Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

HARTAUSKIRJOITUS Koiviston Viestille (joulu 2016)

 

Valon voima.

Joulu lähestyy.  Joulun valot kirkastuvat. Vähitellen koteihin syttyy uusia valopisteitä. Nykyisin elävien kynttilöiden lisäksi tulevat sähkövalot, ledit ja halogeenit. Pihoille ja varastoihin ,kaikkialle syttyy tuikkuja pimeään yöhön.

Vaikka suomalaiset sanovat, että juhannus on suuren valon juhla, on kyllä joulukin. ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.” Näin profeettojen kuningas Jesaja ennusti. Meillä suomalaisilla on myös luonnossa synkin pimeys juuri tähän vuoden aikaan. Vähin erin tänne on hiipinyt myös hengellinen pimeys. Sellaisesta Jesaja ennusti. Jeesuksen syntymän aikoihin Rooman valtakunnassa vallitsi sekauskontojen aiheuttama pimeys, joka riisti ilon ihmiskunnalta. Jeesus toi selkeän evankeliumin (ilosanoman) suoraan  Jumalan Taivaasta, valon valtakunnasta.

Apostoli Paavali kirjoittaa : Toinen on auringon kirkkaus ja toinen kuun kirkkaus ja toinen tähtien kirkkaus, ja toinen tähti voittaa toisen kirkkaudessa” (I Kor. 15: 41). Lähtemättä luonnontieteellisiin selityksiin, me hengelliset ajattelemme, että apostoli tarkoittaa auringolla Joulun Herraa, Jeesusta. Kuun kirkkaudella hän tarkoittaa Moosesta, eli lain valoa ihmisten johdattamisessa oikeaan suuntaan.  Tähdillä apostoli tarkoittaa, profeettoja, evankelistoja ja Jeesuksen todistajia. Tässä tulkinnassa voi jokainen uskova löytää itsestään pienen valopisteen, jonka kautta Jeesuksen rakkaus säteilee kylmään ja pimeään maailman yöhön.

Jotain ihmettä valo saa meissä aina aikaan. Valo luo turvallisuutta. Jotkut meistä pitävät yölläkin pientä yölamppua siksi, että nukkuminenkin on helpompaa. Jos jostain syystä joutuu nousemaan kesken unia, on helpompi ponkaista pystyyn, kun on jotakin valoa ympäristössä.

Psalmin kirjoittajat toteavat useammassa paikassa, että Jumalan Sana on valo ihmisen elämän polulla. Se johdattaa niin kuin Betlehemin tähti kohti sitä paikkaa, jossa ”armonaurinko” kirkkaimmin loistaa. ”Pikkuisen Taivaan Vieraan” kehdon äärellä ovat taiteilijatkin nähneet ihmeellisen valon. Sanovat, että se vasta on oikea taiteilija, joka osaa kuvata kirkkaat Vapahtajan kasvot. Yleensäkin valon kuvaaminen kankaalle on todella haastavaa.

Joulun kirkkaassa valossa näemme lähimmäistemme rakkaat kasvot. Näemme myös itsemme ja valitettavasti myös omat heikkoutemme. Siksi seimen äärellä on helppoa tehdä parannusta. Siinä haluamme antaa toisillemme anteeksi ja anomme anteeksiantamusta itsellemmekin. Joulu puhtaalla omallatunnolla on oikea lastenmielisten joulujuhla. Sellaisen yhä haluamme kotiimme ja kyläämme.

Hyvän, rauhallisen joulun toivotuksin Valma Luukka