Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

 

Sirpaleista koottu.

Kuten tiedämmekin, Koiviston kirkon kaunis alttaritaulu oli Lennart Segerstrålen lasinsirpaleista kokoama suurenmoinen työ. Myös Lapinjärven kirkossa, ehkä muuallakin Suomessa on Segerstrålen lasimaalauksia. Mainitsemassani kirkossa, jonka äärellä tein töitä 23 v. lasimaalaukset kuvasivat kylväjän vertausta. Kun aurinko paistoi ulkoa sisäänpäin, nuo sekä kaikki maailman suurten kirkkojen lasimaalaukset tuovat omalla tavallaan evankeliumin kirkkauden jokaisen nähtäväksi.  Ne on kuitenkin koottu vaatimattomista lasinsirpaleista taiteilijan intuition ja taitavan käden tuloksena. Joskus ne puhuttelevat  kirkossa olijalle enemmän kuin papin saarna. Lasimaalauksista tehdään myös usein kirkon esitteissä ja postikorteissa muistoesineitä  turisteille. Itsekin taisin painattaa postikortin lähetyksen hyväksi Lapinjärven kirkosta.

Nykyisin on kodeissa paljon Tiffany-töitä. Nekin ovat pienoislasitöitä. Niitä riippuu ikkunakoristeina, lampunvarjostimina ja ties missä. Minullakin on aitoja italialaisia Tiffany-töitä pari kappaletta, mutta täällä Suomessakin on kursseja, joissa harrastelijat voivat itse suunnitella niitä itselleen koriste-esineitä. 

Mosaiikkityöt ovat myös tavallaan sirpaleista koottu. Varsinkin muslimimaissa on suuria lattia ja seinämosaiikkeja. Ne lienevät jo vanhaa taidetta monien satojen vuosien takaa. Kivistä luodaan puutarhoihin käytäviä ja suihkukaivoja. Kauniit mosaiikkityöt ovat taiteilijan luomia kokonaisuuksia, joilla niilläkin lienee aina jokin sanoma.

Vielä tärkeämpää on koota sirpaleista ehjä elämä. Muistan, kun aivan pienenä seurasin vanhempieni elämää heti sodan jälkeen. He auttoivat toisiaan kokoamaan sirpaleiksi lyödyn elämänsä uusiin kehyksiin. En tiedä, miten he olisivat selvinneet ilman uskoa ja luottamusta Jumalan apuun. Rakkaus ja rukous antoivat voimaa uuteen yritykseen rakentaa ja ottaa vastaan uusia elämän haasteita. Lapset olivat odottamassa elinvoimia kasvuun ja omaan ehjään elämään. Heille ei edes ääneen uskallettu kertoa omien unelmien rikkoutumisesta ja sydänten sirpaleista. 

Raamattu kertoo Jumalasta, joka on savenvalaja. Hänellä on oikeus rikkoa ja rakentaa rikottu uudestaan. Yleensä Jumalan käsissä särjetystä tulee parempi . ”Hän ei riko jo valmiiksi särjettyä”. Maailman tapana on tappaa, riistää ja rikkoa. Jumalan kädet parantavat. Hän tosin tarvittaessa lyökin, mutta ei koskaan hylkää eikä jätä. Hän sitoo haavat ja tekee ehjäksi särkyneet sydämet. Edellyttäen, että tuomme omat sirpaleemme Hänen käsiinsä ja annamme itsemme kokonaan Hänen hoitoonsa.

Kirjoitan tätä hiljaisen viikon alussa. Tämän viikon tapahtumat  osoittavat selvästi, miten Jumala korjaa sirpaloituneen maailman. Hän rakastaa meitä niin paljon, ettei salli meidän hukkua sirpaleisiimme, vaan antaa rakkaan Poikansa näyttämään meille esimerkkiä uhrautuvasta rakkaudesta. Tuo rakkaus panee meidätkin auttamaan myös toisia kokoamaan yhteen lahjaksi annetun elämänsä . Mutta ensin saamme itse parantua Jeesuksen sovintoveren voimalla. Meistäkin tulee silloin pieniä lasimaalauksia, joiden lävitse Armon Aurinko voi valaista osaltaan tätä maailmaa ja läheistemme elämää.

Hiljaisen viikon miettein  ja Hyvää Pääsiäistä toivotellen   Valma Luukka.