Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Hyvä Paimen

Joh. 21: 15-19
”Herra on minun Paimeneni, ei minulta mitään puutu” (Ps. 23: 1)

Rukous: ”Kaitse, Jeesus, Paimen Hyvä, laumassasi minua. Eksyvä ja erehtyvä, olen ilman sinua. Luonas turvani on parhain. Ah, jos siihen mä jo varhain. Nuoruudessa pääsisin, loppuun asti pysyisin”(V. 378:1)

Tänään, vapun aattona, kutsutaan kaikkia karitsoita, lampaita ja pässejä kuuntelemaan ”Hyvän Paimenen” ääntä. Jos hengelliset korvamme eivät erota muista äänistä Jeesuksen ääntä ja kutsua, asiamme ovat huonosti. Tänä aikana maailma on täynnä melua, hälinää ja kutsuääniä, jotka eivät ollenkaan ole Jeesukselta, vaan Pahan Hengen muuntoääniä.

Parhaat laulut opimme lapsena pyhäkoulussa. Yksi oli tämä: ”Lammas oon mä Jeesuksen, lakkaamatta laulelen. Ett ́ on mulla Paimen Paras, Lohduttaja, Jalo, Rakas. Hän mua kutsuu äänellään seuraamahan jälkiään”. Tai tämä: ”Mä oon oi Jeesus karitsasi hento, Korvessa kuljen vierahana, vento. Oi ohjaa, ohjaa sinä minua. Mä tahdon seurata vain sinua.” Tämäkin: ”Olen lammas rakkahan paimenen. Olen pienin laumassa Jeesuksen. Ei saata maailma niellä, kun Jeesus kaitsevi tiellä”. Tuota ensiksi aattelin: ”Hyvä Paimen rakastaa, pientä, pientä karitsaa. Hänen paimenolallaan, suojan maailmassa saan.” 

Kastejuhlassa olen usein käyttänyt Jesajan lausetta: ”Niinkuin paimen Hän kaitsee laumaansa, kokoaa karitsat käsivarrellensa ja kantaa niitä sylissään...”(Jes. 40: 11) Monet vanhemmat näet pelkäävät, etteivät he pysty suojelemaan lastaan tämän maailman kovissa koettelemuksissa. Vapahtaja enkeleineen on lapsen suoja ja turva. Sydämestä ottaa, kun kuulee, että jotkut vanhemmat eivät ollenkaan kerro lapselle turvallisesta lammaslaumasta, jota Hyvä Paimen hellästi johdattelee, ja joka kuulee Hyvän Paimenen kutsun, jos joutuu eroon muusta lammaslaumasta. Kivikkoihin juuttuneen lampaansa Jeesus irroittaa koukkukepillä. Hänellä on mukana myös öljyä ja viiniä, joilla hän puhdistaa lampaan haavat. Susia maailmassa kyllä riittää. Lapsilla onkin erityinen suojelus, koska he ovat vielä lunastuksen piirissä. 

Miten sitten nämä langenneet aikuiset, kuten Pietarit ja Juudakset? ”Me kaikki olemme syntiä tehneet ja vailla Jumalan kirkkautta”. Apostoli jatkaa: ”Mutta saamme lahjaksi vanhurskauden Hänen verensä kautta.” Hyvä Paimen kysyy meidän henkilökohtaista rakkauttamme. Hän kysyy kolme kertaa. Jos meillä on molemminpuolinen rakkaus, ja tunnustamme sen Hänelle, saamme luottamustehtäviä. Jeesus osoittaa meille paitsi vihreät laitumet ja kirkkaat vesipurot, myös huoltotehtäviä: ”Ruoki minun karitsoitani”, ”Kaitse minun lampaitani” ja ”Ruoki minun lampaitani”. Nuo karitsat ja lampaat voivat olla aivan lähellä , perheessä, sukulaispiirissä tai ystävien parissa. Joku voi olla opettaja, jolla on paljon karitsoita ja lampaita johdossaan, tai pappi seurakunnassaan. Jotkut saavat kutsun lähetystyöhön. Jotkut ovat päättäjiä seurakunnissa ja kunnissa. Jos nämä kutsumusta suorittavat opettajat, papit, lähetit, sairaanhoitajat, tuomarit, lääkärit ja johtajat suostuvat olemaan Jeesuksen lampaita, niin heidän alaisillaan on hyvä tehdä työtä ja siten palvella Jumalaa. 

Jos me emme alati muista, että karitsat ja lampaat, jotka on meille uskottu, ovat AINA Jeesuksen karitsoita ja lampaita, meille käy huonosti, niinkuin Hesekiel osoittaa. Paimenen tehtävä otetaan pois ja Jeesus itse ottaa johdon tai laittaa tilalle toisen paimenen. Hesekiel kertoo, että jotkut paimenet lihovat ja tulevat ylpeiksi. He alkavat halveksia heikkoja ja nälkiintyneitä lampaita ja pieksevät niitä.

Jeesuksen asettamat paimenet kuuntelevat Hyvän Paimenen neuvoja. He katsovat mallia Jeesuksesta, ovat lempeitä ja kutsuvat armon ja rakkauden sanoilla. He huolehtivat siitä, että kaikki lampaat pysyvät yhdessä laumassa. He taistelevat pahaa vastaan Jumalan voimalla. Lopulta he menevät laumansa kanssa samanarvoisina lampaina tuomiolle. Jeesus tuntee omansa ja kutsuu heitä Isän siunatuiksi. Itse siunauksen saaneet levittävät siunausta ihmisten keskelle. He saavat lopulta palkkion Jeesuksen kädestä.

Me emme eksy, kun pysymme Jeesuksen askelissa. Aamen.