Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Kiitollisuus.
Johannes 5: 1-15
**************

”Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä nimellesi, Korkein.” (Ps. 92:2)

Rukous: ”Kiitos sulle, kiitos. Kiitos sulle, kiitos. O Jeesus, o Jeesus, sinun veresi edest´! Kiitos sulle, kiitos. Kiitos sulle, kiitos, O Kristus, o Kristus, sinun vaivaisi edest`! / Kiitos sulle, kiitos. Kiitos sulle, kiitos, O veljen´, o veljen´, sinun armosi edest´, Joka Isäsi lapseks´minun olet ostan´. En taida, en taida Kuin tulisi kiittää. / Mutta viimein taivaass´, koska pääsen vaivast´, saan sinua kiittää, täydellisesti aivan. Siellä voima ei puutu, siellä sielu ei suutu. Se ilo, se ilo ei koskaan muutu.”(HSLW s. 1,6,7)

Viime vuosituhannen alkupuoliskolla opetettiin kouluissa ja kodeissa, että menestymisen takuuna ovat kaksi sanaa: Kiitos! - ja Anteeksi!. Nykyisin niitä sanoja ei enää paljon kuule. Nuoret olettavat, että heille kuuluu tiettyjä etuuksia, joista ei tarvitse kiitellä. Vanhemmatkaan eivät enää saa niin paljon kiitosta lapsiltaan kuin omassa lapsuudessani. Minullekin teroitettiin, että kenenkään ei ole pakko antaa minulle mitään, vaan, jos antavat, tekevät sen hyvästä sydämestään ja lahjaksi. Lahjasta taas tulee aina kiittää. Jopa sellaisesta lahjasta, jota ei tarvitse, halua tai, joka jo on itsellä.

Kiitoksen aiheita on paljon. Jokaisella yksilöllä, yhteisöllä ja kansalla ovat omat kiitollisuuden aiheet. Yksilön kannalta ehkä tärkein kiitollisuuden aihe on terveys. Jo odottava äiti toivoo ennenkaikkea, että tuleva lapsi olisi terve. Myös vanhukset toivovat, että saisivat ”terveenä” nukkua kuolon uneen. Kaikki pelkäävät sairauksia ja pitkäaikaisia kiputiloja.

Jeesuksen pääkaupungissa oli Bet ´eshda niminen terveyskylpylä temppelin lähellä. Jeesus kävi siellä tervehtimässä sairaita. Terveyskylpylälle oli annettu nimeksi ”Armonhuone”, sillä uskottiin enkelin tulevan ajoittain alas ja sekoittavan veden niin, että ensimmäisenä veteen päässyt paranisi. Kolmekymmentäkahdeksan vuotta odottaneella ei varmaan ollut enää toivoa, vaan pelkkä masennus. Jeesus herätti miehessä ensin toivon. Sitten Jeesus herätti tahdon. ”Tahdotko tulla terveeksi?” Me nykyajan ihmiset tiedämme, että paranemisen ensimmäinen edellytys on vahva tahto parantua. Ilman sitä parantuminen ei ala.

Jumala luo sanalla. Koko maailma on luotu sanalla. Johannes kertoo ensimmäisessä luvussa, että ”Alussa oli sana, ja sana oli Jumalan tykönä. Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me katselimme Hänen kirkkauttaan; sen kaltaista kirkkautta, joka ainokaisella pojalla on Isältä. Ja katso, Hän oli täynnä armoa ja totuutta.” Jeesus oli se lihaksi tullut sana. Hän oli täynnä armoa ja käyskenteli nyt Armon lähteen vieressä. Hän sanoi miehelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele.” Jumalan sanan voima nosti tuon miehen pystyyn – ja hän käveli. - Myöhemmin Jeesus tapasi miehen ja sanoi: ”Sinä olet nyt terve. Älä enää tee syntiä, ettei sinulle kävisi entistä pahemmin.” Jeesus näet paransi myös miehen mielen puhtaaksi katkeruudesta ja epäuskosta.

Huomaamme, että fariseukset tuomitsivat Jeesuksen teot silloin ja yhä nytkin. Ihmisillä on kaikkina aikoina ollut tarve tuomita poikkeavat teot ja sanat. Heillä on omat perinnemenot ja pinttyneet uskomukset. Järki ei anna tilaa edes Jumalan ihmeteoille, vaan ne pitää mallata jonkin totuusteorian alle. Varsinkaan uskovaiset eivät saisi iloita Jumalan suurista teoista.

Me Jeesukselta avun saaneet olemme vähän ”Jumalan hulluja” Ajatelkaa tätä ristiriitaa, mistä Siionin Laulaja kirjoittaa: ”Kun tieni aivan ahdas on, mä juoksen linnaani, veisailen Jeesuksestani; ja voin niin hauskasti. / Mull´ vahva vapaakaupunki on Hänen haavoissaan. On joulu keskell´ paastoa ja suvi talvella...” Ei tuota moni ymmärrä!

Toini Teittinen lupaa: ”Vaan taivaassa parhaiten kiitän, kun on turmelus riisuttu, Ole kiitetty Herrani Jeesus, ole kiitetty, kiitetty.” Tämä on uskomme määrä! Aamen.