palvelemiseen!)

Vanhan Testamentin aikana kaupunkien muureilla seisoivat vartijat. Heitä voisi verrata kirkon pappeihin. Heidän tehtävänsä olisi taata uskovaisille asukkaille turvallinen elämä. Jos vartija ei anna merkkiä vaarasta, se koituu hänen omaksi kohtalokseen. Tämä on myös kuva lammastarhasta, jossa ovenvartijana on Jeesus tai Pyhän Hengen valtuuttama Jeesuksen apulainen.  

Efesolaiskirjeessä apostoli kuvaa koko uskon sota-asua. Siihen kuuuluu haarniskan ja kypärän lisäksi myös alttiuden kengät, totuuden vyö ja Hengen miekka. Lahjaksi Jumala on antanut nämä kolme: Uskon, toivon ja rakkauden. Niiden uudistaminen onnistuu armon välikappaleiden kautta, joita ovat Sana ja sakramentit. Jumalan sanan ahkera lukeminen pitää valveilla. Uupumisen hetkellä rukous ja Herran Pyhä Ehtoollinen auttavat nostamaan päätä. 

”Oi, veljet, siskot, iloitkaa jo tästä, että Herran tulemus jo ompi läsnä, sillä aikain merkit siltä näyttääpi, että Jeesus tulee, kaikki täyttääpi. / Kun kansa nouseepi  jo kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, niis nostakaatte silloin päätänne, te saatte kohta viettää häitänne (V.SL. 139: 1,3).  Aamen.