Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

Tapaninpäivä.

Kristuksen todistajat!

*************************

”Kallis on Herran silmissä Hänen hurskaittensa kuolema” (Ps. 116:15)

Rukous: ”Mun sydämeni sytytä, Sua rakastamaan viritä, Ja vedä armollasi. Mua elähytä totiseksSun ruumihisi  jäseneks, Suo olla omanasi. PuoleesJeesusSielu halaaMieli palaa. Ah kuin soisin, Omas että olla voisin. / Sun katsehesi laupias On ilon paiste autuas, Kajastus taivahasta. Jo kasteessa mun kihlasit Ja omaksesi  omistit, Armahdit pientä lasta. Anna Aina RakkauttasSuloisuuttas, Salli minun Kokonaan Ain olla Sinun.” (V.v. 31:3-4)

Kirkkovuodessa on ainakin kolme sunnuntaita, jolloin papisto ei mielellään saarnaa päivän tekstistä. Ne ovat:  Juhannuspäivä, Tuomiosunnuntai,  ja tämä Stefanuksen päivä. Niinpä esimerkiksi tänään ei radiojumalanpalveluksessa saarnattu tekstistä, vaan joulupäivän tekstistä uudelleen. Miksi?

Kertomus Stefanoksesta on Apostolien Tekojen  kuudennessaluvussa.

II vuosikerran evankeliumiteksti on Luukas 12: 8-12.

Juhannus ja Tapaninpäivä kertovat Kristuksen Todistajista eli marttyyreistä. Marttyyri on veritodistaja, eli ihminen, joka on menettänyt henkensä todistuksen tähden. Nykyaikana, jolloin toitotetaan sananvapauden nimiin, ei varmaan ymmärretä täydellisesti, miten vieläkin monissa maissa mielipiteen ilmaisu voi tuottaa saman tuloksen, vaikka eri menetelmin. Sosiaalisuuden nimissä järkiviisaat voivat sanoa, että Stefanos oli hullu, koska tuollaisten kirjanoppineitten ja fariseusten edessä rupesi tietoisesti todistamaan Jeesuksesta, jonka edellä mainitut vallanpitäjät olivat juuri  raaŽasti surmanneet ja ristinpuuhun ripustaneet. Kyllä, Jumalan hullu, sanovat Stefanoksen  kanssa samoin ajattelevatkin. 

Paitsi  Stefanoksen puhe, myös se, että hän kertoi avoimesti, mitä näki, sai vallanpitäjät raivoihinsa. Se nyt oli kaikkia sen ajan totuuksia halventava näky, että Jeesus muka istuisi Jumalan oikealla puolella. Sehän on Jumalan neuvonantajan paikka, jonka hallussapitäjä olisi tavallaan Jumalan yläpuolella. Kivenmurikat alkoivat lennellä todistajan päälle, niin että tämä lopulta heitti henkensä. Vielä kuollessaan diakoni Stefanos Jeesuksen tavoin rukoili Jumalalta armahdusta tappajilleen. Siihen meistä harva kykenisi, jos edes sanalliseen Jeesuksen tunnustamiseen suuren joukon edessä.

Inhimillinen viisaus sanoisi, että olisi pitänyt välttää suoraa puhettaja kertoilla kautta rantain jotakin Jeesuksen rakkaudesta ja hyvistä teoista. Olisi ehkä välttänyt kuolemantuomion. Stefanosmeni vielä puuttumaan Vanhan Testamentin profeettojen kohtaloihin ja sanoi suoraan, että fariseukset ja heidän isänsä yhtäkaikki olivat tappajia ja Jumalan selvien määräysten rikkojia. Mooses ja Stefanos olivat molemmat miehiä, jotka katsoivat ”palkanmaksuun”. He ottivat mieluummin pilkan Jumalan joukon kanssa kuin ajallisen kunnian.

Päivän tekstissä Jeesus pitää oikeana Stefanoksen toimintaa. Hän sanoo: ”Joka tunnustaa minut ihmisten edessä, sen minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa. Mutta joka kieltää minut ihmisten edessä, sen minäkin kiellän Jumalan edessä.”  Tämä on hyvä jokaisen uskovan muistaa.

Tekstissämme Jeesus myös ennustaa, että esivalta ja viranomaiset tulevat pidättämään uskovia Jumalan Pojan nimeä tunnustamisen vuoksi. Jeesus neuvoo kuuntelemaan Pyhää Henkeä, joka antaa sanat, mitkä pitää puhua noissa tilanteissa. Uskovia ja Jeesuksen nimen tunnustajia tullaan myös erottamaan synagogista (kirkoista).

Nykyajan ihminen jo tunteekin oireita niistä ajoista, joita Jeesus ennustaa tuleviksi. Mutta vielä me laulamme rohkeasti: ”En pelkää mitään vaaraakaan, kuin täällä ahdistaa, Taivaaseen tahdon rientää vaan, Jossa tuska lopun saa. Oi, Kaanaan maa, oi kaunis maa, se maa, jossa Jeesus on. Mihin Jumalan lapset pääsevät iäisesti olemaan. Kiittäkää Herraa…..”. Jumalan mielestä hurskaan ja uskoaan tunnustavan kuolemakin on kaunis. Miksei se kelpaisi meillekin. Aamen.