Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Kristityn vapaus.

Markus 2: 18-22

**********************

”Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden siteeseen.” (Gal, 5:1)

Rukous: ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.” (Ps. 119:103)

Jumalan Sana puhuu ”Kristityn vapaudesta” ja ”synnin orjuudesta”. Ihmiset jakautuvat näitten otsikkojen alle. Vanha opetus kuuluu, että perisynnin vuoksi meissä kaikissa on taipumus valita paha, sillä olemme uteliaita ja meitä kiinnosta pieni jännitys. Kaihdamme tavanomaista, johon helposti kyllästymme. Lisäksi haluamme itse ansaita hyvän. Jos joku tarjoaa meille ilmaista, kuvittelemme, että se on aina secundaa, jopa pois heitettyä. 

Kun sitten annamme ”pirulle pikkusormen, se vie koko käden”. Olemme riippuvaisia valitsemastamme elämäntyylistä. Raha tekee orjaksi, lääkkeet tekevät orjaksi, huumeet  ja alkoholi, miksei tupakkakin tekevät orjaksi. Emme aina huomaa, miten ihmiset ja enemmistön mielipiteetkin tekevät orjikseen. Jumalan Sana kertoo, miten synti kuin synti  kietovat  ihmisen niin, ettei hän omin voimin pääsekään enää irti, vaikka oli aiemmin kuvitellut, että  ”minustahan ei tule riippuvaista, voin milloin tahansa luopua tuosta tai tuosta tavastani”.

Jeesus tuli maailmaan vapauttaakseen ihmiskunnan ja yksilöt synnin orjuudesta. Ilman Jeesusta on täyttä utopiaa kuvitelma, että voisimme itse nostaa itsemme suosta. Ulkopuolinen apu ylhäältä on meille ihmisparoille välttämätön. Jumala antaa  enkeleilleen käskyn nostaa meistä ne, jotka Jumala on valinnut kulkemaan ristin tietä kotia kohti. Jeesus haki sen karanneen lampaan  ja toi takaisin laumaansa. Jokainen meistä voi kertoa tosikertomuksen itsestään. ”Ilman Jeesusta mä näännyn, ilman Hänen armoaan, joudun tuskaan kauheaan. Jeesukseni puoleen käännyn, ahdistusten tullessa Hän on itse turvana.” (V.306: 2)

”Kristityn vapaus” on vapautta synnistä. Ei tarvitse juosta öitä pitkin etsimässä itselleen huvituksia, elämän rikkautta ja nautintoja. Saa olla rauhassa ja nauttia ”lepoa Herrassa.” Tämän monet  tuhlaajapoikien ja -tyttöjen reissuja kulkeneet ovat kokeneet.  ”On lepopaikka suloinen laitettu Golgatan, Jeesuksen verihaavoissa niitä nyt katselkaa. / Tässä se köyhä matkamies saa vähän levätä, ja virvoitella itseään taivahan leivällä.” 

Muistan, miten nuorempana kerroin eräälle alkoholin orjalle, miten Jeesus voisi antaa hänelle uuden, puhtaan  elämän ja täydellisen rakkauden, jos hän vain ottaisi vastaan Jeesuksen ja Jumalan armon. Muistan myös, miten tylysti hän torjui ehdotukseni ja sanoi, että ”johan kaikki sanoisivat minua hulluksi, jos alkaisin uskoa Jeesukseen.” Tuo synnin orjuus vei lopulta hänet ennenaikaiseen hautaan. Laulun tekijä jatkaa: ”Puolustakoot he orjuuttaan, pysyen synneissään, meille arpa lankes´ kalliimpi: seuraamaan Jeesusta.” - Tosin: kyllä Jeesuksen omat koettavat tehdä ahkerasti työtä, ainakin rukoillen, että mahdollisimman useat pääsivät ”kristityn vapauteen”. Jumala on meidät kaikki kalliisti ostanut uhraamalla  rakkaan Poikansa.

”Kiitos Jeesus verestäsi, kiitos pesemästäsi, minut lumivalkeeksi”  Täydellinen vapaus meillä on vasta, kun pääsemme visertelemään turvallisessa pesäpuussa ”Kristallivirran” äärellä. Aamen.