Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

Syystunnelmia

Tämäkin suvi on mennyt. Länsimaisen ajattelutavan mukaan aika etenee lineaarisesti. Emme voi peruuttaa, emmekä aloittaa alusta kuin vain vertauskuvannollisesti. Anteeksi voimme pyytää, jos ystävyyssuhde on rakoillut sanojemme vuoksi, mutta siinäkään ei aina ole uuden alkamisen  ”puhdasta pöytää”. Siksi vanhan hengellisen laulun sanat kannattaa muistaa: ”Ota tiestäsi vaarin ja suunnasta sen. Älä kaikista ruusuista huoli./ Ota tiestäsi vaarin tai muuten se vie syvyyksihin, joissa voi kuolla. Ah, vaaroja täynnä on maailman tie, ja kuiluja sen joka puolla”

Ihmiselämää ja sen elämänkaarta on usein verrattu vuodenaikoihin. Pienellä ihmisellä on elämän kevät. Lapselle kaikki on uutta ja ihmeellistä. Hän on utelias ja näkee ihmeitä sielläkin, missä aikuinen ei näe mitään. Lapsella on mukanaan enkelit ja Jumalan suojelu, vaikka hän joskus on lähellä käärmeitä  tai muita myrkyllisiä asioita maailmassa, kasveja ja eläimiä. Muistan itsekin, miten kauhuissaan vanhemmat joskus olivat kun lähestyimme koiria tai muita eläimiä, joita aikuisetkin pelkäsivät. 

Aikuisuutta lähestyvä nuori ja aikuinen elävät keskikesän aikaa. Silloin kaikki kypsyy ja valmistuu, kukkii ja tekee hedelmää. Aikuisuus on työnteon ja yrittämisen aikaa. Perustetaan perhe ja valmistutaan ammattiin. Suurin osa myös saa työelämässä työstään palkkaa ja sen tuloksena kodin ja elintason, Lapset saavat aikuiselta kasvualustan ja huolettomat elämän päivät.

Osalla aikuisistakin on vaikea, jopa ylivoimaisen vaikea elämä aikuisena. Jos ei ole koulutusta eikä omaa turvallista työpaikkaa, kärsii koko perhe ja suku. Myös sairaudet murtavat monen elämän.

Nyt elämme luonnossa syystunnelmien aikaa. Harmaus ja pimeys peittävät maailman. Varsinkin marras (kuolema)kuun aika on tosi pimeä ja monelle raskas. Apua on keksitty mm. kirkasvalolampuista. Sellainen lamppu voi auttaa syysmasennukseen. 

Vanhuus on mielissämme elämän syysaikaa. Silloin valmistumme lepoon. Aivan kuin luonto alkaa lepoajan muutamaksi kuukaudeksi  herätäkseen uuteen kevätloistoon, samoin ihminen alkaa enenevässä määrin kaivata lepoa ja rauhaa. Ihminenkin uskoo nousevansa uuteen kevääseen Jumalan luona taivaassa. Tämä usko ja luottamus Jumalan lupauksiin rauhoittaa pelkäävän mielen ja kutsuu taas Jumalan enkelit luoksemme, aivan kuin lapsena.

Uskomme perusteella mekin nostamme päämme ja katsomme toivossa tulevaisuuteen. 

Hyvän syksyn toivotuksin Valma Luukka.