Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

Sinun edestäsi annettu.

 "Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis ja veri, Sinun edestäsi annettu ja vuodatettu, kätkeköön ruumiinne, sielunne ja henkenne iankaikkiseen elämään. Jeesus sanoo: Ole vapaa sinä vapaaksi ostettu. Jääkää Jumalan rauhaan.”  Esimerkiksi näin juhlallisesti päätettiin aikaisempien kaavojen mukaan Herran Pyhän Ehtoollisen jako kirkoissamme.  Vielä nytkin me vanhemmat papit käytämme näitä sanoja Pyhän erottamiseksi  arjesta.

Ainakin kiirastorstaina Suomen kansa vielä kiirehtii ehtoollispöytään. Silloin menemme sinne muistelemaan Jeesuksen ja opetuslasten viimeistä yhteistä ateriaa ennen Vapahtajamme ristinkuolemaa – ja saamaan syntimme anteeksi. Kiirastorstaina riisutaan alttari ja puetaan mustiin yhdeksi surun ja murheen päiväksi, jota kutsumme ”Pitkäperjantaiksi”. Vielä lapsena emme saaneet sinä päivänä liikkua mihinkään kodeistamme. Hiljennyimme muistelemaan suurta sovituksen päivää.

Toisaalta: Kyllä lapsena kauhistelimme, kuinka ihmiset saattavat olla niin julmia, että tappavat ja ristiinnaulitsevat viattoman Jumalan Ainokaisen Pojan. Onneksi meillä monilla oli viisaita vanhempia, jotka osasivat selittää lapselle, että”Jumala rakasti niin paljon meitä syntisiä, että antoi Poikansa sovitusuhriksi.” Jos siis nyt uskomme Jeesukseen, saamme kerran elämämme päätyttyä täällä ajassa kodin Jumalan luona Taivaassa. Lopulta sitten aloimme katsella ristillä riippuvaa Jeesusta uusin silmin. ”Oi rakkain Jeesukseni, piinattu, verinen…/ Oi kiitos Jeesukseni, kun maksoit velkani…”.

Nykyaika on kovin arkiintunut. Melkein kaikki päivät näyttävät olevan samantasoisia. Juhlitaan ja riehutaan suurinakin juhlapäivinä, muistamatta meistä maksettua uhria. Jotkut lapsistamme eivät tunnista suuria kirkollisia juhlia. He eivät myös tiedä niiden sisältöä tai merkitystä itselleen.

Elämämme arvon nostamiseksi tarvitsemme rajoja ja rituaaleja. Niitä on ollut aina joka kulttuurissa. Jostain syystä olemme tulleet aikaan, jota emme käsitä. On kuin 2000 vuotta sitten, jolloinelettiin sekauskontojen synkässä pimeydessä. Ilo katosi. Seilon tuntee vain ihminen, jolla on lapsen silmät ja puhdas omatunto vielä jäljellä. Jeesus sanoikin vetoavasti: ” Ellette käänny ja tule lasten kaltaiseksi, ette pääse sisälle Jumalan valtakuntaan”. Kannattaa ajatella tätäkin: ”Ihmisen täytyy kulkea täydessä auringon paisteessa, ennen kuin näkee oikean tien taivaaseen” (Laestadius)

Pääsiäis-aamuna se ”täysi auringonpaiste” ilmestyi  ”armontaivaalle”. Jeesus voitti pahan vallan ja lunasti lapset vapaaksi kuoleman pelosta.

Hyvää pääsiäistä!

Valma Luukka