Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:98792 kpl

III adventtisunnuntai.

Tehkää tie Kuninkaalle.

Matteus 11: 11-19

*************

”Hän antaa apunsa niille, jotka Häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa.” (Ps.85:10)

Rukous:  ”Oi, Jumalan Karitsa, piinattu ristin päällä. Armahtaa meitä tahdoit,  vaikk´ saitkin pilkkaa täällä. Syntimme Sinä kannoit, elämän meille annoit. Armahda meitä, Jeesus!” (V.v.: 5:1)

Johannes Kastaja on tavallaan saanut kirkkovuodessa kaksi  merkittävää  juhlapäivää. Toinen on tietysti  Juhannus eli ”Johannes Kastajan päivä”  ja  toinen tämä III Adventtisunnuntai. Olihan Johanneksella suuri tehtäväkin. Hän valmisti tietä Jeesukselle. Hänestä jo Vanhan Testamentin profeetat ennustivat, että hän on ”Uusi Elia”, joka valmistaa tietä Messiaalle. Tämän päivän tekstissä Johannes näyttää  ”Johanneksen sormella” Jeesustaja sanoo merkittävät sanat: ”Katso, Jumalan Karitsa”.Jeesus on uhrilammas, joka tuli antamaan henkensä syntisten pelastamiseksi. Psalmista sanoo: ”Herran edellä kulkee OIKEUS, se valmistaa Herralle tien.” (Ps. 85: 14) – Johannes oli todellakin ”parannuksen saarnaaja”, joka osoitti  oikean tien taivaaseen. Se kulkee aina vieläkin parannuksen kautta uskoon – ja uskon kautta pelastukseen.

Jeesuskin kehui Johannesta. Hän sanoi tekstimme mukaan: ” Tämä on se, josta on kirjoitettu:` Katso, minä lähetän enkelini sinun edelläsi, ja hän on valmistava tien sinun eteesi.`  Totisestiminä sanon teille: ei ole vaimoista syntyneitten joukosta noussut suurempaa kuin Johannes Kastaja; mutta vähäisin taivasten valtakunnassa on suurempi kuin hän.” Emme tiedä varmasti, tarkoittiko Jeesus pieniä lapsia vähäisimmillä vai niitä, joita on lueteltu ”autuuden tuntomerkeissä”.  Luultavasti lapsia, sillä Johannes täytti ne tuntomerkit.

Jeesus ennusti tässä yhteydessä myös meidän päiviämme. Hän sanoi, että taivasten valtakuntaa vastaan tullaan hyökkäämään aina Johannes Kastajan päivistä lähtien, ja että hyökkääjät tempaavat taivasten valtakunnan itselleen!  Ainakin nykyisin on paljon niitä, jotka epäuskostaan huolimatta uskottelevat itselleen, että heilläkin on osallisuus Taivasten valtakunnasta. Siis ilman katumusta ja parannusta synnistä.

Jeesus osoittaa vielä tekstissämme , miten ihmisille ei kelpaa Johanneksen saarna eikä Jeesuksen elämän malli! Ihmiset ovat niin kuin lapset, jotka leikkivät torilla. He eivät ajattele tulevaisuuttaan! Eivätkä tulevaa elämää. He vaan vaihtavat kova-äänisesti mielipiteitään – ja arvostelevat toisiaan. Rauhaa heillä ei ole.

Tekstin äärellä joudumme nyt harkitsemaan omaa asemaamme suhteessa Jumalan valtakuntaan. Kysymyksemme kuuluuOnkoJumala ottanut meidät uudestisyntymisen kautta valtakuntaansa, vai yritämmekö väkivalloin tunkea itsemme aidan ylitse. Jeesus sanoo, että varkaat tulevat aidan yli ryöstämään Jumalan valtakunnan aarteita. Jumalan omat tulevat ovesta lammastarhaan. Se ovi on Jeesus, Jumalan Karitsa.  ”Jolla on korvat, se kuulkoon!”. Kun uskomme Jumalan kutsun todeksi omalle kohdallemme, saamme kokea, miten Jumalan Karitsan veri puhdistaa pois syntimme ja olemme vapaat  ”synnin  ja kuoleman vallasta”.

Puhtaaksi pestyt ja Karitsan verellä merkityt lähtevät  seuraamaan Johannes Kastajan jälkiä. He tietävät, että Jeesus tulee pian uudestaan. He tahtovat olla mukana valmistamassa Herralle tietä. He iloitsevat, kun mahdollisimman moni vastaa myöntävästi Jeesuksen Paimenkutsuun. Aamen. ”Tule Herra Jeesus”.