Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

 

Suvi on jo läsnä

*******************

Muistelen, miten ennen maaliskuussa äiti pesi pyykkiä. Silloin, kun olin nuori, käytettiin yleensä valkoisia lakanoita. Niissä oli kaunis pitsi, käsin virkattu, ja päällyslakana oli muutamia kymmeniä senttejä pitempi kuin aluslakana. Pitsipää, jossa oli myös naisen nimikirjaimet ommeltuna käännettiin peitteen päälle. Juuri petattu sänky oli houkuttelevan näköinen. Myös tyynyliinassa oli pitsiä ja nimikirjaimia.

Koko talven lakanat pestiin siis maaliskuussa. Kun ennen vanhaan oli paljon puhtaita hankia, pestyt lakanat levitettiin hangelle  jaaurinko valkaisi ne kuin uusiksi. Sitten lakanat mankeloitiin ja käärittiin rullalle. Joskus oli myös vieraslakanoita, jotka olivat eri paikassa kuin käyttölakanat. Ne saattoivat olla jopa valkaistusta pellavasta.  Värillisiä näki harvoin.

Maaliskuun aurinko oli usein polttavan kuuma. Joitakin puutarhan kasveja piti suojata.  Ikkunat piti pestä, koska aurinko paljasti kaiken lian sisällä sekä ulkona. Pelkkää siivoamista joka paikassa.

Kevätaurinko on toisaalta ihana suven ennustaja. Se antaa masentuneelle maailmalle ja yksityiselle ihmiselle uuden toivon. Aurinko tuo elämän ja voiman. 

Maaliskuun loppupuolella on Marian päivä. Se katkaisee paaston hetkeksi ja kertoo, että Jumalan Poika tulee pelastamaan ihmiskunnan ja antamaan toivon paremmasta huomisesta. Hänestä loistaa uusi hengellinen aurinko, Armon aurinko , joka toisaalta paljastaa pahuuden, mutta toisaalta myös Taivaallisen Isämme rakkauden.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen, että kun viikunapuun silmut puhkeavat, tietäkää, että suvi on jo läsnä. 

Muutama   kevät  sitten näimme maaliskuussa, miten valkoiset lumitähdet kukkivat pälvien keskellä. Jotkin muutkin sipulikasvit seinien lähellä alkavat kukkia maaliskuussa. Täällä meillä krookukset. Ensimmäisten kukkien näkeminen saa melkein kyyneleet silmiin. Jumala luottaa vielä meihin, koska Hän antaa uuden kevään.

Jesaja kirjoittaa: ”Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi; vaikka ne ovat purppuranpunaiset, tulevat ne  villanvalkoisiksi” ( Jesaja  1: 18). Armon aurinko sulattaa jäisiä sydämiä ja yhdistää kauas toisistaan joutuneet  rakkauden siteillä.

Näissä ajatuksissa me odotamme uuden kevään kirkkautta auringosta,  ja janoamme rakkautta armon auringosta. Me luotamme siihen, että sekin suvi on pian läsnä, mistä Jeesus puhui.

Terveisin Valma Luukka