Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

 

 Voisko vielä löytää onnen?

”Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevilähteäni laulamahan,saa’ani sanelemahan. Sanat suussani sulavat, puhe’et putoelevat. Kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat”. Arvaat tästä, että kirjoittelen tätä Kalevalan päivänä. Kalevala on oikeastaan Karjalaisten, ehkä Kainuun tai Vienan karjalaisten majoilta lähtöisin, mutta samoilla linjoilla meidän kannakselaistenkin laulut kajahtelevat. Koivistolta aikoinaan kajahtelivat myös Maria Luukan loitsut ja laulut, joita tutkijansa Matti Kuusi ylisti jopa toiseksi Larin Parasken jälkeen.

Karjalan laulumailta moni on löytänyt onnensa tai perinyt onnensa. Onnea on esimerkiksi selviytyminen vaikeista olosuhteista menettämättä järkeään. Onnea on ollut elämänkumppanin löytäminen, lasten ja lastenlasten syntyminen. Onnea on ollut vakinainen työ. Onnea on ollut saada ystävien kanssa harrastaa jotain rakentavaa. Onnea on terveys. Onnea on oma koti. Onnea on puutarhatyö ja kukkien kasvattaminen. Onnea on linnunlaulun kuunteleminen ja auringonnousujen ja –laskujenkatseleminenTähän luetteloon jokainen voi lisätä vielä vaikka kuinka monta onnen määritelmää.

Onni on kuulemma tie. Jotkut sanovat, että  ”onni ei tule etsien, se tulee eläen”. Jos kuvittelee, että ”sitten kun… saan sitä tai tätä, olen onnellinen”, voi käydä niin, että jää onnen ulkopuolelle. Oma asenteemme elämän lahjaan vaikuttaa onnellisuuteemme. Onnen saaminen ei ole kuitenkaan tärkein asia elämässä, vaan se, että voi tehdä jonkun toisen onnelliseksi. ”Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo”.

Kondiittori kirjoitti pyynnöstämme hääkakun päälle raamatunlauseen: ”Onnemme on olla Jumalaa lähellä”. Jos ystävykset ottavat kolmanneksi Jeesuksen rakkauden, on onnen liitto pysyvä. Siihen kuuluu anteeksiantamus ja kiitollisuus toisen ihmisen läheisyydestä.

Hääpareille olen usein toivottanut  ”Tämän hetken onnesta ikuiseen onneen!”. Olen kyllä selittänyt, että tarkoitan toivotuksellani sitä, että heidän onnensa kasvaisi ja sisältäisi sekä sielun, ruumiin sekä hengen tasapainoisen ja hyvän elämän. Sellaisen voi antaa ainoastaan Jumalan siunaus.

Eino Leino on eri mieltä kuin Raamattu onnestamme. Leino sanoo runossaan: ”Kell’  onni on, se onnen kätkeköön. Kell’  aarre on, se aarteen peittäköön, ja olkoon onnellinen yksin vaan….” Jumalan Sana neuvoo levittämään ilosanomaa ja laulaa onnestansa koko maailmalle. Monen monet hengelliset laulut vakuuttavat, että Jumalan omat ja Jeesuksen Ystävät omistavat onnen ja rauhan, jota kukaan ei voi varastaa heidän sydämestään. ”He juoksevat, eivätkä näänny. He vaeltavat, mutta eivät väsy”.

Sellaista onnea tällekin keväälle toivottelee Valma Luukka.