Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl


Pääsiäinen

Joh. 20: 1-10

***************

”Kuolema on nielty ja voitto saatu. Kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!” (I Kor. 15: 54,57) 

Rukous: ”Jeesus elää, Herrani! Ota omaks ́ elämäni. Sydän luo Sä puhtaaksi, Päästä minut synneistäni! Heikkoa Sä vahvistat, siihen saan mä uskaltaa!” (V. v. 77:4) 

1970-luvulla muuan jumalankieltäjä sanoi, että kristityt voittavat, koska heillä on iankaikkisen elämän voitto. Hän vielä lisäsi, että kuoleman hetkellä ihmiset eivät ota käsiinsä Marxin kirjaa vaan evankeliumin Jeesuksesta (Uuden Testamentin). Ei siis ihme, että sanomme: monet ateistit ovat lähempänä Jumalan valtakuntaa kuin itseviisaat fariseukset, ja tietenkin välinpitämättömät, joita lienee valtaenemmistö ihmisistä. 

Monet eivät usko ylösnousemukseen. He uskovat mieluummin juutalaisten kirjanoppineitten valheeseen, että opetuslapset varastivat Jeesuksen ruumiin. Tai sitten he eivät voi uskoa kymmenien silminnäkijätodistajien lausuntoon. Tämän päivän epistolatekstissä yksi silminnäkijä, pakanain apostoli Paavali, sen ajan oppinaimpana miehenä, käyttää kreikkalaista filosofiaa avukseen todistaessaan ylösnousemuksen todellisuutta. 

Tottahan se on, että uskomme ja kilvoituksemme olisi naurettavaa, jos kuolleitten ylösnousemusta ei olisi. Silloinhan olisi järkevintä elää nautinnoissa ja huvituksissa elämänsä, vähääkään välittämättä ruumiinsa ja henkensä polttamisesta molemmista päistä, tai toisten ihmisten hädästä ja kärsimyksestä. Kristillisen etiikan mukaanhan meidät on tarkoitettu tekemään hyvää tässä maailmassa eli jatkamaan Jumalan luomistyötä. 

Pääsiäisen traditiot ja symbolit kertovat meille arkipäiväisille ihmisille elämän voitosta. Pääsiäistipu tulee ulos kuorestaan, sipulikukat tunkevat jään lävitse aurinkoon; - ja aurinko hyppii taivaalla ilosta: ”Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä” 

Vanhan Testamentin pääsiäinen oli muistojuhla Israelin kansan pääsystä pois Egyptin orjuudesta. Juhlan kunniaksi teurastettiin virheetön karitsa ja juotiin yrttimehua sen kera. Meillä krisityilä on suurempi syy ainakin henkilökohtaisesti. Jos Jeesus, Armon Aurinko on valaissut sielumme ja olemme saaneet nauttia anteeksiantamuksen mehua, meille on alkanut uusi kevät Jumalan lapsena. 

Synnin orjuus ei ole mikään naurun aihe. Olemme nähneet, miten ihmisten elämä on mennyt hukkaan, kun joku mieletön hurma on vanginnut ihmisen. Eikä vain ihmisen yksin, vaan monet perheet ja sukulaiset. Jopa moni kirkko ja uskonnollinen yhteisö on hävinnyt olemattomiin synnin vuoksi. Aadamin jälkeläiset hukkuvat kaikki synteihinsä, jos Uusi Aadam, veljemme Jeesus, ei olisi tullut meitä pelastamaan. Hänen uhriveressään saamme synnit anteeksi ja vapauden. Omatuntokin saa rauhan. Ihminen alkaa janota ja isota vanhurskautta ja iloa Pyhässä Hengessä. 

Tänään kysymme itseltämme: Olenko käynyt tyhjällä haudalla? Onko Jeesus puhutellut minua nimeltä etsiessäni Häntä elämäni puutarhassa? Tunnenko Jeesuksen äänen ja Hänen katseensa? Onko Jeesus antanut vastauksen kysymyksiini? - Paistaako Ylösnousemuksen aurinko vielä Suomen yllä? Löytääkö Jeesus tullessaan takaisin elävän seurakuntansa näillä mailla? 

Meillä on lupa luottaa uuteen kevääseen ja aamun koittoon Korkeudesta. Aamen.