Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Helluntaipäivä.

Pyhän Hengen vuodattaminen.

Johannes 14: 15-21

*****************************

”Kun Sinä lähetät Henkesi, se luo uutta elämää.” (Ps. 104: 30)

Rukous: ”Pyhä Henki, Lohduttaja, ole mulle ainoa. Pyhä Henki, Puolustaja, sydämeni taivuta. Tee se temppeliksesi, että huokaukseni, Herran puoleen nousta voisi, niinkuin pyhä tahtos oisi.” (V.v.104: 1) 

Olisiko tämä totta? Siis tämä, mitä Jumalan sana lupasi; että Jumala kirjoittaa lakinsa ihmisten sydämiin, ettei kenenkään tarvitse enää opettaa toista tuntemaan Jumalaa ja Hänen käskyjään. Ulkonaisesti nähden totuus on toisen näköistä nykyään. Monet tietoisesti kieltävät Jumalan käskyjen merkityksen elämässään. 

Tämä siis on totta, mitä Jeesus tämän päivän evankeliumissa sanoo: ”Maailma ei näe minua, mutta te näette, sillä minä elän ja tekin saatte elää”.  Nämä kaksi ilmoitusta yhdistettynä voisi olla jotain tähän suuntaan: ”Lihaisihin tauluihin, uskovaisten sydämiin, Jeesus-nimi piirrettiin, synnit anteeks annettiin.” Kysymys on siis kahdesta ryhmästä, joista uskovaiset ovat lähinnä Jeesuksen ja Isän sydäntä, Jumalan silmäterä. 

Miten tuo laki on kirjoitettu sydämiin? Siihen vastaa Helluntain sanoma. Jumala vuodatti Pyhän Henkensä heihin, jotka olivat kokoontuneet rukoilemaan Jeesuksen nimessä. Pyhä Henki laskeutui itsekunkin päälle. Luther selittää: ”Minä uskon, etten voi omasta voimastani, enkä järjestäni  uskoa Jeesukseen, Herraani, enkä tulla Hänen tykönsä,  vaan Pyhä Henki on minut evankeliumin kautta kutsunut, lahjoillansa valistanut , oikeassa uskossa pitänyt, pyhittänyt ja vahvistanut, niinkuin Hän  koko kristikunnan maailmassa kutsuu, kokoaa, valaisee, ja oikean uskon kautta Jeesuksessa Kristuksessa varjelee; jossa seurakunnassa Hän minun ja kaikkien muitten uskovaisten synnit joka päivä armollisesti anteeksi antaa, ja sitten viimeisenä päivänä minut ja kaikki muut ihmiset herättää kuolleista, ja niin minulle ja kaikille kristinuskovaisille iankaikkisen elämän antaa. Se on totinen tosi.”

Pyhä Henki siis tarvitaan elävän toivon ja uskon saamiseksi. Olemmehan nähneet, että epäuskon tilassa ihminen ei todellakaan ymmärrä Jeesuksen merkitystä itselleen eikä myöskään sitä, että Jumala on voinut sanallaan luoda maailman. Siis ihminen ilman Pyhää Henkeä on pimeä ja musta kuin ”saunan lamppu” (ennenvanhaan). Sen kuulemme myös selvästi, jos joku papiksi lukenut yrittää saarnastuolissa selittää Jumalan Pyhää Sanaa itsekään sitä ymmärtämättä. Seurakuntakin pysyy pimeänä. Siksi rukoilemme joka jumalanpalveluksessa , sen alussa, että Jumala vuodattaisi Henkensä sekä papille että seurakunnalle. Kuulin, että kerran muuan uskovainen mummo oli saarnan lopussa sanonut papille: ”Viärin sie suornaat, mutta oekeen myö uskotaan.”  Raamattu puhuu myös ”henkien erottamisen armolahjasta” ts. elävän uskon käsittäneet ovat pikkuisia valonsäteitä maailman keskellä. Tuo säde lävistää ihmissydämiä ja auttaa uskoon, toivoon ja rakkauteen.

Rehelliset ja lämpimät uskon sisaret ja veljet tukevat horjuvia evankeliumin parantavalla sanalla. Kun Jeesuksen veri saa koskettaa mustaa sydäntämme, piirtyy siihen Jumalan armon ja rakkauden laki. Synnit anteeksi saanut uskovaisen sydän sykkii kaikkia lähimmäisiä kohtaan. Mikään ei ole niin ihana asia kuin saada vakuuttaa syntiensä kanssa kamppailevalle syntien anteeksiantamuksen evankeliumia. Kun Jumalan Henki tulee, syntyy uusi elämä. Sinulle ja minulle. Siksi rukoilemme: ”Puhalla Jumalan tuuli!” Aamen.